ISSN 1846-8756   Май 2021
Русский мир в Хорватии

Svečanost u povodu 60. obljetnice leta u svemir Jurija Gagarina

Uz nazočnosti veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj Nj. E. Andreja Nesterenka i zamjenice pulskoga gradonačelnika Elene Puh Belci  u povodu 60. obljetnice leta u svemir Jurija Gagarina, a u sklopu Tjedna kozmonautike, koji se održavao u Istri, u Puli je otkriveno poprsje Prvog čovjeka u svemiru. Poprsje je izrađeno u Moskvi, autor je Aleksej Leonov.

Veleposlanik zahvalio je na upriličenom prijemu i istaknuo kako je ovo događanje od iznimne važnosti u Europi vezano za proslavu 60. obljetnice leta Gagarina u svemir pohvalivši pritom izvanrednu suradnju s Astronomskom udrugom Vidulini i svima uključenima u ovo obilježavanje.

Tim povodom otvorena je i Planetarna šetnica u sklopu Centra za svemirska istraživanja na prostoru Industrijsko-obrtničke škole u Puli. 

Zamjenica gradonačelnika Pule je naglasila da Pula i Istra otkrivanjem biste Jurju Gagarinu i otvorenjem planetarne šetnice u sklopu Industrijsko-obrtničke škola Pula dobivaju dodanu vrijednost.

„Vjerujem da je ovo samo početak jedne lijepe priče te da će Centar za svemirska istraživanja u našem gradu rasti. Jedan od naših budućih prioriteta u gradu je i uređivanje  Zvjezdarnice koja će dobiti novu dimenziju na području edukacije“, - poručila je Puh Belci.

U ime Astronomske udruge „Vidulini“ Marino Tumpić zahvalio je Gradu Puli na suradnji tijekom pripreme ovog događaja.

Tijekom prijema koji za delegaciju Ruske Federacije i predstavnike udruge organizirao Grad Pula,  predstavljena je knjiga „Osnove kozmonautike“ koju je Astronomska udruga realizirala zajedno s Dorijanom Mohorovićem, ruskim kolegama Mihailom Agafonovom i pilotom-kozmonautom Magomedom Tolboevom. Knjiga je posvećena prvom odredu sovjetskih kozmonauta, a danas jedini živući kozmonaut iz prvog odreda, Boris Volinov, podržao je ovu knjigu koja doprinosi popularizaciji i očuvanju kozmonautike i njezinih početaka gdje je Sovjetski Savez postavio temelje i usmjerio današnju globalnu dominaciju Ruske Federacije u kozmonautici. Namijenjena je mladima i jedina je knjiga na hrvatskom jeziku ovakve vrste.

U sklopu Tjedna kozmonautike u Istri i proslave 60. obljetnice lansiranja ruskog kozmonauta Jurija A. Gagarina u svemir, Pulu je posjetio poznati ruski kozmonaut Sergey Ryazansky. koji je u svemiru bio dva puta između 2013. i 2017. godine, te proveo tamo ukupno 304 dana.

Sergej Rjazancky se susreo s učenicima Industrijsko-obrtničke škole Pula u čijem je dvorištu postavljena bista Jurija Gagarina, te spremno je odgovarao na pitanja kakav je to osjećaj biti u svemiru, kada će krenuti prve turističke ture te što misli o putovanjima na Mars.

- Putovanje svemirskom letjelicom ne može se s ničim usporediti. Imamo nevjerojatno predivan planet kojeg moramo čuvati i brinuti o njemu, prvenstveno da bi živjeli u miru. Međunarodna svemirska postaja odličan je primjer kako ljudi iz različitih zemalja i sistema mogu međusobno surađivati i rješavati kompleksna pitanja. Najvažnije što sve te ideje moramo prenijeti našoj djeci koja su budućnost, poručio je ovaj svemirski putnik.

- Volio bih letjeti na Mars. Kad sam prvi put letio u svemir, bio je to nevjerojatan osjećaj. Ne znam s čime bih to usporedio. Shvatio sam da se napokon ostvaruje ono za što sam se pripremao punih deset godina, rekao je Sergej Ryazansky.

14 апреля 2021 г.

Открыта мемориальная доска доктору Марии Шлезингер

25 апреля 2021 года делегация Посольства России в Хорватии совместно с представителями Россотрудничества и Аппарата Военного атташе присутствовала на открытии Посольством Израиля памятника Марии Шлезингер в мемориальном комплексе "Петрова Гора".

Как раньше праздновали Международный женский день

Виктория Молодова. Подарок на 8 марта, запомнившийся надолго...

С праздником Весны, Любви, Женственности и Процветания!

Милые дамы! Поздравляем вас с праздником Весны, Любви, Женственности и Процветания! У нас с вами не один день, а целое прекрасное время года — весеннее — длиною в года. И мы желаем вам этого ощущения свежести, тепла, пробуждения сил и ласкающего солнечного света все 365 дней много лет подряд.

Monumentalna pojava zvana VLADIMIR VISOCKI

Poznata rusko-hrvatska književnica Natalija Vorobjova Hržić na promociji zbirke pjesama Vladimira Vysockog „MOJ CILJ – HORIZONT“ u svom poznatom ekspresivnom stilu pripovijedanja dočarala je karizmatičnu osobnost Vladimira Visockog.

Колонка редактора
Катарина Тодорцева Хлача

Придет весна, и цветы распустятся сами

Окончание 2020 года все ожидали с нетерпением и с юмором. На эту тему пошутили все известные и менее известные юмористы-профессионалы и юмористы-любители.

Литературная гостиная
Татьяна Лукина

Татьяна Лукина. Русский мир Мюнхена до «Перестройки»

С русским миром Мюнхена я по-настоящему столкнулась, прожив здесь уже несколько лет. Вначале круг моих знакомых, не считая родственников, состоял из немецких коллег по работе в кино и однокурсников по мюнхенскому университету. И только по окончании четвертого семестра театроведческого факультета, в гостях у одного французского кинопродюсера я познакомилась с Николаем Воронцовым – сегодняшним распорядителем мюнхенского фонда композитора Александра Глазунова, который и ввел меня в русский мир Мюнхена начала 80-х годов 20-го столетия.

Книжная полка

“Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat” autora Filipa Škiljana

Knjiga Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat autora Filipa Škiljana, predstavljena je u Češkom narodnom domu u Zagrebu u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Анонс событий

II Олимпиада по русскому языку как иностранному пройдет в Хорватии

22 мая состоится II Олимпиада по русскому языку как иностранному на платформе Zoom. Организаторы конференции - Хорватская ассоциация преподавателей русского языка и литературы, Центр "Институт А.С. Пушкина" (философский факультет университета Пулы им. Юрая Добрилы) совместно с Представительством Россотрудничества в Хорватии.

Юридическая консультация

Dolazak u Hrvatsku. Zabrane i ograničenja

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je uputu Postupanje s osobama koje prelaze granične prijelaze Republike Hrvatske – zdravstveni nadzor nad putnicima.

 
Фонд Русский мир