Март 2021


ISSN  1846-8756

Объединения соотечественников

O Savezu Rusa, našem radu i stavovima

Savez Rusa Republike Hrvatske osnovan je 09.01.2009. godine i 2019. godine obilježio je 10. godišnjicu rada. 

Tijekom ovih godina članovi Saveza Rusa organizirali su mnogobrojne manifestacije, izložbe, tribine i okrugle stolove ali osnovna djelatnost udruge je informiranje i izdavaštvo. Obzirom da ruska nacionalna manjina nema krovnu organizaciju, Savez je taj koji redovito, četiri puta godišnje, izdaje glasilo ruske nacionalne manjine u RH „Ljetopis“ i časopis za djecu „Kolobok“, u tiskanom izdanju, a puna verzija s opširnim fotoreportažama nalazi se na web-portalu www.ruskaljetopis.hr

Osim što je 2019. godine obilježena 10. obljetnica Saveza Rusa, imamo još jedan povod za slavlje - 100. godina od osnutka prvih ruskih udruga u Zagrebu: Rusko kolo i Rusko-slavensko društvo1919. godine. (Puškadija-Ribkin, Tatjana/ Emigranti iz Rusije u znanstvenom i kulturnom životu Zagreba. Zagreb, 2006, str. 54.)

Povodom obilježavanja dvaju važnih događaja za rusku nacionalnu manjinu želimo se predstaviti našim sugrađanima kao dostojni nasljednici naših prethodnika koji su ostavili zapažen trag u znanstvenom, gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske.

Prije svega moramo definirati pojam „ruska nacionalna manjina“. Ruska Federacije nije samo država Rusa, a pojam sunarodnjaci nije adekvatan u prijevodu pojmu sootečestvenniki, jer sunarodnjaci su u Ruskoj Federciji svi ljudi koji imaju rosijsko državljanstvo i govore ruski jezik. Prema tome moglo bi se reći da ruska manjina živi i djeluje u Hrvatskoj autonomno, odnosno u okviru definicije u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina u koji je bila uvrštena odlukom Hrvatskog sabora  2003. godine. U okviru te definicije radi i naš Savez Rusa. Mi želimo približiti našim sugrađanima svih nacionalnosti povijest i sadašnjost ruske nacionalne manjine koja nastoji integrirati u hrvatsko društvo uz očuvanje svog kulturnog identiteta. Želimo da naši sugrađani upoznaju život i način djelovanja nacionalne manjine koja je u povijesti imala puno uspona i padova zbog političkih razloga, a danas ima svoje mjesto kao Ustavno priznata nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj.

Upravo zbog toga mi se ne bavimo politikom nego živimo prema zakonu države, s kojom kako je rekla jedna Ruskinja iz Splita „mi smo već tijesno povezani, a ona nas je ne samo da je primila, nego daje mogućnost čuvati naše tradicije, jezik i kulturu“.

Zahvaljujući našim mnogobrojnim aktivnostima ruska kultura, jezik i tradicija kroz književne i glazbene večeri, izložbe, koncerte, dječje priredbe, kao i časopise ruske nacionalne manjine "Ljetopis" i „Kolobok“, te izdanja Saveza Rusa dobro su poznati u Hrvatskoj.

Sve više naših sugrađana svih nacionalnosti shvaća da ne treba identificirati službenu politiku Rosijske Federacije s organizacijom nacionalne manjine koja živi u Hrvatskoj. Kada nas naši sugrađani upoznaju osobno i prepoznaju naš rad i zalaganje, onda se topi čak i najdeblji led nesporazuma, koji zna stvarati neprijateljstvo.  Savez Rusa i njegovi članovi imaju isključivo kulturne zadaće i ambicije. Novi val Rusa u Europi više se ne smatra iseljenicima jer su organički integrirani u europski kulturni život.

Stoga, naš je cilj dokazati da smo ravnopravni članovi Hrvatskog društva, koji ni na koji način nisu "peta kolona", ali se ne odriču svojih korijena, jezika, povijesti i tradicije. Političku komponenta ostavljamo veleposlanstvu Ruske Federacije i Koordinaciji rosijskih sunarodnjaka koja djeluje u sklopu veleposlanstva.

U skladu s takvim stavom, nudimo suradnju svima koje žele postići međusobno razumijevanje. Također se trudimo da naša djeca, mnoga od kojih su već napola Hrvati, mogu razgovarati na ruskom jeziku i ponosno naglasiti da ruska krv teče u njihovim žilama, kao i većina potomaka druge, pa čak i treće generacije Rusa u Hrvatskoj.

Naš moto da su domovina, zemlja i država je različiti pojmovi. Zemlja je geografski pojam, država je politički i samo DOMOVINA je neodvojiv dio osobnosti koji se veže za jezik, kulturu i tradiciju naroda.

Naša najveća želja je predstaviti rusku nacionalnu manjinu široj hrvatskoj javnosti kao jednu od ravnopravnih manjina čiji su predstavnici dali veliki doprinos kulturi, znanosti, naobrazbi i obrani Republike Hrvatske.

Glavnu ulogu u tome igra časopis „Ljetopis“ koji bez obzira što se službeno smatra gasilom Saveza Rusa RH i Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske, prati život i događanja ruske nacionalne manjine i svih njezinih udruga ne samo u Hrvatskoj nego i u susjedstvu. Časopis je kulturološki almanah koji „piše“ povijest ruske nacionalne manjine u RH počevši od 20-tih godina XX stoljeća, izvještava o suvremenim događanjima, radi na očuvanju ruskog jezika, tradicija i prati rusko-hrvatske kulturne i znanstvene odnose.   

Časopis se bez naknade dijeli članovima 14 udruga ruske nacionalne manjine i društava hrvatsko-ruskog prijateljstva, te ustanovama koje imaju zajedničke programe s udrugama, narodnim njižnicama i pojedincima, promiču rusku kulturu u Republici Hrvatskoj ili djeluju u svojstvu narodne diplomacije.

Časopis za djecu „Kolobok“ se izdaje za djecu pripadnika ruske nacionalne manjine, te osim u svrhu informiranja služi za učenje materinskog jezika i kulture i kao didaktički materijal za nastavu ruskog jezika i kulture po modelu „C“ u školama i radionicama koje organiziraju udruge Rusa i hrvatsko-ruske udruge. 

Članovi udruge, posebice oni koji imaju novinarske vještine i naobrazbu,  kako u zemlji tako i inozemstvu, aktivno sudjeluju u stvaranju originalnog kontenta što omogućava napraviti časopise na visokoj profesionalnoj razini, naravno u skladu s financijskim mogućnostima.

Tiskanu verziju časopisa „Ljetopis“ i „Kolobok“ prati mrežna Internet verzija koja daje više materijala i fotografija te gdje je smješten PDF tiskanog izdanja, tako da časopise čita širok auditorij u cijelom svijetu.

Obzirom da se Savez Rusa uz potporu Savjeta za nacionalne manjine bavi uglavnom informiranjem i izdavaštvom, razrađena je strategija suradnje s Nacionalnom zajednicom Rusa Hrvatske s kojom se zajedno ostvaruje većinu programa iz područja kulturnih manifestacija .

Savez Rusa RH ostvaruje izvrsnu suradnju s predstavnicom Ruske nacionalne manjine grada Zagreba, Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, predstavnicama ruske manjine u Međimurskoj i Splitsko-Dalmatinskoj županijama, surađuje s udrugama ruske nacionalne manjine i rusko-hrvatskim društvima prijateljstva u Čakovcu, Splitu, Rijeci, Puli, Dubrovniku, Zadru i Požegi, a izvan granica Hrvatske s udrugom rusko-njemačkog prijateljstva MIR, bibliotekom i fondom Lava Tolstoja u Minhenu, udrugama u Ljubljani i Pragu, Akademijom ruske književnosti i školom „Integracija XXI vijek“ u Moskvi, te Slavenskom akademijom umjetnosti i književnosti iz Bugarske.    

Kvaliteta časopisa „Ljetopis“ je prepoznata Rusima u Europi i Ruskoj Federaciji, posebice Sloveniji, Njemačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Češkoj. O našem radu pisao je časopis „Moskovski literator“ i „Literaturnaja gazeta“ u Rusiji.

Na osnovu dosadašnjeg rada urednica je postala članicom Hrvatskog novinarskog društva, Zbora novinara nacionalnih manjina, a sedam godina ranije članicom Saveza novinara Ruske Federacije.    

Udruga se financira uglavnom od strane Savjeta za nacionalne manjine, uz potporu predstavnice za rusku nacionalnu manjinu Grada Zagreba i puno volonterskog rada njezinih članova. 

Катарина Тодорцева Хлача

01 декабря 2019г.

