ISSN 1846-8756   Январь 2021
Объединения соотечественников

Deset prvih godina Saveza Rusa Republike Hrvatske

Povodom 10. obljetnice Saveza Rusa Republike Hrvatske 12. studenog u Novinarskom domu organizirana je svečana akademija.

Program je započeo ulomkom iz knjige Irine Aleksander „Samo činjenice, molim!“ u interpretaciji poznate hrvatske glumice Ane Vilenice.
Ulomak iz knjige poznate ruske emigrantice koja je ostavila trag u književnom i svjetskom životu Zagreba, nije slučajno odabran za početak svečane akademije povodom 10. obljetnice Saveza Rusa jer misija i vizija organizacije tijesno je vezana kako uz povijest ruske emigracije tako i za „ljetopis“ o životu ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj.
Kao moto djelovanja udruge uzeti su riječi iz predstavljenog ulomka: „po svemu tome prošli su željezo i oganj, dokumenti, spomenici – nema ih, ali karike – one su u najpokretljivijoj i najtežoj prtljazi – u čovjekovu pamćenju i zahvalnosti.   To su karike koje vežu naše generacije, to su karike koje se obnavljaju u vrijeme ponavljanja povijesti“.
Naime, nakon 70 godina povijest se ponovila. Poput naših prethodnika koji su došli u Hrvatsku 1919. godina i dali novoj domovini dio sebe, tako i mi, koji smo većinom dolazili u Hrvatsku od 1989. godine nadalje, stvorili smo rusku enklavu izvan domovine ali i pronašli potomke prvih emigranata druge i treće generacije te objedinile naše snage.
Poput Irine Aleksander, Borisa Apsena, Andreja Ševcova, obitelji Froman, Sergeja Saltykova, Alekseja Ganzena, Grigorija Jelatanceva i mnogih drugih današnji Rusi pišu svoju noviju povijest u Hrvatskoj, a u temeljima ove povijesti kao i u vrijeme Iročki Aleksander kako su nju od milja nazivali gosti njezinog zagrebačkog salona ponovo je ruska riječ, ruski jezik i ruska spisateljica Natalija Vorobjova.

Stoga su gosti svečane akademije u nastavku uvodnog umjetničkog programa dobili izuzetnu priliku čuti dvije priče iz nove knjige naše poznate sunarodnjakinje koja je nedavno izašla na ruskom jeziku u Moskvi, u hrvatskom prijevodu.

Umjetnički program koji se sastojao od književnih djela također odabran ne bez posebnog razloga. 

To je bilo itekako prikladno obzirom da osnovna djelatnost Saveza Rusa je informiranje i izdavaštvo o čemu su svjedočila i izdanja poredana na stolu.

Prvenac izdavačke djelatnosti je knjiga izdana povodom 100. obljetnice doseljavanja Rusa na područje Hrvatske kao rezultat I svjetskog rata autora dr. sci. Filipa Škiljana. „Rusi u Hrvatskoj“  koja se rađala nekoliko godina u financijskim mukama. Knjiga je izdana uz financijsku potporu predstavnice za rusku nacionalnu manjinu Grada Zagreba Galine Kovaćević i udruge TEREM i njene predsjednice Tatjane Tenšek. Prezentacija knjige organizirana je u Krapini, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Rijeci i Varaždinu, a potpomognuta je od strane Savjeta za Nacionalne manjine.

 

Druga knjiga „Suncostaj“, dvojezično izdanje,  plod je suradnje Saveza Rusa, Akademije ruske književnosti čiji su članovi autor Natalija Listikova i urednica Natalija Vorobljova Hržić, moskovske škole „Integracija XXI vijek“ i predstavnice ruske nacionalne manjine u gradu Zagrebu Galine Kovačević, izdavača Dragi Savičevića  te Koordinacije vijeća i predstavnika drugih nacionalnih manjina Grada Zagreba. Financijsku podršku dali su Savjet za nacionalne manjine i Grad Zagreb. A velika hvala i izdavaču Dragi Savičeviću koji je izašao ususret u svezi sa cijenom izdanja.  Ilustracije za tekst Natalije Listikove nacrtala su djeca, a na hrvatsko jezik tekst je prevela Dubravka Pleše.   

Hrvatsko-ruski i rusko-hrvatski rječnik s kratkom gramatikom izdan je uz financijsku pomoć Fonda Ruski mir i treći je izdavački projekt Saveza Rusa. Kako u trenutku pokretanja projekta nije bilo takvog malog hrvatsko-ruskog rječnika članovi Saveza su se prihvatili posla. Rječnik je dobro ocijenjen kako od strane hrvatskih tako i ruskih korisnika a drugo izdanje priprema eminentni zagrebački izdavač.

Trenutno je u pripremi knjiga „33i ½ povijesnih recepta ruske kuhinje“ koja nije klasična kuharica. Odnosno tekst i ilustracije su gotove ali kao i uvijek problem je sa financiranjem tiska.  Kao prethodnica punog izdanja u 48. broju časopisa „Ljetopis“ u obliku zasebnog uloška uvršteno je 12 recepta, svaki od kojih ima svoju povijesnu priču vezanu uz poznate osobe ili događaje, te snabdjeveni duhovitim komentarima. Časopis je koncipiran tako da se središnji dio s receptima može se odvojiti i sačuvati u kućnoj zbirci recepata koji zasigurno ima svaka domaćica.

Rusi govore, bolje jedan put pogledati, nego sto puta čuti. Stoga se u programu svečane akademije našla kratka prezentacija koja je zorno prikazala što je učinjeno u 10. godina i kojim smjerom se kreće udruga.

Osim prezentacija izdanja, koja su već bila predstavljena, Savez Rusa je organizirao niz zanimljivih događanja, dobar dio kojih je bio za djecu.

Tako, u organizaciji Saveza Rusa u više navrata je ostvaren projekt „Ruska zimska bajka“ i kazališni igrokaz „Čitamo i crtamo Maršaka“. Nekoliko puta su organizirale izložbe dječjih crteža, što je zapravo i poslužilo za polaznu za korištenje dječjih ilustracija u knjizi „Suncostaj“.  

Kako Rusi se vole zabavljati, naše malo satiričko kazalište imalo je nekoliko uradaka povodom blagdana.

Izniman interes naših sugrađana izazvali su Dani ruske kulture u Gradskoj knjižnici, te izložba „12 brendova ruske primijenjene umjetnosti“.

A „Zagrebački salon poznate rusko-hrvatske spisateljice Natalije Vorobjove“ bio je senzacija godine.  

Za one tko nije mogao ili nije stigao pogledati izložbu fotografija koja je bila organizirana krajem siječnja povodom 10. obljetnice Saveza Rusa u galeriji Arheološkog muzej, u dvorani Novinarskog doma predstavljen je dio ekspozicije.   

Svih ovih godina Savez Rusa surađivao je s istaknutim osobama, koje su dale veliki doprinos očuvanju kulturnog identiteta ruske nacionalne manjine.

Povodom 10. obljetnice udruga se zahvalila svojim dugogodišnjim suradnicima.

Plakete – zahvale dobili su:

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer za svestrano zalaganje i pomoć ruskoj nacionalnoj manjini od 2003. godine kada je ona bila priznata od strane Hrvatskog sabora i uključena u popis od 22 nacionalne manjine Republike Hrvatske.
Gospodin Tolnauer nije bio prisutan na obilježavanje 10. obljetnice jer je u tom trenutku prisustvovao na sjednici Sabora vezanoj za Državni proračun i dodjelu sredstava za kulturnu autonomiju nacionalnih manjina, te će mu plaketa biti uručena drugom svečanom prilikom. 

Rusko-hrvatska pjesnikinja, poznata ruska glumica, autorica nekoliko zbirki pjesama na ruskom i hrvatskom jeziku, zbirki priča i romana „Četveroručna sonata“ Natalija Vorobjova Hržić za veliki doprinos promociji Rusa u Hrvatskoj, koja svoju iznimnu popularnost u kulturnim i društvenim krugovima uvijek veža za svoju prvu domovinu – Rusiju, a time daje na značaju ruskoj nacionalnoj manjini u Zagrebu i Hrvatskoj.

Dr. sci. Filip Škiljan, znanstveni suradnik na Institutu za migracije i narodnosti za nesebičan volonterski rad kod prikupljanja podataka i izdavanja knjige „Rusi u Hrvatskoj“ čiji je on autor, te kod prezentacije te knjige i Saveza Rusa u društvenim i znanstvenim krugovima.

Predstavnica za rusku nacionalnu manjinu Grada Zagreba Galina Kovačević za svestranu podršku i pokroviteljstvo događanja u organizaciji Saveza Rusa, financijsku podršku glasilu „Ljetopis“ i „Kolobok“ te konstruktivnu suradnju na zajedničkim projektima.

Predsjednica Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske, predsjednicu mjesnog odbora Buzin ispred stranke „Milan Bandić 365 stranka Rada i Solidarnosti“, Anna Mišar za plodotvornu suradnju između dviju sestrinskih udruga i izniman doprinos prezentaciji u javnosti ruske nacionalne manjine i njezinih dostignuća.

Dopredsjednica Saveza Rusa, prva predsjednica udruga od njezinih osnutaka Viktorija Čelan, za kompleksan organizacijski posao koji je obavila prilikom osnivanja i stasanja udruge, te veliki doprinos u osmišljavanju projekata i organizaciji događanja i manifestacija tijekom proteklih 10. godina.

Dr. sci. Eugenija Ćuto viša lektorica na Odjelu za rusistiku Zadarskog sveučilišta za dugogodišnju suradnju na izdavanju glasila ruske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj „Ljetopis“ i „Kolobok“.

Novinar, nekadašnji zamjenik glavnog urednika „Večernjeg lista“, a danas fotoreporter i izvršni urednik časopisa „Ljetopis“ Nenad M. Hlača za profesionalnu pomoć kod stvaranja glasila i nesebičan rad na stvaranju svakog broja časopisa počevši od prvog broja do dan danas.

Naravno, u svojoj povijesti Savez je surađivao sa mnogim osobama koji su dali svoj doprinos kvaliteti i kvantiteti organiziranih programa ali da bi ne omalovažavati dodijeljenu nagradu, bilo je odlučeno ne dijeliti masu papirnatih diploma nego na adekvatan način sa prikladnim  zahvalnicama označiti poseban doprinos gore navedenih osoba u ne baš bezbrižnom i dosta zahtjevnom periodu rada udruge.

Katarina Todorcev Hlača

15 ноября 2019 г.

Izašla iz tiska knjiga 33 i ½ recepta ruske kuhinje

Knjiga, koja je netom izašla iz tiska u izdanju Saveza Rusa RH, nije klasična kuharica, tako da onaj tko želi upoznati suvremenu rusku kuhinju možda će biti razočaran, a možda će se ugodno iznenaditi jer klasičnih kuharica već ima popriličan broj, pogotovo na internetu gdje imate čak i snimku cijelog procesa pripreme jela.

Susret sunarodnjaka u Požegi

Članovi ruskih kulturnih udruga iz raznih gradova Hrvatske danas su se okupili u Požeškoj Koprivnici na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Katice Kristić. Riječ je o tradicionalnom susretu kojeg organizira Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije.

“Ruski recepti na slavonskom stolu“

U Dubokoj, nedaleko od Čaglina, na imanju Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Anne Delić održana manifestacija pod nazivom “Ruski recepti na slavonskom stolu“, koju je organiziralo Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva Požeško-slavonske županije, a financiralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. Prigodnim pozdravnim riječima nazočnim gostima i posjetiteljima obratile su se predsjednica Društva Galina Petranović i dopredsjednica Anna Delić, ujedno i predsjednica Mjesnog odbora sela Duboke.

Ruska čajanka u Požegi

S tradicijom ruske ceremonije ispijanja čaja, takozvane čajanke, goste su upoznali članice Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Anna Delić, Nadežda Vasić i Tamara Rusvović. Uz degustaciju ruskog čaja bili su ponuđene ruski tradionalni sladkiši. U sklopu zbivanja održana je i izložba karikatura ruskog slikara-karikaturista OLEGA PERČINIĆA.

Флаги поднять!

В 2020 «зеркальном» году эпидемиологическая ситуация помешала отпраздновать День России, по традиции, в ресторане «Матиз» всем нашим дружным русским коллективом. Но это не значит, что мы вообще не отметили этот знаменательный день. Кроме нашей акции «В доме моего детства», посвященной Дню России, мы присоединились ко всероссийским акциям «Флаги России 12 июня» и «Триколор».

75 лет Победы

День Победы 9 Мая – это особый праздник, и хотя мы празднуем его ежегодно, радость и печаль, которая охватывает нас в эти дни, не меркнет с годами. В этот день в далеком прошлом наши деды и прадеды отстояли Родину. С каждым годом этот праздник становится все ближе, ощущения острее, словно и не было долгих 75 лет.

10. godina Ruskog doma u Rijeci

Početkom godine društvo ruske nacionalne manjine u Rijeci, „Ruski dom“ PGŽ obilježio je desetu godišnjicu od osnutka svoje udruge.

Как женщина встретит 8 Марта, так мужчина год и проведет!

Так уж повелось, что 8 Марта стало чуть ли не главным праздником в бывшем Советском Союзе. Женщины даже предупреждали своих благоверных: «Имей в виду, милый, как я 8 Марта встречу, так ты год и проведешь(!), а драгоценности мне, любимой, правильнее всего дарить в одних носках, полученных от меня в подарок на 23 февраля».

И ВНОВЬ — ЗОЛОТАЯ ДОЛИНА

Общество российских соотечественников Славонии «Катюша» из г. Пожега в конце 2019 года провело пятую традиционную встречу «Россия в Золотой долине».

Новый год, Новый год уж стучится у ворот.

Новый год – семейный праздник, прекрасная возможность отдохнуть и посвятить драгоценное время своим родным и близким. А мы, русские, живущие в Хорватии, Новый год справляем дважды, сначала со своей «русской семьей», а уж потом с хорватской. Вот и в этот раз мы собрались в канун наступающего праздника в ресторане «Матиз».

Tradicionalna smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Splitu

Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Splita, u suradnji s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Splitsko-Dalmatinske Županije, organizirali su tradicionalnu smotru stvaralaštva nacionalnih manjina Grada i Županije u Domu hrvatske vojske.

Slika koja se pojavljuje dodirom

U zagrebačkoj Galeriji Arheološkog muzej Zagreb održana je samostalna izložba akvarela slikarice Larise Golec iz Donje Dubrave.

O Savezu Rusa, našem radu i stavovima

Savez Rusa Republike Hrvatske osnovan je 09.01.2009. godine i 2019. godine obilježio je 10. godišnjicu rada. Tijekom ovih godina članovi Saveza Rusa organizirali su mnogobrojne manifestacije, izložbe, tribine i okrugle stolove ali osnovna djelatnost udruge je informiranje i izdavaštvo.

Колонка редактора

Вирус? Есть и положительные моменты

У хорватов есть хорошая пословица «svako zlo za nešto dobro», приблизительный аналог русского «было бы счастье, да несчастье помогло». Нам, конечно, карантин и коронавирусные правила до чертиков надоели, но, есть тут и положительные моменты.

Литературная гостиная

Ivan Golubničij „Moj cilj – horizont“ Pogovor

Vladimir Visocki jedna je od najblistavijih i, kako se danas uobičajilo govoriti, najznačajnih figura ruskog sovjetskog kulturnog života. Sigurno ne postoji ni jedan čovjek koji se, proživjevši tako kratak život od tek 42 godine, bavio tako velikim brojem aktivnosti, kao što su kantautorska pjesma, poezija, kazalište, film; i nije se time samo bavio nego je, za svoj rad na tim područjima, dobivao široko, doista svenarodno priznanje i ljubav.

Книжная полка

“Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” u izdanju udruge „Vernisaž“

Materijali izložbe „Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture” koju je udruga Vernisaž predstavila 2017 godine., uz veliko zalaganje članova udruge i stručnih suradnika postali su temelj knjige "Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske”, koju je udruga izdala 2020.g.

Анонс событий

Оформить подписку на «Аргументы и факты Европа»

Для тех, кто любит читать российскую прессу далко от родины, популярное издание „Аргументы и Факты Европа“ , принимая во внимание, что сейчас сложно купить печатное издание в киоске, предлагает оформить юбилейную подписку на 25 номеров газеты „Аргументы и Факты Европа“ за 45 евро.

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир