ISSN 1846-8756   Октябрь 2022
Книжная полка

“Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat” autora Filipa Škiljana

Knjiga Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat autora Filipa Škiljana, predstavljena je u Češkom narodnom domu u Zagrebu u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Ideju o realizaciji knjige potaknula je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba koja je nakon dva projekta koji su bili vezani za Domovinski rat „Mađari u Domovinskom ratu” i „Sjećanja Bošnjaka na Domovinski rat u Hrvatskoj” angažirala dr. sci. Filipa Škiljana da napiše knjigu pod naslovom „Nacionalne manjine u Domovinskom ratu”. Radilo se o znatno zahtjevnijem poslu jer cilj treće knjige slične tematike bio je napisati o gotovo svakoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj i sudjelovanju njezinih pripadnika u posljednjem ratu odnosno prikupiti što je moguće više zanimljivih i korisnih podataka.

O nekim manjinama, kao što su Bošnjake, Albance, Čehe, Mađare, Rusine, Rome i njihovu sudjelovanju u Domovinskom ratu već su napisane knjige ili barem članci znanstvenika ili  stručnjaka, odnosno pripadnika tih manjina. Uz to su obrađene i druge nacionalne manjine poput Bugara, Crnogoraca, Rusa, Nijemaca, Makedonaca, Poljaka, Slovaka, Slovenaca, Srba, Talijana, Ukrajinaca i Židova. Obrada svake nacionalne manjine temeljila se (gdje god je to bilo moguće) na iskazima živih svjedoka, sudionika Domovinskoga rata, pripadnika nacionalnih manjina. U razgovorima je sudjelovalo blizu stotinjak osoba iz različitih krajeva i različitih nacionalnih manjina. U razgovorima su u najvećoj mjeri sudjelovali sudionici Domovinskoga rata, ali je među kazivačima bilo i civila te su neka od njihovih kazivanja također uvrštena u knjigu. Naime, kazivanja civila daju sliku o tome kako su u to ratno vrijeme živjeli civili, pripadnici nacionalnih manjina, na području Republike Hrvatske.

Kazivače s kojima autor razgovarao uživo i telefonom govorili su kako su živjeli u socijalizmu, kakvi su bili međunacionalni odnosi u vremenu prije rata, kada su prvi put pomislili da bi se zajednička država mogla raspasti, kada je započeo rat u njihovu kraju, na koji su način pristupili hrvatskim snagama, jesu li kao pripadnici manjine imali problema u vrijeme rata na ratištima, koji su im bili najteži i najgori događaji u vrijeme rata, kada je za njih rat završen i kako se osjećaju danas, nakon gotovo trideset godina od početka rata. Pojedine manjine imale su svega jednoga kazivača, dok su druge manjine imale i po nekoliko predstavnika iz različitih krajeva.

Osim iskaza kazivača autor je koristio članke iz novina, fotografije i dokumente iz vremena Domovinskoga rata. Uz pomoć kolega iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata autor je također uspio prikupiti podatke o pojedinim manjinama.

Budući da ne postoje popisi sudionika Domovinskoga rata po nacionalnoj strukturi, slobodna procjena stručnjaka da od 500 tisuća građana koji su stekli status branitelja, desetak posto, njih oko 50 000, pripadnici su manjina.

Podatke o broju pripadnika manjina koji su branili Hrvatsku teško je donositi budući da ne postoje. Ipak, prema podatcima iz Državnog zavoda za statistiku vidljivo je koliko je bilo muških pripadnika pojedine nacionalne manjine starih između 20 i 60 godina, pa je prema tome moguće donijeti zaključak o broju osoba koje su teoretski mogle sudjelovati u Domovinskom ratu. Jedan dio manjina živio je na područjima koja su bila zahvaćena ratom. Neke su manjine živjele isključivo ili većinom na tim prostorima te je tako njihovo sudjelovanje u ratu bilo u postotku veće od sudjelovanja onih manjina čiji su pripadnici živjeli u zonama gdje rata nije bilo, odnosno gdje se nisu odvijali izravni ratni sukobi. Neki su pripadnici manjina bili prisiljeni ostati ili su dragovoljno ostali na okupiranim područjima.

Budući da arhivska građa još uvijek djelomično nedostupna, a u onoj mjeri u kojoj je dostupna uglavnom nije sređena, ovo je tek početak rada na ovoj temi i poticaj za daljnja arhivska sustavna istraživanja koja će zasigurno dati značajnije rezultate.

Predsjednik Koordinacije Juraj Bahnik u svom obraćanju prisutnima naglasio je da je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba inicirala izdavanje ove knjige željeći, prije svega, izraziti zahvalnost svim hrvatskim braniteljima za herojske pothvate i žrtve u obrani domovine te ukazati da su među njima bili i brojni pripadnici nacionalnih manjina koje su u odlučnim trenutcima stvaranja hrvatske države, pokazali političku zrelost, odlučnost i osobnu hrabrost.

Proces izrade knjige Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat trajao je dvije godine. Knjiga obuhvaća sve nacionalne manjine koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. U planu je i drugo izdanje knjige gdje će se naći arhivski zapisi koji će obogatiti sadržaj.

Promociji su, osim predsjednika Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, nazočili Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Elizabeta Knorr, izaslanica gradonačelnika Zagreba, te dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

 

 

15 марта 2021 г.

Русский уголок Городской библиотеки Загреб Две книги Евгения Водолазкина

Евгений Водолазкин – прозаик, филолог, специалист по древнерусской литературе, обладатель премий «Большая книга» и «Ясная поляна», финалист «Русского Букера». Будучи знатоком русской истории, Водолазкин в своих книгах стирает временные рамки и находит в прошлом ответы на вопросы, которые мучат нас в настоящем.

Русский уголок Городской библиотеки Загреб Валентин Пикуль «Слово и дело»

Как известно, в Городской библиотеке Загреба уже несколько лет работает «Русский уголок», гда размещены книги русских авторов на русском языке. В этом году, в рубрике «Книжная полка» мы представим книги, которые действительно заслуживают того, чтобы их прочитали. Роман Валентина Саввича Пикуля «Слово и дело» состоит из двух томов: «Царица престрашного зраку» и «Мои любезные конфиденты» — и описывает сложное время правления Анны Иоанновны

Книги форума «СловоНово 2021»

По уже устоявшейся традиции на форуме презентируются новые книги, авторы которых хорошо известны в Европе и за ее пределами.

Predstavljena knjiga Nine Mikšić „Moja ruska priča“

U Slovenskom domu Zagreb održano je predstavljanje knjige Moja ruska priča, autorice Nine Mikšić.

Помнить только любовь

С первых страниц книги «2020» Наталия Воробьёва демонстрирует, как тонко она умеет сочетать личные переживания с мировыми драмами и катаклизмами. Для неё нет статистики, каждая драма в мире для неё близкая, затрагивающая, драма её горячего и трепетного сердца. В книге много жизни, жизни настоящей, невыдуманной. Со страниц «2020» на нас смотрят прекрасные глаза героев Натальи Воробьёвой. Это люди, что встречались на её пути, люди, с которыми её связывала тесная дружба.

Turbulentna godina, a posebna zbirka

Natalija Vorobjova, glumica čiji filmovi imaju antologijsku vrijednost, pjesnikinja i spisateljica, dobitnica najviših priznanja, uvrštena u ruske i hrvatske antologije. Urednik Luko Paljetak i Naklada Bošković donose najnoviju, treću zbirku priča jednostavnog naslova "2020"., nastalu u turbulentnoj prošloj godini.

“Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” u izdanju udruge „Vernisaž“

Materijali izložbe „Ruski emigranti u kontekstu razvoja hrvatske znanosti i kulture” koju je udruga Vernisaž predstavila 2017 godine., uz veliko zalaganje članova udruge i stručnih suradnika postali su temelj knjige "Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske”, koju je udruga izdala 2020.g.

Rusko-hrvatski i hrvatsko-ruski rječnik izdavačke kuće "Dominović"

Русско-хорватский и хорватско-русский словарь содержит около 13 000 русских слов в русско-хорватском разделе и около 11 000 слов в хорватско-русском. Предлагаемый лексический фонд полностью удовлетворяет потребности пользователей, которые хотят быстро и без особых усилий найти языковой эквивалент для общения.

"Ništa nikada nikamo ne odlazi". Zbirka koja ostavlja dojam

Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo.

Презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель»

11 марта в 17:00 в Российском визовом центре (ул.Хебрангова, д.10) состоится презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель», и лекция главного редактора издательства «Вече», заслуженного работника культуры РФ, поэта Сергея Дмитриева.

„Berlin – Pariz“ Irene Lukšić

Roman nedavno preminule književnice i urednice Irene Lukšić "Berlin - Pariz" u izdanju nakladnika Disput, originalan je intertekstualni eksperiment koji na materijalu manje poznate pripovijetke Vladimira Nabokova ispisuje epsku fresku europske stvarnosti 20-ih godina prošloga stoljeća.

Predstavljanje panorame suvremenog slavenskog pjesništva

U okviru manifestacije „Međunarodni mostovi književnosti i umjetnosti“ u knjižnici Bogdan Ogrizović 25. rujna predstavljena je knjiga Kruh naš nasušni - panorama suvremenog slavenskog pjesništva u izdanju Slavenske akademije umjetnosti i književnosti sa sjedištem u Bugarskoj. Akademija već 13 godina okuplja književnike i promiče, kulturu svih slavenskih zemalja na međunarodnom festivalu poezije „Slavenski zagrljaj“, a knjiga je jedna u nizu edicije.

Колонка редактора

Как дальше жить?

В связи со сложившейся ситуацией сетевое издание www.ruskaljetopis.hr прекращает свое существование. Самые интересные рубрики и дальше будут пополняться на портале www.sarus.hr. Там же будет размещаться и ПДФ печатного издания журнала «Летопись», которое финансирует Совет по делам национальных меньшинств Республики Хорватии в рамках Конституционного закона о правах национальных меньшинств в РХ. До новых встреч «в эфире»!

Литературная гостиная

Поедем в Цветлин. Часть третья. ЗИМОЙ В ГОРАХ

«Лучше зажечь одну маленькую свечу, чем клясть темноту». Конфуций, V в. до н.э.

Книжная полка

Русский уголок Городской библиотеки Загреб Две книги Евгения Водолазкина

Евгений Водолазкин – прозаик, филолог, специалист по древнерусской литературе, обладатель премий «Большая книга» и «Ясная поляна», финалист «Русского Букера». Будучи знатоком русской истории, Водолазкин в своих книгах стирает временные рамки и находит в прошлом ответы на вопросы, которые мучат нас в настоящем.

Анонс событий

Конкурс «Красивый почерк» 2022

Учащиеся русских школ в Великобритании, а также все русскоязычные дети могут присоединиться к конкурсу «Красивый почерк», организованный русской школой «Знание» и Консорциумом российского образования.

Юридическая консультация

Održana 96. sjednica Savjeta za nacionalne manjine

Dana 25. studenoga 2021. održana je 96. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Članovi Savjeta razmotrili su rezultate dopunskih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave iz reda pripadnika nacionalnih manjina.