В Хорватии проживает около 3000 представителей русского национального меньшинства, а с каждым годом их число возрастает. В разных регионах Хорватии организованы русские национальные общины, задача которых сохранить русский язык и традиции, стать хранителями частицы «русского мира» за рубежом.
Knjiga, koja je netom izašla iz tiska u izdanju Saveza Rusa RH, nije klasična kuharica, tako da onaj tko želi upoznati suvremenu rusku kuhinju možda će biti razočaran, a možda će se ugodno iznenaditi jer klasičnih kuharica već ima popriličan broj, pogotovo na internetu gdje imate čak i snimku cijelog procesa pripreme jela.
28 декабря исполнилось 105 лет со дня смерти Сергея Есенина. Трагически и загадочно погибший певец «соломенной и березовой» России до сих пор пользуется всенародной любовью не только в России, но и в Хорватии.
Članovi ruskih kulturnih udruga iz raznih gradova Hrvatske danas su se okupili u Požeškoj Koprivnici na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Katice Kristić. Riječ je o tradicionalnom susretu kojeg organizira Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije.
U Dubokoj, nedaleko od Čaglina, na imanju Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Anne Delić održana manifestacija pod nazivom “Ruski recepti na slavonskom stolu“, koju je organiziralo Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije, a financiralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. Prigodnim pozdravnim riječima nazočnim gostima i posjetiteljima obratile su se predsjednica Društva Galina Petranović i dopredsjednica Anna Delić, ujedno i predsjednica Mjesnog odbora sela Duboke.
S tradicijom ruske ceremonije ispijanja čaja, takozvane čajanke, goste su upoznali članice Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Anna Delić, Nadežda Vasić i Tamara Rusvović. Uz degustaciju ruskog čaja bili su ponuđene ruski tradionalni sladkiši. U sklopu zbivanja održana je i izložba karikatura ruskog slikara-karikaturista OLEGA PERČINIĆA.
В 2020 «зеркальном» году эпидемиологическая ситуация помешала отпраздновать День России, по традиции, в ресторане «Матиз» всем нашим дружным русским коллективом. Но это не значит, что мы вообще не отметили этот знаменательный день. Кроме нашей акции «В доме моего детства», посвященной Дню России, мы присоединились ко всероссийским акциям «Флаги России 12 июня» и «Триколор».
День Победы 9 Мая – это особый праздник, и хотя мы празднуем его ежегодно, радость и печаль, которая охватывает нас в эти дни, не меркнет с годами. В этот день в далеком прошлом наши деды и прадеды отстояли Родину. С каждым годом этот праздник становится все ближе, ощущения острее, словно и не было долгих 75 лет.
Početkom godine društvo ruske nacionalne manjine u Rijeci, „Ruski dom“ PGŽ obilježio je desetu godišnjicu od osnutka svoje udruge.
Так уж повелось, что 8 Марта стало чуть ли не главным праздником в бывшем Советском Союзе. Женщины даже предупреждали своих благоверных: «Имей в виду, милый, как я 8 Марта встречу, так ты год и проведешь(!), а драгоценности мне, любимой, правильнее всего дарить в одних носках, полученных от меня в подарок на 23 февраля».
Общество российских соотечественников Славонии «Катюша» из г. Пожега в конце 2019 года провело пятую традиционную встречу «Россия в Золотой долине».
Новый год – семейный праздник, прекрасная возможность отдохнуть и посвятить драгоценное время своим родным и близким. А мы, русские, живущие в Хорватии, Новый год справляем дважды, сначала со своей «русской семьей», а уж потом с хорватской. Вот и в этот раз мы собрались в канун наступающего праздника в ресторане «Матиз».
Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Splita, u suradnji s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Splitsko-Dalmatinske Županije, organizirali su tradicionalnu smotru stvaralaštva nacionalnih manjina Grada i Županije u Domu hrvatske vojske.

Страницы

< Предыдущая  |  Следующая >

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Колонка редактора
Катарина Тодорцева Хлача
Окончание 2020 года все ожидали с нетерпением и с юмором. На эту тему пошутили все известные и менее известные юмористы-профессионалы и юмористы-любители.
Литературная гостиная
Привет! Меня зовут Булулукова Есения, я переводчик, и 2 года назад мной было принято решение переехать на постоянное место жительство в Хорватию. И, казалось бы, это же Хорватия! Адриатическое море! Солнце! Морепродукты! Изобилие фруктов! Но... Не стоит путать туризм с постоянным местом жительства.
Книжная полка
Materijali izložbe „Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture” koju je udruga Vernisaž predstavila 2017 godine., uz veliko zalaganje članova udruge i stručnih suradnika postali su temelj knjige "Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske”, koju je udruga izdala 2020.g.
Анонс событий
Юридическая консультация
Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. godine, donijela je Odluku o donošenju Operativnih programa nacionalnih manjina za razdoblje 2021. – 2024.
 
Фонд Русский мир
ЛЕТОПИСЬ, ISSN 1846-8756
ИЗДАТЕЛЬ
РУССКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ КРУГ
www.ruskaljetopis.hr

Главный редактор
Катарина Тодорцева Хлача
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Модераторы
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева
Отдел новостей и реклама
Виктория Тодорцева

Дизайн, фотографии
Елена Литвинова
Ненад Марьян Хлача
Корректура
Евгения Чуто (русский)
Ненад Марьян Хлача (хорватский)

Перевод
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева

Техническая поддержка
Тимошенко Дмитрий
Интернет-журнал издается при содействии
Фонда «РУССКИЙ МИР»

Все авторские права защищены законом

Затраты на реализацию Проекта частично покрыты за счет Гранта, предоставленного фондом «Русский мир».
 
IMPESUM
LJETOPIS, ISSN 1846-8756
IZDAVAČ
SAVEZ RUSA RH
www.ruskaljetopis.hr

Glavna urednica
Katarina Todorcev Hlača
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Moderatori
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Odjel „Novosti iz Rusije“
i reklama
Viktorija Todorceva

Dizajn, fotografiji
Jelena Litvinova
Nenad Marijan Hlača
Lektura
Eugenija Ćuto (ruski)
Nenad Marijan Hlača (hrvatski)

Prijevod
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Tehnička podrška
Timoshenko Dmitrij
Časopis izlazi u skladu sa
«Zakonom o elektroničkim medijima»
NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13

Sva autorska prava zakonom su zaštićena

Glasilo izlazi uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH