Октябрь 2020


ISSN  1846-8756

Литературная гостиная

Sve o muškarcima

Kazalište „Gavran“ je premjerno izvelo novu predstavu svog osnivača i jedinog autora-dramaturga Mire Gavrana „Sve o muškarcima“.

Predstava koja je doživjela prvu premjeru prije 13 godina, a dosad je imala 18 premijera diljem svijeta, od Rio de Jeneira do Moskve, s time da su je u Moskvi nju stavila na repertoar čak dva kazališta, ponovo je na repertoaru teatra „Gavran“.

Redateljica Mladena Gavran koja je i sama utjelovila na pozornici poprilični broj likova iz komedija svog muza, ponovo se prihvatila režije popularne predstave, nakon što prije godinu dana režirala komediju „Sve o ženama“ u kojoj prije 18. godina glumila jednu od uloga.

Ako predstavu „Sve o ženama“ Mladena Gavran „zna“ iznutra, i kao žena i kao glumica, u novoj predstavi pred njom ponovo nije nimalo lak zadatak. Od prve premjere je prošlo 13 godina. Svakako od pomoći da se kreće u muškom kolu (muž, sin, brat) ali život na kazališnim daskama je potpuno drugačiji od stvarnosti. U sat i pol redateljica mora zajedno s glumcima proživjeti nekoliko života, a prizori moraju ispričati ne samo o tome što se trenutno događa, nego i što je dovelo do konkretne situacije, kako se ona razvija i kulminira.

Iako smo navikli da su komadi Mire Gavrana komedije, u posljednje vrijeme u komične situacije uvuče se i pokoji ozbiljan prizor, a prijelaz od smijeha u tugu u početku zna zaprepastiti gledatelja jer intriga predstave baš u nedostatku fabule u klasičnom smislu. U potpuno nepovezane priče autor je uspio skladno uvrstiti različite žanrove: komične situacije neprimjetno dobivanju podtekst dramatizacije, a trenutke u kojima nema mjesta za smijeh prati filozofska pozadina. Naziv predstave pretenciozno obeća gledatelju objasniti sve o muškarcima, ali to je još jedan element igre. Naravno, izvedba neće moći otkriti mušku bit do kraja. Je li to potrebno? Dovoljno je samo nekoliko dodira kako bi uhvatili ono što je najvažnije u proturječnosti muške prirode.

Radnja Gavranova djela bogata je komičnim situacijama i dijalozima. Na pozornici se paralelno razvija nekoliko priča, koje se s humorom i ironijom bave mnogim relevantnim temama: ljubav i ljubomora, sklad i kaos, odnos između očeva i djece, prijateljstvo i izdaja, pohlepa i velikodušnost, ponos i poniznost. Kao dio jedne izvedbe, tri glumca igraju dvanaest likova od kojih je sastavljena slika modernog čovjeka, složena i dvosmislena. Kaleidoskop likova i situacija zahtijeva od glumaca da se odmah reinkarniraju: od predstavnika seksualnih manjina u oca obitelji, ili od oronulog bolesnog starca do zavodljivog striptizera. Trojica mladih glumaca su savršeno savladali zadatak, prisiljavajući gledatelja da se nasmije, ili naprotiv, ozbiljno razmišlja o poznatoj situaciji. Za sat vremena (toliko traje predstava) njihovi likovi će voditi ozbiljne rasprave o izboru u ljubavi, karijeri i ambicijama, obiteljskim sukobima… Iako predstava ne daje odgovore na sva pitanja, a ona pruža priliku da sagledamo mnoge situacije izvana. Uostalom, ono što se događa na pozornici je presjek onoga što nas okružuje u stvarnom životu.

Radnja predstave kao da ide od donje granice prema gornjoj. Za razliku od „Žena“ u prvom prizoru nisu dječaci nego odrasli četrdesetgodišnjaci. Prizor u teretani je zapravo vrlo „običan“, sirovina - vlasnik striptiz-kluba izaziva prije gađenje nego smijeh, a nakon tragične scene oca i dvojice sinova gledatelj se zapita gdje je tu komedija? Ali, to je talent Gavrana dramaturga. Uskoro trojica u teretani se raziđe na dugih 40 godina zbog toga što jedan od prijatelja ima avanturu sa ženom drugog ali opravdava svoje „dobro djelo“ tako što je „spasio“ njihov brak, a treći se jednostavno izlaje kad svi malo popiju.

Poznata situacija? Naizgled je sve banalno ali u pozadini su pitanja obiteljskih odnosa, prijateljstva, seksualne zadovoljenosti u braku, svakodnevne rutine od koje bi čovjek rado pobjegao barem povremeno.

