Октябрь 2019


ISSN  1846-8756

Это интересно

Putovanje kroz gradove Zlatnog prstena

Nova sezona događanja u organizaciji ruske nacionalne manjine Zagreba u organizaciji predstavnice Galine Kovalečić počela je zanimljivim izlaganjem u omiljenom prostoru sunarodnjaka – dvorani „Napredka“.

Odnedavna zanimljiva izlaganja volonteri iz redova ruske nacionalne manjine priređuju i na hrvatskom jeziku da bi naši prijatelji iz Hrvatske mogli zajedno s nama uživati u druženju upoznajući rusku kulturu, književnost, glazbu, zemljopis, povijest ili umjetnost.

Profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, Ruskinja Marija Khairova pripremila je i odlučila podijeliti svoje doživljaje s putovanja po Zlatnom prstenu Rusije koje je ilustrirala fotografijama koje je i sama snimila.

Iz njezinog izlaganja prisutni su doznali da je Zlatni prsten (Золотоjе Кольцо) je naziv za dvadesetak gradova nedaleko od Moskve koji su bogati brojnim arhitekturnim spomenicima i povijesnim svjedočanstvima, a većina ih je pod zaštitom UNESCO. Najpopularniji gradovi koje uglavnom privlače mnogobrojne turiste su Sergijev Posad, Pereslavlj-Zalesski, Rostov Veliki, Jaroslavlj, Kostroma, Ivanovo, Gus-Hrustalni, Suzdalj, Vladimir, Ribinsk, Uglič i Aleksandrov.

Ako pogledamo na kartu, vidjet ćemo da su gradovi raspoređeni tako da oblikuju krug odakle je vjerojatno potekla ideja prstena. Zlatni predstavlja vrijednost koju ti gradovi imaju za ruski narod i rusku povijest, a moguće je da su brojne pozlaćene kupole pridonijele tom atributu.

Gradovi Zlatnog prstena kriju velika djela majstora zlatnog doba arhitekture 12. i 13. stoljeća, vrijedne spomenike iz vremena velikog preporoda u ruskoj kulturi i umjetnosti (kraj 14. st. – 15. st. ) te raznolike zanimljive građevine iz 16., 17. i 18. stoljeća. Oni su doista prave škrinje starine i čuvari davnih vremena. Ovi starinski gradovi, koji su igrali značajnu ulogu u stvaranju Ruske pravoslavne crkve, čuvaju sjećanje na najvažnije događaje u ruskoj povijesti.

Iako je Marija Khairova nabrojala većinu gradova Zlatnog prstena, nije bilo moguće ispričati malo detaljnije o svakom od njih, te ona je odabrala za svoje izlaganje najzanimljivije priče vezane uz same gradove i spomenike kulture pod otvorenim nebom po kojima su poznati.

Nikako se nije mogao izostaviti Sergijev Posad gdje se nalazi samostan Trojice Sergijeva Lavra – rezidencija Ruskog Patrijarha. Samostan je uvršten u popis svjetske baštine, a poznat je po bogatoj zbirci ikona – među kojima se nalaze i ikone jednog od najpoznatijih ruskih slikara ikona – Andreja Rubljova. Pored Sergijeve Lavre, vredi videti Uspensku i Voznesensku crkvu, a od velikog značaja i to što se u gradu nalazi Moskovska duhovna akademija.

Kostroma je jedan od najstarijih i najljepših povijesnih gradova Zlatnog prstena i cijele Rusije. Grad je podignut u 12. stoljeću na ušću rijeke Volge i Kostrome, po kojoj je grad dobio ime. Glavna je znamenitost Kostrome Ipatijev manastir Svetog Trojstva koji se smatra kolijevkom dinastije Romanovih. U njemu je svoj zaklon našao prijestolonasljednik Mihail Fjodorovič Romanov, čiji su dolazak na vlast Poljaci neuspješno pokušali spriječiti.

Pereslavlj-Zaleskij je rodno mesto Aleksandra Nevskog, proslavljenog ruskog heroja i sveca. Također je povezan s Petrom Velikim koji je na ovdašnjem jezeru prvi gradio rusku flotu.  Pored toga, krase ga brojne crkve i manastiri.

Rostov je jedan od najstarijih gradova u Rusiji. Iako je službeno ime grada Rostov, kako bi ga razlikovali od Rostova na Donu, u Rusiji je poznat kao Rostov Veliki. Središnji trg u Rostovu zauzima velika katedrala Marijina Uznesenja. Zvonik je većim dijelom izgrađen u 17. stoljeću. Njegovih 13 zvona su među najpoznatijima, svako od njih ima svoje ime, a najveće zvono po imenu Sisoj izliveno je 1688. godine i teži 32 tone.

Jaroslavlj se prvi put spominje u izvorima iz 1010. godine kao uporište kneževine Veliki Rostov na Volgi. Jedan od najbogatijih ruskih gradova, naročito se ističe po broju crkvi. Razlog je u tome da je u gradu živjelo puno bogatih trgovaca, koji su izdašno žrtvovali sredstva za gradnju. Najstarije crkve u gradu potiču iz 17. stoljeća i pripadaju takozvanom Jaroslavskom tipu. Izgrađene su od crvene cigle. U crkvi proroka Ilije mogu se pogledati prelijepe freske, a Preobraženski samostan je jedan od najstarijih i najuglednijih u Rusiji.

Kostroma je jedan od najstarijih i arhitektonski najbogatijih gradova Rusije, vezan uz rusku carsku dinastiju. Grad se prvi put spominje u ljetopisima 1213. godine, ali povjesničari vjeruju da pola stoljeća 1152. godine grad je osvovao Jurij Dolgorukij.

Najpoznatiji je Ipatjevskij samostan koji je osnovao u 14. stoljeću Boris Godunov. Tijekom poljske intervencije na Rusiju ovdje je boravio potomak Godunova Mihail Romanov kojem bojare nakon oslobođenja Moskve 1612. godine (danas se praznuje kao Dan narodnog jedinstva) ponudili rusku krunu. Ruski carevi smatrali su Kostromu svojim protektoratom i često su ga posjećivali. 1652. godine Romanovi su obnovili veličanstvenu katedralu Ipatjevskog samostana, a njegove freske i ikonostas su jedne od najljepših u Zlatnom prstenu.    

Ivanovo kao grad prvi se put spominje 1561. godine, a u 17. stoljeću postao je značajni trgovački centar. Godine 1710. car Petar Veliki je naredio organizaciju u Rusiji tekstilne industrije, zbog čega je u 19. stoljeću Ivanovo bilo poznato kao ruski Manchester, a u sovjetsko vrijeme njega su nazivali „grad nevjesta“ jer u tekstilnoj industriji radilo puno žena.

Arheološki nalazi govore da je na mjestu Suzdalja postojala gradnja još u 9. stoljeću, a prvi zapisi o njemu potiču iz 1024. godine. Početkom 12. stoljeća ovdje je podignut Kremlj odnosno tvrđava, koja u narednim stoljećima u više navrata uništavana i obnavljana. Katedrala Rođenja Bogorodice je podignuta 1222–1235. i do danas je očuvana u svojom prvobitnom obliku, a  od 13. do 17. Stoljeća su podignute mnoge crkve i manastiri  kao što su Aleksandrovski i Pokrovski.

Vladimir je jedan od glavnih gradova Zlatnog prstena. Njegovi spomenici od bijele opeke proglašeni su kulturnom baštinom UNESCO-a. Među najznačajnijim su katedrala sv. Demetrije, Katedrala Dormicije, Sveto-Bogoljubski ženski samostan ili Crkva posredovanja. Vladimirova Zlatna vrata je mala crkva koja datira 1164. godinom.

Aleksandrov prije poznat kao Velikaja Sloboda prvi se spominje 1339. godine ali popularnost je grad dobio 1564. godine kada je faktički na 17 godina, skroz do 1581., je postao prijestolnicom Rusije za vrijeme Ivana Groznog. Odavdje je car upravljao državom, išao u ratne pohode i ovdje je ubio svog sina Ivana. Sloboda je ušla u povijest i kao grad gdje su stvarali i živjeli najbolji ruski ikonopisci i graditelji. Ovdje je otvorena prva tiskara u Rusiji. Ivan Groznyj skupio je ovdje bogatu knjižnicu i osnovao konzervatorij gdje je pozvao najbolje glazbenike i pjevače iz cijele Rusije.    

Uglič je najstariji grad Zlatnog prstena koji se spominje 937. godine. U ruskoj povijesti je poznat po tome što od 1218. godine bio glavni grad samostalne kneževine koja 1326. godine ulazi u Rusku kneževinu. Sredinom XV stoljeća na 20 godina je postao centrom feudalnog rata galickog i moskovskog vladara, a 1591. godina u zagonetnim okolnostima bio je ubijen drugi sin Ivana Groznog – Dimitrij, posljednji iz dinastije Rjurikoviča koji su vladali Rusijom. Ovo je stalo početkom „smutnih vremena“ krvavih smjena vlasti i događaja koji su potresali Rusiju do početka XVII stoljeća, odnosno do 1612. godine kada na prijestol dolazi dinastija Romanovih. U gradu posebno privlači pažnju Crkva Dimitrija na krvi koja je bila sagrađena u spomen na ubijenog carevića.

Četrdesetak minuta izlaganja su proletjela neprimjetno, a znatiželjni slušatelji su zasipali Mariju pitanjima. Ispostavilo se da su takva izlaganja vrlo zanimljiva ne samo hrvatskoj publici ali i Rusima koji nisu imali mogućnost posjetiti gradove Zlatnog prstena.  

Nenad M. Hlača

27 ноября 2018г.

Ой, девочки, мы сегодня живем вольготно, припеваючи и даже порой не подозреваем какие ужасы приходилось переживать нашим прапрапрапрапрапрапрабабушкам во времена старой Руси, которые сегодня воспеваются в легендах, да картинах.
22 января 2003 г. в издающемся в Америке журнале «русского зарубежья» «Вестник» появился материал, где журналист Александр Розенбойм описал свою давнишнюю встречу с неким гражданином, как считалось, никогда не дававшим интервью и всячески отбивавшемся от назойливых журналистов.
Отмечали мы тут недавно в узком кругу праздник Ивана Купала и разговорились как бы это выглядело сегодня, если бы мы захотели выполнить все, что предусматривают народные обычаи.
Для верующих Пасха — праздник воскресения Христа, но, по существу, это древний праздник весенней пробуждающейся природы, переосмысленный в духе христианского верования. В этом году православный мир отмечал пасху 28 апреля, а на Светлой неделе наша дружная русская община собралась в зале «Купол» Городской библиотеки, чтобы коллективно разговеться после 48-дневного поста (это, правда, кто как) и сообща отметить наш праздник.
Из года в год статус праздника «Пасхи» в сознании людей прочно закрепился, как самый светлый праздник христиан по всему миру. С праздником связано много мифов, легенд и фактов, обычаев празднования, большинство которых представляют особый интерес вне зависимости от вероисповедания человека.
2019 год по славянскому календарю это Новое 7527 лето. Тотемом года признан Парящий Орёл. Почему стали прислушиваться к китайскому календарю, встречать Новый год в восточных традициях? Причину назвать трудно, скорее всего в силу того, что своего русского исконно-славянского календаря не сохранили, традиции утратили, а таинственности и веселья хочется…. А между тем древнеславянский календарь-годослов (летослов) гораздо древнее восточного. Ему более семи с половиной тысяч лет.
Первый блин на масленицу предназначался медведям, а точнее комам (именно так в старину называли медведей). Существовала даже поговорка, из которой впоследствии произошла всем известная фраза: Первый блин комом.
Как корабль назовешь – так он и поплывет. Тоже самое можно сказать и о человеке. Его имя оказывает прямое влияние на его судьбу, характер, предрасположенности. Например, имя женщины воздействует на ее личную жизнь. Каким образом?
В 1868 году французский коммерсант Жак Бриан придумал, как ему казалось, прекрасный способ разбогатеть. После бешеного успеха оренбургских пуховых платков на Всемирной Парижской выставке французские, лондонские и берлинские модницы затерзали мужей, требуя купить им шаль или платок из самого тонкого в мире оренбургского пуха.
Сейчас весь мир живёт по единому, признанному большинством стран (не перешли на него до сих пор лишь Эфиопия и Таиланд) – Григорианскому календарю, который пришёл на смену Юлианскому (Византийскому). Переход происходил во всём мире постепенно, начиная с 1582 года, и завершился в 1928 году. Наша страна перешла на Григорианский календарь во время Октябрьской революции. А вообще Россия до известного указа Петра 1 жила по своему, отличному от Европы летоисчислению и встречала новый год по лунному календарю в марте, потом в сентябре. Потом разом в сентябре 1699 года по указу императора наступило 1 января 1700 года, и с тех самых пор мы празднуем Новый год 1 января вместе со всей планетой. А ещё раньше в языческие дохристианские времена Русь использовала в качестве календаря тотемный годослов — славянский гороскоп животных, состоящий из цикла в 16 лет. В нём отражалось тесное единение человека с природой.
За многовековую историю нашей страны русский народ изобрел огромное количество кулинарных рецептов. Долгие столетия русская кулинария находилась в незаслуженном пренебрежении: европейские гурманы считали ее варварской и грубой. Но, несмотря на отсутствие мирового признания, русская кухня развивалась, перенимала и трансформировала чужой опыт, обогащалась новыми блюдами и рецептами. Интерес к нашей кулинарной традиции возник только в XIX веке. За считанные десятилетия русская кухня завоевала популярность в Европе, а затем и в мире и с той поры по праву пользуется репутацией одной из вкуснейших и разнообразнейших.
14 июля 2017 года в небольшом городке Версале, что в 17 км от Парижа, тихо скончалась одна весьма пожилая женщина. Она буквально совсем чуть-чуть не дожила до 96 лет. Всю жизнь она писала романы. Её заслуги никогда бы не отметили ни Нобелевкой, ни даже Букером, и тем не менее её смерть опечалила множество людей, и в самых разных странах её помянули добрым словом. Имя дамы – Симона Шанжё, но весь мир знал её как Анн Голон.

Страницы

< Предыдущая  |  Следующая >

1 | 2 | 3 | 4 |

Колонка редактора
Катарина Тодорцева Хлача
Недавно рассказали историю, которая с одной стороны рассмешила, а с другой, вынудила опять вернуться к теме политики национальных меньшинств в Хорватии.
Литературная гостиная
Katarina Todorcev Hlača
Kazalište „Gavran“ je premjerno izvelo novu predstavu svog osnivača i jedinog autora-dramaturga Mire Gavrana „Sve o muškarcima“.
Книжная полка
Enerika Bijać
U okviru manifestacije „Međunarodni mostovi književnosti i umjetnosti“ u knjižnici Bogdan Ogrizović 25. rujna predstavljena je knjiga Kruh naš nasušni - panorama suvremenog slavenskog pjesništva u izdanju Slavenske akademije umjetnosti i književnosti sa sjedištem u Bugarskoj. Akademija već 13 godina okuplja književnike i promiče, kulturu svih slavenskih zemalja na međunarodnom festivalu poezije „Slavenski zagrljaj“, a knjiga je jedna u nizu edicije.
Анонс событий
Od 12. do 17. rujna 2019. godine u Zagrebu će se održati XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt-Peterburga, Sjeverne prijestolnice Ruske federacije te izložba mladog ruskog umjetnika, fotografa, Pavla Frančišina.
Юридическая консультация
До мая этого года заявление о выезде за пределы России и назначении пенсии подавалось в отделение Пенсионного фонда России по месту жительства человека. Сейчас это можно сделать в любом отделении фонда вне зависимости от адреса регистрации человека. Также постановление закладывает принцип экстерриториальности для подтверждения факта нахождения человека в живых.
 
Фонд Русский мир
ЛЕТОПИСЬ, ISSN 1846-8756
ИЗДАТЕЛЬ
РУССКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ КРУГ
www.ruskaljetopis.hr

Главный редактор
Катарина Тодорцева Хлача
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Модераторы
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева
Отдел новостей и реклама
Виктория Тодорцева

Дизайн, фотографии
Елена Литвинова
Ненад Марьян Хлача
Корректура
Евгения Чуто (русский)
Ненад Марьян Хлача (хорватский)

Перевод
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева

Техническая поддержка
Тимошенко Дмитрий
Интернет-журнал издается при содействии
Фонда «РУССКИЙ МИР»

Все авторские права защищены законом

Затраты на реализацию Проекта частично покрыты за счет Гранта, предоставленного фондом «Русский мир».
 
IMPESUM
LJETOPIS, ISSN 1846-8756
IZDAVAČ
SAVEZ RUSA RH
www.ruskaljetopis.hr

Glavna urednica
Katarina Todorcev Hlača
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Moderatori
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Odjel „Novosti iz Rusije“
i reklama
Viktorija Todorceva

Dizajn, fotografiji
Jelena Litvinova
Nenad Marijan Hlača
Lektura
Eugenija Ćuto (ruski)
Nenad Marijan Hlača (hrvatski)

Prijevod
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Tehnička podrška
Timoshenko Dmitrij
Časopis izlazi u skladu sa
«Zakonom o elektroničkim medijima»
NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13

Sva autorska prava zakonom su zaštićena

Glasilo izlazi uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH