Главная  /  Izložba grafika Meera Akselroda u galeriji " Shira»
    Закрыть   

Хорватия: культура, туризм, экономика

Izložba grafika Meera Akselroda u galeriji " Shira»

Izložba "Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda" otvorena je 27.veljače u izložbenoj galeriji Shira. Otvaranju izložbe nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnica Ureda za kulturu grada Zagreba Milana Vuković Runjić, ruski veleposlanik Anvar Azimov, unuk umjetnika Mihail Axelrod, predstavnik Rossotrudnichestva u Hrvatskoj Natalia Yakimchuk, voditelj Zaklade Aleksandar Pechersky Ilya Vasilyev, bivši veleposlanik Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević sa suprugom, poznata rusko-hrvatska pjesnikinja Natalia Vorobjova Hržić, kao i brojni ruski sunarodnjaci koji žive u Hrvatskoj i prijatelji Rusije.

Posjetitelji izložbe u Hrvatskoj dobili su priliku vidjeti tridesetak slikarskih i grafičkih radova iz ciklusa „Njemačka okupacija“ koje odražavaju užas života na okupiranim područjima ali i masovni pokret otpora. Najveću pažnju privukao je jedini sačuvani portret legendarnog vođe pokreta otpora u nacističkom logoru smrti Sobibor Aleksandra Pečerskog (slika „Zatvorenik), o čemu je svjedočio igrani film „Sobibora“ koji je bio prikazan prošle godine u sklopu kino festivala „Filmuška“. Zapravo, zahvaljujući ovom portretu u Zakladi Pechersky i rođena je ideja takve izložbe.

Veliki dio izloženih radova nastao je u razdoblju od 1942.-1943. godine u gradu Alma-Ata gdje je Akselrod radio dekoracije za film Sergeja Ezenštejna „Ivan Grozni“.

Serija zbog koje su umjetnika nazivali „Goyom 20. Stoljeća“ nije samo izuzetno umjetničko djelo ali i gotovo dokumentarno svjedočanstvo na sudu povijesti nacizmu.  Do nedavno, čak i stručnjaci nisu znali o postojanju ciklusa: radovi su pohranjeni u arhivi obitelji umjetnika i nisu bili izloženi. Tijekom sovjetskog razdoblja, vlast izbacila je Akselroda na margine umjetničkog života, ali unatoč teškoćama, slikar je gotovo pola stoljeća radio svjedočanstva o tragičnoj sudbini Židova koji su umrli kao rezultat zločina vlasti i godinama Holokausta.

U pozdravnoj riječi, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov naglasio je da je ovo prvi u nizu događaja kojima će se u Hrvatskoj proslaviti 75. obljetnica pobjede u Drugom svjetskom ratu. Veleposlanik nije mogao odoljeti, a da ne podsjeti prisutne, da Hrvatska, zajedno s drugim zemljama Europske unije, šutjela, dok su u UN-u SAD i Ukrajina, glasali protiv donošenja rezolucije o suzbijanju veličanja nacizma. Uz brojne događaje koje veleposlanstvo planira održati u čast 75. obljetnice pobjede, planira se polaganje vijenaca na 13 spomenika vojnicima Crvene Armije u Hrvatskoj, mimohod "Besmrtni Partizanski puk" i svečana akademija u suradnji sa Savezom antifašista i antifašističkih boraca.

Unuk Meera Akskelroda, umjetnik Mikhail Yahilevich Akselrod, kratko je ispričao prisutnima o tome kako su nastala mnoga djela.

Njegov djed, Mikhail, nakon upisa 1926. godine na Visoki umjetnički institut u Moskvi, svake godine bi došao na odmor roditeljima u Bjelorusiji, otišao na selo, te slikao u židovskim mjestima djecu, starce, stvorio stotine portreta stanovnika tih mjesta. Kada je počeo rat Akselrod je radio u informativnoj agenciji "prozori TASS", te je odjednom shvatio da su svi ovi ljudi ubijeni i „žive“ samo na njegovim slikama. Skoro nitko od židovske populacije u Bjelorusiji nije preživio. „Sreću“ su imali samo koji su se vratili živi s ratišta. Meer Akselrod je počeo stvarati djela o Holokaustu tijekom rata, a nastavio raditi sve do smrti. Čak je na štafelaju ostala nedovršena slika ... Tako je stvoren jedinstveni ciklus "Njemačka okupacija",koji je predstavljen u Zagrebu.

 Ilya Vasiljev, kustos izložbe i predsjendik Zaklade Alexander Pechersky, skrenuo je pozornost prisutnih da bi umjetnička djela Meera Akselroda mogla biti korištena u procesu  u Nürnbergu kao svjedočanstvo masovnog uništenja civila.

Zagrebačka izložba je prva u Europi. Prije toga izložba "Njemačka okupacija" uspješno je održana u Moskvi, Bjelorusiji, Nižnjem Novgorodu i Izraelu, te u Sankt-Peterburgu prilikom obilježavanja75.obljetnice proboja blokade Lenjingrada.

Vasiliev je također naglsio da Zagreb nije slučajno odabran za prvu europsku destinaciju izložbe "Njemačka okupacija", jer se ovdje ne pamte samo događaji od prije 80 godina, već i vojni sukob koji je izbio na ovom prostoru u sjećanju današnjih generacija. 

Dr. Kotel Da-Don, glavni rabin židovske zajednice Beth Israel u Hrvatskoj, zahvalio je ruskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, Zakladi Alexander Pechersky i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti za otvaranje izložbe Meera Akselroda u Hrvatskoj.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a povodom otvaranja pripremljen je i prigodni glazbeni program.

Nenad M. Hlača

01 марта 2020г.

5. lipnja 2020., uoči Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana, provedena je Prva hrvatska Olimpijada iz znanja ruskog jezika. Organizatori I. Olimpijade iz znanja ruskog jezika u Hrvatskoj bili su Rossotrudničestvo u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti i Centar „Institut Puškin“ Pula, Hrvatska.
С 22 марта прошло две недели. Коронавирус и землетрясение разделили жизнь в Загребе на «до» и «после». И дело даже не в том, что эти события произошли, а в том, что мы в один ужасный день проснулись с осознанием, что после окончания пандемии и обновления Загреба это может произойти вновь и никто не знает, когда и где. Больше того, если с вирусом государство все-таки успешно пока справляется и человек может быть относительно спокоен, что в случае заразы будут приняты меры, то с землетрясением все обстоит иначе.
Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata, pokrenut u želji da gledatelji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imaju priliku gledati predstave i u vrijeme kada je kazalište zatvoreno, u samo nekoliko dana izazvao je iznimno veliki interes gledatelja..
„U tijeku su glumačke probe nove Kerempuhove predstave “Gruntovčani” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, premijera koje će se održati u nedjelju, 8. ožujka 2020., u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. Kazališni tekst nastao je adaptacijom Kerstnerove žufke komedije “Weekend u Gruntovcu” koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana“
Predstava „Idiot“ Dostojevskog kojim u režiji Vasilija Senina zagrebački HNK završio 2019. Godinu izazvala je toliko polarne reakcije kritike, što nevoljko se može usporediti s romanom Bulgakova „Majstor i Margarita“ prema kojem nitko od onih tko uopće čita knjige nije ostao ravnodušan. Njega ili se voli, ili se mrzi.
U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.
Prvog dana prosinca Međunarodni klub žena Zagreb pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike u prostorijama Zagrebačkog Velesajma organizirao je već tradicionalni Božićni sajam koji ima humanitarni karakter.
Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.
Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.
Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.
Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.
Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Страницы

< Предыдущая  |  Следующая >

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

© 2013-2020
Все права защищены.