U seks-klubu se razvija apsurdna situacija. Za striptiz umjesto profesionalca priglupi menadžer angažira sramežljivog radnika Uljanika jer taj mora nekako prehraniti obitelj. Kao što se i moglo pretpostaviti, radnik se ustrtari, te ratoborni vlasnik natjera menadžera da sam izvodi točku. Njemu do određenog trenutka i pod prijetnjom to ide malo bolje, ali i on zbriše prije završetka. Sad se čini da vlasnik pod pritiskom financijskih problema mora sam dovršiti stvar ali… ispadne da i neandertalac ima osjećaj za granicu dozvoljenog. I on će prije vratiti novac nego da se skine do kraja pred stotinjak žena.

Prizor s muškarcima netradicionalne orijentacije najviše odgovara žanru komedije. Ljubavni trokut naizgled uspješnih ljudi na kraju razotkriva njihove prave razloge zbog čega su se svi našle u neugodnoj situaciji. Govoreći riječima Nikolaja Gogolja „nevidljive svijetu suze kroz vidljiv njemu smijeh“ («незримые миру слезы сквозь видный ему смех»).

Kao protuteža komizmu pojavljuje se priča o ocu koji je čuvao tajnu da sin ne bi zamrzio pokojnu majku. Ova priča naizgled iskače iz općeg tkiva predstave da nema tragikomičnog  lika koji sve vidi crno-bijelo. Jučer je mrzio oca, danas, kad je saznao nove činjenice, mrzi majku i tek spoznaja da otac umire nagna ga da gleda na stvari iz drugog kuta.

Da gledatelj ne bi otišao u proturječnom raspoloženju, Gavran završava komad u duhu prave komedije. Prijatelji koji su se rastali prije 40 godina, silom prilika se nađu u istom staračkom domu. Zabavne dijaloge, apsurdnost situacije, kao i glavni razlog njihove pomirbe, sugerira da život prebrzo prolazi, ali uz šalu i želju razriješiti situaciju on može biti puno ugodnije nego uz srdžbu i neprijateljstvo.

Scenografiju predstave osmislila je Dinka Jeričević, a kostime Danica Dedijer. Scenski pokret oblikovala je Tihana Strmečki, svjetlo Mario Vnučec, a izbor glazbe potpisuje Neven Zebić.

Naravno, bez sjajnih nadarenih glumaca Dražena Bratulića, Ivice Pucara i Roberta Ugrine  predstava ne bi uspjela. Njihovo umijeće trenutne preobrazbe pružilo je gledateljima izuzetnu priliku pratiti zanimljivu priču, odmoriti se, zabaviti se, ali i sjetiti se da treba živjeti danas i ovdje, s onima koji te okružuju, a sve ostalo je Vanitas vanitatum et omnia vanitas, ispraznost nad ispraznošću.

Katarina Todorcev Hlača

02 октября 2019г.

Начну с простого вопроса: «У кого-нибудь есть приятель, друг, подруга с синдромом Дауна? А у ваших детей?» Какое-то уверенное «нет» просто витает в воздухе. Я его чувствую. Мое поколение таких людей не видело. Государство позаботилось. Нас учили крепкой интернациональной дружбе, а про существование детей, физически отличавшихся от нас, мы просто не знали. Слово «даун» было. Ругательное слово. Даже учителя употребляли его в качестве синонима «дебил». И я говорила: «Ты что, даун?» Сейчас я так никогда не скажу. А началось мое очищение мозга с переезда в другую страну.
Эта история случилась в Югославии, в этом сказочном уголке земли, в городке, который называется Дубровник. Был конец сентября - золотое время для всех, любящих одиночество отдыхающих, да и для жителей, потому что волны туристов схлынули в Италию, Германию, Францию и Россию и восстановилось подобие покоя. Даже музыка из ресторана звучала мягко и сентиментально.
Агапит, рождённый во Франкфурте-на-Майне, в семье русских эмигрантов, был очень светлым и отзывчивым человеком. Пришёл сразу по моей просьбе. С тех пор прошло почти четверть века. 28 мая 2020 он отошел в мир иной. Царство ему небесное!
Как бы безнадежна ни была ситуация, конец у нити всегда где-то есть
Холод… Он сковывает мысли, ледяными жгутами опутывает тело. Возможность думать исчезает, тихо тает в белом равнодушном мареве, осторожно обволакивающем, сулящем долгожданный покой.
Зимние коричневые листья невесело шуршат под ногами. Мы с кошкой прогуливаемся по лесу. Неожиданно вижу притаившуюся рысь.
Все русские классики, все сколько-нибудь крупные писатели дореволюционной России как-нибудь — с раздражением ли, с любовью ли, с твердой верой ли, — а пасхальной темы хотя бы раз в своем творчестве касались. Сто лет назад процветал даже особый жанр пасхального назидательного рассказа, и ему отдавали дань лучшие литераторы того времени.
Ništa nije, kao što su, zagrebačke jeseni, kad' se, starogradskim ulicama, prospu zreli kesteni...
Umjesto jednog učitelja sada nam u petom razredu predaje čak osam nastavnika. Novi smo i mi njima i oni nama. Osim trojice ponavljača koji su novi samo nama. Jednog, koji se zove Denis, nastavnici poznaju i previše dobro jer treći put pohađa peti razred.
Покой ночной в тандеме со стихами Я принимаю данность сиих уз И шепот из небес мне данный Вершит души моей пророческий союз.
Laureat Velike knjige Jevgenij Vodolazkin s romanom «Avijatičar» 2016. godine osvojio je drugo mjesto, dok je tri godine ranije nagradu osvojio njegov roman «Lavr» premijerno u hrvatskom prijevodu Naklade Ljevak predstavljen na pulskom 25. Sajmu knjiga u sklopu programa «Slavenski đardin».
Guzel Jahina, jedna od najčitanijih književnica u Rusiji, na Sa(n)am knjige u Pulu došla sa svojim drugim romanom „Volgina djeca“ u izdanju nakladničke kuće Hena com. Ovo je drugi put da književnica osvaja prestižnu nagradu nakon što je prije četiri godine nju osvojio njezin prvi roman „Zulejha otvara oči“.
Номер журнала «Иностранная литература» под общим названием «Хорватия, какая она?» посвящен хорватской литературе.

Страницы

< Предыдущая  |  Следующая >

1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Колонка редактора
У хорватов есть хорошая пословица «svako zlo za nešto dobro», приблизительный аналог русского «было бы счастье, да несчастье помогло». Нам, конечно, карантин и коронавирусные правила до чертиков надоели, но, есть тут и положительные моменты.
Литературная гостиная
Начну с простого вопроса: «У кого-нибудь есть приятель, друг, подруга с синдромом Дауна? А у ваших детей?» Какое-то уверенное «нет» просто витает в воздухе. Я его чувствую. Мое поколение таких людей не видело. Государство позаботилось. Нас учили крепкой интернациональной дружбе, а про существование детей, физически отличавшихся от нас, мы просто не знали. Слово «даун» было. Ругательное слово. Даже учителя употребляли его в качестве синонима «дебил». И я говорила: «Ты что, даун?» Сейчас я так никогда не скажу. А началось мое очищение мозга с переезда в другую страну.
Книжная полка
Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo.
Анонс событий
Для тех, кто любит читать российскую прессу далко от родины, популярное издание „Аргументы и Факты Европа“ , принимая во внимание, что сейчас сложно купить печатное издание в киоске, предлагает оформить юбилейную подписку на 25 номеров газеты „Аргументы и Факты Европа“ за 45 евро.
Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.
Юридическая консультация
Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.
 
Фонд Русский мир
ЛЕТОПИСЬ, ISSN 1846-8756
ИЗДАТЕЛЬ
РУССКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ КРУГ
www.ruskaljetopis.hr

Главный редактор
Катарина Тодорцева Хлача
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Модераторы
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева
Отдел новостей и реклама
Виктория Тодорцева

Дизайн, фотографии
Елена Литвинова
Ненад Марьян Хлача
Корректура
Евгения Чуто (русский)
Ненад Марьян Хлача (хорватский)

Перевод
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева

Техническая поддержка
Тимошенко Дмитрий
Интернет-журнал издается при содействии
Фонда «РУССКИЙ МИР»

Все авторские права защищены законом

Затраты на реализацию Проекта частично покрыты за счет Гранта, предоставленного фондом «Русский мир».
 
IMPESUM
LJETOPIS, ISSN 1846-8756
IZDAVAČ
SAVEZ RUSA RH
www.ruskaljetopis.hr

Glavna urednica
Katarina Todorcev Hlača
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Moderatori
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Odjel „Novosti iz Rusije“
i reklama
Viktorija Todorceva

Dizajn, fotografiji
Jelena Litvinova
Nenad Marijan Hlača
Lektura
Eugenija Ćuto (ruski)
Nenad Marijan Hlača (hrvatski)

Prijevod
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Tehnička podrška
Timoshenko Dmitrij
Časopis izlazi u skladu sa
«Zakonom o elektroničkim medijima»
NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13

Sva autorska prava zakonom su zaštićena

Glasilo izlazi uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH