Октябрь 2019


ISSN  1846-8756

Событие месяца

Treća Ruska večer u Belom Manastiru

Baranjsko-rusko društvo prijateljstva priredilo je 6. lipnja u Belom Manastiru treću Rusku večer koja je izazvala veliki interes publike iz Baranje i Osijeka. Tradicionalno, i sa simpatijama, baš na Dan ruskog jezika, mnogi su došli gledati i slušati rusku poeziju, pjesme i glazbu, koju su na dosadašnjim večerima predstavljali baranjski izvođači, a ovaj put sve je bilo obogaćeno i nastupom dviju solistica ženskog pjevačkog zbora «Rjabinuška» iz Zagreba pa je Dvorana za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir bila potpuno popunjena.

Na samom početku predstavio se novoizabrani predsjednik Društva Svetozar Vakanjac, a kroz program publiku je dalje vodila na hrvatskom i ruskom jeziku, te i sama izvodila nekoliko recitala, profesorica ruskog jezika i književnosti Ana-Marija Papež. Zvukovi vječno popularne Larine pjesme u izvođenju Tamburaškog sastava Baranjski biseri iz Kneževih Vinograda pokrenuli su publiku da počne aplaudirati. I ovoga puta na belomanastirskim ruskim večerima nastupili su stalni gosti iz glazbenog sastava «Triola» iz Kneževih Vinograda kojeg čine Korina Tomašić-Deak i Milan Kliba koji je prati na gitari. Izveli su pjesme «Svijetli, svijetli zvijezdo moja», «Podmoskovske večeri» i «Ivuški».
Pjevačko osvježenje bio je nastup Osječanke, profesorice Monike Samardžić sa «Valcerom Anastazija», a stihove pjesme «Моя маленькая» i «Под небом голубым» govorila je Ana-Marija Papež. Atraktivne solistice ženskog pjevačkog zbora «Rjabinuška» u živopisnim ruskim narodnim nošnjama izvele su pjesme «Мама», «Три зимы», «В горнице», «В лунном сияние» i «По Дону гуляет». Zapažene nastupe na Ruskoj večeri imali su i mladi učenici Umjetničke škole Beli Manastir: Damjan Horvat na trubi izveo je Mihail Glinkinu «Domoljubnu pjesmu» («Патриотическая песня»), na klarinetu je Ema Zadravec izvela «Pjesmu» («Напев») Nikolaja Rakova, a Momčilo Laketa na harmonici «Snježaninu pjesmu» od Nikolaja Čajkina. Kako se program večeri koji je trajao više od sata približavao svome kraju, pjesme su bile sve brže i veselije, a posebno kada je «Triola» izvodila svima poznatu «Дорогой длинною» na ruskom, pa nastavili na hrvatskom, i završili na mađarskom jeziku, te tako pobrali veliki aplauz. Zadnji izvođači trebali su biti tamburaši iz Baranjskih bisera sa «Kaljinkom», ali publika je tražila još, pa su svirali i duže od planiranog. Na kraju su svi učesnici programa izašli na pozornicu gdje su uz veliku zahvalnost dobili i crvenu ružu od tajnice Baranjsko-ruskog društva prijateljstva, Ana-Marije Papež, koja je jedna od najaktivnijih oko organizacije i priprema svih aktivnosti ovog Društva još od njegovog osnivanja od prije skoro 4 godine. Spontano su svi zajednički zapjevali «Очи черные», što se prenijelo i na publiku, te je na kraju cijela dvorana pjevala.

Istoga dana, ali sat vremena ranije, održana je druga izborna skupština Društva na kojoj je izabrano novo vodstvo. Prethodni predsjednik, Predrag Stojanović, podnio je izvješće o radu i financijskom stanju gdje je naglasio da su sve aktivnosti Baranjsko-ruskog društva prijateljstva financirane isključivo dobrovoljnim prilozima članova društva, a da su dobivena gradska sredstva na računu Društva. Stojanović je zatražio razrješenje zbog mnogobrojnih obaveza koje ima na funkciji dogradonačelnika, ali uz napomenu da će i dalje aktivno pomagati u radu. Za novog predsjednika izabran je Svetozar Vakanjac, za dopredsjednika Nikola Muždeka, a nova tajnica je Ana-Marija Papež. Plan rada u idućem vremenu je obilježavanja značajnih datuma koji povezuju ovo područje i Rusku federaciju, te više radionica ruskog jezika za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole čime će se ujedno omogućiti i apliciranje na razne EU projekte. Osim nastavljanja održavanja Ruskih večeri u Belom Manastiru, planovi su i povezivanje sa sličnim društvima, a kontakti su već uspostavljeni sa onima u Varaždinu i Subotici.

Tekst i fotografije: Rajko Cicak

17 июня 2014г.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u rujnu prošao je 13. međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone su otvorili: Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu St.Peterburga, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića te Viktor Minkov, direktor Međunarodnog festivala Sanktpeterburške kazališne sezone.
Kazališna sezona 2019./2020. predstavljena je konferencijom za medije u srijedu, 29. svibnja u 12 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
Вот уже восьмой год подряд депутат Городского собрания Города Загреба от русского национального меньшинства устраивает традиционный прием для своих избирателей в честь Дня России.
Sudionici zagrebačke akcije koja je u Hrvatskoj dobila naziv „Besmrtni partizanski odred“ prošli su ulicama Zagreba 8. svibnja. Akcija je dobila naziv u spomen na sudionike rata koji su organizirali partizanski pokret za borbu protiv fašizma i koji je otišao u šumu 22. lipnja, na dan napada na Sovjetski Savez.
С 27 по 31 марта, после большого перерыва, в Загребе прошел фестиваль русского кино «Фильмушка». Программу фестиваля составили современные художественные фильмы, а также фильмы, ставшие классикой советского кинематографа.
Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj zajedno s udrugom ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, ruske vladine agencije za međunarodnu suradnju na području jezika, kulture, znanosti, umjetnosti, obrazovanja i sporta, a također za podršku ruskim sunarodnjacima u inozemstvu «Rossotrudničestvo» i turističkog informativnog centra Grada Zagreba organizirali su 10. ožujka u parku Zrinjevac Rusku «Maslenicu» - nešto poput Fašnika na koju su pozvali sunarodnjake i sve koji vole rusku kulturu i žele saznati nešto novo o ruskim narodnim običajima, odnosno za sve koji su se našli u nedjelju na Zrinjevcu.
На росссийских сайтах, рекламирующих выставки яхт и катеров, как правило, нет Хорватии. А зря! Туристам хорошо известны чудесные пляжи, хорошая кухня, спокойный отдых на адриатическом побережье Хорватии, а вот посетить хорватские ярмарки-выставки туристам недосуг. Наверное, из России ехать с Хорватию посмотреть на кораблик и вправду далековато, но вот наши многочисленные соотечественники из Европы не пожалеют, если в феврале «заглянут на огонек» в Загреб.
Zborovi pet nacionalnih manjina održali su 8. siječnja koncert božićnih pjesama na materinskom jeziku u Zagrebačkoj katedrali. Svaki zbor, a sudjelovali su; mješoviti pjevački zbor Bohemia Češke besede Zagreb, mješoviti pjevački zbor Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre„ Zagreb, vokalna grupa “Wisla“ poljske kulturne udruge „Mikolaj Kopernik“ iz Zagreba, zbor ruske nacionalne zajednice iz Zagreba „Rjabinuška“ i mješoviti pjevački zbor “Slovenski dom Zagreb”. Otpjevali su po nekoliko pjesama na materinskom jeziku, te na kraju jednu kiticu pjesme “Tiha noć”.
Živimo u teškim vremenima. Uostalom, da li je ikada bilo drugačije?... Stres prati naš život ali postoji i lijek koji se zove umjetnost. Taj čarobni svijet mašte, ljepote i zaborava mi odlazimo i kada smo sretni i kada smo tužni. Odlazimo u svijet koji je nama nadomak ruke kao što su dobra knjiga, zanimljiva izložba ili izuzetna predstava.
Отель "Краль" в Доньем Кралевце уже не первый год принимает гостей со всей Хорватии на праздник, который проводит общество русскоговорящих в Меджимурье "Калинка" - День русской культуры с обязательной русской кухней на меджимурском столе.
В 2018 году фестиваль «Musica Maxima» представил зрителям свое десятое издание. В течение 10 лет было интересно наблюдать за тем, как родился и развивался фестиваль, как изменялась концепция, состав участников и программа.
Svečanost otvorenja ovogodišnjih „Lipovljanskih susreta“, koji su prošli pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović održana je uz nazočnost velikog broja počasnih gostiju i uzvanika i više tisuća posjetitelja održana je 25. kolovoza na velikoj pozornici u centru Lipovljana. Ove godine zemlja partner manifestacije bila je Kanada.
Указом президента Российской Федерации Владимира Путина под номером 425 от 18 июля 2018 года мэр Загреба Милан Бандич награжден орденом Дружбы «за заслуги в укреплении дружбы и сотрудничества между народами».

Страницы

< Предыдущая  |  Следующая >

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Колонка редактора
Катарина Тодорцева Хлача
Недавно рассказали историю, которая с одной стороны рассмешила, а с другой, вынудила опять вернуться к теме политики национальных меньшинств в Хорватии.
Литературная гостиная
Katarina Todorcev Hlača
Kazalište „Gavran“ je premjerno izvelo novu predstavu svog osnivača i jedinog autora-dramaturga Mire Gavrana „Sve o muškarcima“.
Книжная полка
Enerika Bijać
U okviru manifestacije „Međunarodni mostovi književnosti i umjetnosti“ u knjižnici Bogdan Ogrizović 25. rujna predstavljena je knjiga Kruh naš nasušni - panorama suvremenog slavenskog pjesništva u izdanju Slavenske akademije umjetnosti i književnosti sa sjedištem u Bugarskoj. Akademija već 13 godina okuplja književnike i promiče, kulturu svih slavenskih zemalja na međunarodnom festivalu poezije „Slavenski zagrljaj“, a knjiga je jedna u nizu edicije.
Анонс событий
Od 12. do 17. rujna 2019. godine u Zagrebu će se održati XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt-Peterburga, Sjeverne prijestolnice Ruske federacije te izložba mladog ruskog umjetnika, fotografa, Pavla Frančišina.
Юридическая консультация
До мая этого года заявление о выезде за пределы России и назначении пенсии подавалось в отделение Пенсионного фонда России по месту жительства человека. Сейчас это можно сделать в любом отделении фонда вне зависимости от адреса регистрации человека. Также постановление закладывает принцип экстерриториальности для подтверждения факта нахождения человека в живых.
 
Фонд Русский мир
ЛЕТОПИСЬ, ISSN 1846-8756
ИЗДАТЕЛЬ
РУССКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ КРУГ
www.ruskaljetopis.hr

Главный редактор
Катарина Тодорцева Хлача
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Модераторы
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева
Отдел новостей и реклама
Виктория Тодорцева

Дизайн, фотографии
Елена Литвинова
Ненад Марьян Хлача
Корректура
Евгения Чуто (русский)
Ненад Марьян Хлача (хорватский)

Перевод
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева

Техническая поддержка
Тимошенко Дмитрий
Интернет-журнал издается при содействии
Фонда «РУССКИЙ МИР»

Все авторские права защищены законом

Затраты на реализацию Проекта частично покрыты за счет Гранта, предоставленного фондом «Русский мир».
 
IMPESUM
LJETOPIS, ISSN 1846-8756
IZDAVAČ
SAVEZ RUSA RH
www.ruskaljetopis.hr

Glavna urednica
Katarina Todorcev Hlača
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Moderatori
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Odjel „Novosti iz Rusije“
i reklama
Viktorija Todorceva

Dizajn, fotografiji
Jelena Litvinova
Nenad Marijan Hlača
Lektura
Eugenija Ćuto (ruski)
Nenad Marijan Hlača (hrvatski)

Prijevod
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Tehnička podrška
Timoshenko Dmitrij
Časopis izlazi u skladu sa
«Zakonom o elektroničkim medijima»
NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13

Sva autorska prava zakonom su zaštićena

Glasilo izlazi uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH