ISSN 1846-8756   Июнь 2020
Литературная гостиная

Intervju s Dimitrijem Popovićem u povodu članstva u Akademiji ruske književnosti

Dimitrije Popović, crnogorski i hrvatski slikar te književnik. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Izlaže 1978. i 1982. sa Salvadorom Dalijem i drugim velikim suvremenim slikarima. U godini jubileja, dvije tisuće godina kršćanstva, izlaže u Rimu ciklus Corpus Mysticum u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od 15 umjetnika, likovnih kritičara i filozofa koji su pozvani da odgovore na Pismo Pape umjetnicima.
Autor knjiga:Veronikin rubac, Smrt u slikarstvu, Priče iz Arkadije, Corpus Mysticum, Prometej, Raspeće strasti, roman, Blud i svetost, roman, Smrt Danila Kiša.
Postao je član Ruske akademije književnosti, 22. travnja 2014.

Ljetopis: Gospodine Popoviću, vi ste zapravo neobičan pisac koji čitatelju prezentirate slikarstvo iznutra, onako kako običan gledatelj to ne može doživjeti. Ali uzimajući u obzir da je časopis je ruski, mene zanima da li ste ikada imali kakvu vezu s Rusijom, da li netko u obitelji ima ruske korijene, jeste li ikada posjetili Rusiju, možda tamo izlagali?

Popović: Što se tiče obitelji, moj djed je završio rusku vojnu akademiju u Moskvi i bio je u službi cara Nikole II. U kući imamo fotografiju iz Peterburga na kojoj moj djed kao ađutant u pratnji cara prisustvuje sastanku u Rusiji. Prije njega postoji jedna veza Petra Petrovića Njegoša s ocem od moga pradjeda kojemu je Njegoš po povratku iz Rusije poklonio križ iz Rusije koji je danas u Njegoševom muzeju, filigranski izrađen s posvetom.
To je što se tiče familijarne veze. Naravno, postoji ona druga, kontinuirana, a to je literatura. Literatura je bila ta, koja me povezivala prvenstveno s ruskom kulturom. U gimnaziji, naravno, bio je nezaobilazan Jesenin, pjesme i poeme, onda u gimnazijskoj literaturi Puškin, Tolstoj, „Rat i mir“, Dostojevskij, „Braća Karamazovi“. Može se reći da veza postoji i preko filma, posebno filmova Tarkovskog. Kad sam bio student posebno me se dojmio film „Andrej Rubljov“. Što se tiče izlaganja, u Rusiji sam izlagao nekoliko puta na skupnim izložbama u Moskvi. Samostalno, nažalost, nisam izlagao.

Ljetopis: Da li bi bila u pravu kad bi rekla da je ruska literatura koja se puno bavi smislom života, uzajamnom isprepletenošću života i smrti, utjecala na vaše slikarstvo?

Popović: Apsolutno. Dostojevski je književnik i mislitelj koji je jako utjecao i još uvijek utječe. Prošlo ljeto sam ponovo čitao „Idiota“ i ponovo nalazio zanimljivosti koji upućuju na nikad istraženo i odgovoreno pitanje „što je čovjek“? kakva je to tajna koju on nosi u sebi u smislu raspeća između dobra i zla, boga i demona, smisla i besmislenosti života? To je otvorena tema, velika inspiracija za umjetnost.

Ljetopis: Jednom ste rekli da više volite film a manje kazalište. Obzirom da u Rusiji kazalište kao umjetnost u intelektualnim krugovima ima apsolutni prioritet, mislili ste konkretno na hrvatsko kazalište ili na kazalište općenito kao granu umjetnosti?

Popović: Naravno, to je stvar afiniteta. Meni je bliže film jer s vizualne strane daje puno više mogućnosti izražaja nego kazališna scena. Kamera uđe u lice glumca i može zabilježiti cijelu psihodramu. U kazalištu vi to ne možete uvidjeti, pogotovo ako sjedite u predzadnjem redu. Naravno, ako je u teatru postavljen dobar komad, posebice klasičan, to je nadasve impresivno. Međutim, što se tiče afiniteta, ja bih više volio, recimo, gledati „Zločin i kaznu“ na filmu, nego na kazališnim daskama.

Ljetopis: Napisali ste nekoliko knjiga eseja, jedan roman, dobili ste tri nagrade za kratku priču, pa u vezi toga pitanje: što vi preferirate kratku priču ili dugačku – roman.

Popović: To su dva različita žanra. Svaki na svoj način ima svoju zakonitost i svoju težinu. Kratka priča ne znači da se nju može napisati od danas do sutra. U kratkoj priči mora biti sve sažeto u neku književnu formulu. Teme, siže stavljaju na podređeni format – četiri, pet kartica. Roman je velika kompozicija unutar koje morate također artikulirati sve elemente što traži zaplet: od osoba, ambijenta, socioloških i psiholoških elemenata. Naravno, ima i više izazova. Međutim, što se tiče umjetničkog efekta, i u jednom i u drugom slučaju odgovornost je na autoru. Netko može napisati roman od tisuću stranica koji je kao umjetničko djelo slabije od priče od 4-5 kartica.

Ljetopis: Da li imate neki prioritet, recimo, više volite format priče ili obrnuto, romana? Jednom ste rekli da umjetnik ne radi sam od sebe, to je nešto, što jednostavno dođe.

Popović: Meni je strašno važna tema. Ja imam kratke priče koje bi se mogle razviti u veliku formu, one su osnova za roman. U tom smislu ja ne pravim razliku između crteža ili platna, skulpture ili grafike. Autor jednostavno osjeti koja je to forma. Idete u malu formu ili veću. To je stvar osjeta a ne racionalnog izbora.

Ljetopis: Ne znam jesam li u pravu, ali kao laik imam dojam da u svojim knjigama pokušavate dočarati čitatelju magiju slikarstva kroz književni izražaj.

Popović: To ste dobro rekli. Naime, zašto? Zato što je vizualna komponenta strašno važna. Kako opisati nečiju ruku, oko, lice - time donosite jedan psihološki element. Vizualni efekt je vrlo važan da bi poruka književnosti bila jača, uvjerljivija. Slika se organički spaja s tekstom da bi se dobila snažna poruka. Nemoguće je odvojiti jedno od drugoga. Čim izgovorite neki pojam, odnosno imenicu, već imate vizualizaciju tog pojma. Isto kako riječ izaziva sliku, tako i slika vodi riječ, ono što vi vidite na slici izaziva proces riječi.

Ljetopis: Slike koje vi stvarate, uvjetno rečeno, ne prenose fotografski izražaj stvarnosti, trebaju li one objašnjenje?

Popović: Za mene je bitna tema. Na koji način likovnim sredstvima izraziti određeni motiv, bio to biblijski sadržaj ili moderni. Na koji način određenu temu napraviti da bude drugačija od dotada viđenih tema, pa da djeluje tako da odražava suštinu. Na primjer, raspeće: kako prikazati raspeće da vi vidite da je to raspeće iz XX stoljeća? Ili, recimo, Magdalena (gledamo zajedno sliku koja visi na zidu), tako ja prilazim motivu: jedan detalj ženskih prsiju, crna podloga i riba. U prvi mah vidite jednu nadrealističku kompoziciju i niste sigurni kako da uđete u njen smisao. Međutim, kad znate da je simbol Magdalene erotika, prsa – ikonografski element, riba – znak kršćanstva. Pola njenog života je pokora, pokajanje, grešnost. Prikaz teme pojednostavljen na likovni način.

Ljetopis: Imali ste izložbu Corpus Mysticum koja ima isti naslov kao i vaša knjiga. Što je bilo prvo slike ili knjiga?

Popović: To je zbirka eseja o tome što je u mom ciklusu slika odabranu temu prikazuje na drugačiji način. Prvo su bile slike, a nakon toga napisani su eseji. Zato što umjetnik nije nesvjesno biće. On osjeća i razmišlja o onome što radi. Kroz to razmišljanje u procesu stvaranja dolazite do mogućnosti da objasnite ono što ste napravili. Moje slike iz ciklusa Corpus Mysticum u početku su izazvale kulturološki šok, nesporazum. Kako to da Isusovo tijelo razlomljeno, razbijeno? To je svetogrđe! Međutim, ljudi u prvi mah nisu shvatili da to nisu neke avangardističke potrage da se šokira javnost, naročito kad su u pitanju religiozni osjećaji. Razlog takvog prikazivanja Isusa nalazi se u samoj Bibliji. Na Pashu, odnosno za vrijeme posljednje večeri, Isus lomi kruh i dijeli ga učenicima. Dakle, to mistično lomljenje njegovog tijela kad se transformira u slikarstvo prikazuje dijelove tijela u kojima svaki detalj čuva suštinu božanstvenog. Noga je isto toliko važna koliko i srce.

Ljetopis: Onda je šok koji je doživjela javnost potaknuo vas da napišite ciklus eseja?

Popović: Upravo to. Knjigu sam napisao da razjasnim neke stvari. Ne da se opravdavam jer nemam zbog čega. Htio sam objasniti da sve što je na slici ima duboko uporište u Bibliji.

Ljetopis: Obzirom da pravi intervju mora čitatelja intrigirati, moram vas pitati o vašem romanu „Raspeće strasti“ koji su neki kritičari razapeli baš poput Isusa. U romanu ste malo otišli od svog uobičajenog načina pripovijedanja. Imam dojam da niste bili shvaćeni u javnosti i kod kritičara. Jeli vas to na neki način demotiviralo?

Popović: Jedna negativna kritika za koju znam, je pokušaj osobnog obračuna sa mnom i s izdavačem. To nema veze s književnom kritikom. Napisao sam odgovor koji nikada nije objavljen. Svatko ima pravo na svoje mišljenje ali ono mora biti utemeljeno i ako autor nema prava da odgovori to nije u redu.

Ljetopis: Međutim, nakon romana ste se vratili na „svoju“ temu. Napisali ste „Blud i svetost“, ako mogu to tako reći, jedan vodič kroz likovne i medijske percepcije fatalne biblijske žene koja se iz bludnice pretvara u sveticu.

Popović: Roman je beletristika koja se temelji na priči o jednoj stvarnoj ženi koja je živjela na Cetini koju sam na neki način aktualizirao s pričom o Mariji Magdaleni. Tu se citati iz Biblije isprepliću s našim vremenom. Tu postoji taj postmodenistički model rada. Ta je knjiga bila u knjižnicama najčitanija knjiga.

Ljetopis: Naime, ovo pitanje sam postavila jer me zanimalo da se nakon objavljivana romana vi vračate na svoj, takorekuć, uobičajeni način pisanja, vratili ste se na poziciju slikara, umjetnika a ne beletrista.

Popović: Nije, nije. Nakon toga sam dobio tri nagrade za tri knjige. Sada ide četvrti roman. Što se tiče Magdalene to su dva različita žanra u istoj temi. Eseji o slikama su pisani paralelno s romanom. Roman je nastavak na eseji o likovnoj umjetnosti koje sam radio ranije. 1996. godine izašao je „Veronikin rubac“ i 2010. „Blud i svetost“. Kada sam intenzivno radio ciklus slika o Mariji Magdaleni onda sam i radio zabilješke. Tako da „Blud i svetost“ je Magdalena u povijesti slikarstva od Renesanse do danas. Slike Magdalene koje su me posebno zanimale pa ovo je druga romaneskna forma o drugoj ženi koja utjelovljuje lik Magdalene.

Ljetopis: Postoji mišljenje da rusku književnost u Hrvatskoj odnosno na prostorima bivše Jugoslavije predstavlja klasična književnost, pa onda postoji neki ponor i onda se pojavljuje u prevodu nova posmodernistička književnost. Jeste li imali prilike upoznati ruski postmodernizam u hrvatskim prijevodima?

Popović: Nažalost nisam stigao. Ipak sam najprije slikar, za mene je važna inspirativnost, a to uvijek pronalazim kod klasika kao što u slikarstvu imate stvari kojima se možete uvijek vraćati, koji kao modele puno zanimljivije i imaju puno više snage i vizualnosti nego one što su u trendu. Onda se više držite toga što vas više zanima.

Ljetopis: Vratimo se na povod našega intervjua. Što za vas znači da ste postali članom Akademije ruske književnosti i da li planirate neku suradnju?

Popović: Meni je velika čast biti članom takve kulturne institucije. Kad samo to izgovorite u pozadini vidite ogromno bogatstvo ruske literature, utjecaj koje ima kontinuiranu inspirativnost u cijelom svijetu. Međutim, kako sam član Crnogorske akademije znanosti i umjetnosti mislim da postoji mogućnost da se suradnja između dviju akademija još intenzivira.

Ljetopis: Sada ćemo malo fantazirati, odnosno ozvučiti želje. Ako vjerovati „magiji drape“, postoji velika vjerojatnost da se dogodi ono što je ozvučeno, odnosno izgovoreno. Kad bi neki izdavač iskazao želju da prevede vašu prozu po vašem izboru što biste odabrali za prijevod?

Popović: Meni je teško odlučiti bi li to bio esej ili literarno djelo. Ako govorimo o literarnom radu, onda bi predložio pripovijetku „Proces Kafkinog preobražaja“ koju neki smatraju nju malim romanom. Ili filozofsko-poetski mistični spjev „Luča Njegoševe noći“ koji govori o Njegošu kao osobi i njegovom djelu „Luče“. Bilo bi zanimljivo za prevesti zbirku kratkih priča koja se zove „Smrt Danila Kiša“. Naime, srpski književnik Danilo Kiš bio je oduševljen ruskom literaturom puno je prevodio s ruskog, a u mojoj su knjizi sabrane 10 ili 11 kratkih priča svaka od kojih temelji se na stvarnom događaju, a od tog kostura gradi se već imaginarna struktura tijela.

Ljetopis: Kako ste uopće došli na genijalnu ideju sa pozicije slikara opisati proces preobražaja iz čovjeka u kukca? Kod Kafke toga nema.

Popović: Za mene još od mladih dana literatura je bila isto toliko važna koliko i slikarstvo. U mladosti sam imao sreću rano upoznati kako ranije spomenute ruske pisce, tako i pripovijetku Kafke „Preobražaj“ koju smo imali za lektiru. Tada, 1967. godine, napravio sam crtež koji je nastao kao impresija nakon čitanja pripovijetke. Taj jedan od mojih najstarijih crteža kritičari uvijek izabiru kad se prikazuje retrospektivni presjek moga rada. Kod tog nadrealističkog sižea mene nije toliko fasciniralo da se čovjek pretvori u insekta koliko je Kafkina majstorija da čovjeku-insektu nije se promijenila svijest, odnosno on i dalje misli i funkcionira kao čovjek, a promijenjen je samo fizički izgled. Posebno me zanimalo ono o čemu Kafka uopće ne govori – kako je taj proces preobrazbe tekao, što se događalo u tijelu i svijesti Gregora Samse dok je spavao. Interesantno što tema preobrazbe čovjeka u insekta (u metaforičkom smislu) ima i kod Dostojevskog: „Zapise iz mrtvog doma“, „Brača Karamazovi“.

Ljetopis: Taj prvi crtež bio je svojevrstan uvod u ciklus vezan za Kafku?

Popović: Može se i tako reći. Prije 5-6 godina imao sam cijeli ciklus radova vezan za Kafku unutar kojeg sam želio pokazati Kafkin lik kroz moj osjećaj njegovog tijela, kroz pretapanje fizičkog karaktera ličnosti sa značenjem njegovog djela, onim čime je Kafka bio opsjednut, gdje se pojavljuje element stvarnog i imaginalnog. Ta izložba bila je prikazana u Zagrebu, Pragu, Parizu i Dubrovniku. Knjiga je nastala poslije izložbe, jer kad se bavim likovnim ciklusom ja paralelno o njemu razmišljam, razrađujem detalje, zapisujem svoji misli. Onda dajem bilješkama završeni oblik u formatu knjige.

Ljetopis: Spomenuli ste da radite nad još jednim romanom.

Popović: Upravo ga završavam, zove se „Ljubičasto ogledalo“ i temelji se na istinitom događaju. Čuo sam na radiju da je u Njemačkoj umrla djevojčica, te su njezini roditelji darovali srce drugoj djevojčici. To je činjenica. Na temelju te činjenice ja pravim strukturu romana. Majka ne može preboljeti smrt djeteta i u djevojčici kojoj su presadili srce vidi svoju kćer. Drugi dio prati djevojčino odrastanje i krizu identiteta nakon spoznaje što ima tuđe srce.

Ljetopis: Ova tema kao i prethodne vezana je uz neki od vaših likovnih ciklusa?

Popović: Direktne poveznice nema. Ali moja fascinacija ljudskim tijelom svakako je prisutna. Tijelo je savršeni oblik koji pruža mogućnost kroz likovni izraz ili literarni opis iskazati misterij i tajnu koju čini ljudsko biće.

Ljetopis: Hvala za zanimljiv intervju. Čekamo vaš novi roman kao, naravno, i nova likovna djela.

Katarina Todorcev Hlača

13 августа 2015 г.

Наталия Воробьева Хржич. Зарисовки

Холод… Он сковывает мысли, ледяными жгутами опутывает тело. Возможность думать исчезает, тихо тает в белом равнодушном мареве, осторожно обволакивающем, сулящем долгожданный покой.

Ирина Хутинец. Наступит ли завтра?

Зимние коричневые листья невесело шуршат под ногами. Мы с кошкой прогуливаемся по лесу. Неожиданно вижу притаившуюся рысь.

Пасхальный рассказ. От Гоголя до Набокова

Все русские классики, все сколько-нибудь крупные писатели дореволюционной России как-нибудь — с раздражением ли, с любовью ли, с твердой верой ли, — а пасхальной темы хотя бы раз в своем творчестве касались. Сто лет назад процветал даже особый жанр пасхального назидательного рассказа, и ему отдавали дань лучшие литераторы того времени.

Nikola Šimić Tonin. Poezija

Ništa nije, kao što su, zagrebačke jeseni, kad' se, starogradskim ulicama, prospu zreli kesteni...

Žarko Milenić RIJETKA PTICA

Umjesto jednog učitelja sada nam u petom razredu predaje čak osam nastavnika. Novi smo i mi njima i oni nama. Osim trojice ponavljača koji su novi samo nama. Jednog, koji se zove Denis, nastavnici poznaju i previše dobro jer treći put pohađa peti razred.

Поэзия Инны Штефан Токич

Покой ночной в тандеме со стихами Я принимаю данность сиих уз И шепот из небес мне данный Вершит души моей пророческий союз.

Roman „Lavr“ Jevgenija Vodolazkina premijerno predstavljen u Puli

Laureat Velike knjige Jevgenij Vodolazkin s romanom «Avijatičar» 2016. godine osvojio je drugo mjesto, dok je tri godine ranije nagradu osvojio njegov roman «Lavr» premijerno u hrvatskom prijevodu Naklade Ljevak predstavljen na pulskom 25. Sajmu knjiga u sklopu programa «Slavenski đardin».

„Zulejha otvara oči“ i „Volguna djeca“ Guzelj Jahine u Puli i Zagrebu

Guzel Jahina, jedna od najčitanijih književnica u Rusiji, na Sa(n)am knjige u Pulu došla sa svojim drugim romanom „Volgina djeca“ u izdanju nakladničke kuće Hena com. Ovo je drugi put da književnica osvaja prestižnu nagradu nakon što je prije četiri godine nju osvojio njezin prvi roman „Zulejha otvara oči“.

«Хорватия, какая она?» в журнале «Иностранная литература»

Номер журнала «Иностранная литература» под общим названием «Хорватия, какая она?» посвящен хорватской литературе.

Sve o muškarcima

Kazalište „Gavran“ je premjerno izvelo novu predstavu svog osnivača i jedinog autora-dramaturga Mire Gavrana „Sve o muškarcima“.

Pjesnici pod platanom

Drugi rujanski susret pjesnika pod platanom, starom 201 godina, ove godine održan je 14. 9. 2019. Sudionici susreta bili su eminentni hrvatski pjesnici predvođeni akademikom Lukom Paljetkom. Nastupili su Sonja Manojlović, Natalija Vorobjova, Božica Jelušić, Ernest Fišer, Joso Soja Živković, Stanko Krnjić, Marina Kljajo Radić i fra Ivan Kramar.

„Dimitije Art“ je oduševio publiku

Zagrebački Muzej Mimara predstavio je najnoviju monografiju „Dimitrije Art“ posvećenu 50 godina rada Dimitrija Popovića, slikara i pisca i umjetnika.

„Duga u crnini“ - Marina i Marija na istoj pozornici

"Duga u crnini", prva kazališna predstava u našoj zemlji koja se bavi životom i poezijom ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve premijerno je izvedena na zagrebačkoj Sceni Ribnjak. Umjetnica Marija Sekelez odlučila je scenski interpretirati autobiografsku prozu ove ruske pjesnikinje.

Колонка редактора

Ой, что делать?

Начитавшись всего и вся о коронавирусе и пройдя фазу «ой, что делать? ой, что делать?», я решила выработать для себя стратегию профилактики, которая, кстати, может помочь и в случае гриппа и всех последующих вирусов, которые периодически появляются, и почему-то все из Китая.

Литературная гостиная

Наталия Воробьева Хржич. Зарисовки

Холод… Он сковывает мысли, ледяными жгутами опутывает тело. Возможность думать исчезает, тихо тает в белом равнодушном мареве, осторожно обволакивающем, сулящем долгожданный покой.

Книжная полка

"Ništa nikada nikamo ne odlazi". Zbirka koja ostavlja dojam

Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo.

Анонс событий

Оформить подписку на «Аргументы и факты Европа»

Для тех, кто любит читать российскую прессу далко от родины, популярное издание „Аргументы и Факты Европа“ , принимая во внимание, что сейчас сложно купить печатное издание в киоске, предлагает оформить юбилейную подписку на 25 номеров газеты „Аргументы и Факты Европа“ за 45 евро.

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир