ISSN 1846-8756   Август 2021
Событие месяца

8. svibnja 1945. godine oslobođen je Zagreb

Dan pobjede nad fašizmom je jedan od najznačajnijih datuma u suvremenoj povijesti čovječanstva. Obilježavajući ovaj datum, odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe, koji su svoje živote dali za stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg društva. 

Zagreb, grad s kojim smo povezali svoje živote, nade i budućnost, bio je oslobođen 8. svibnja 1945. godine.

Tog dana dvije brigade 45. divizije Druge armije prešle su Savu i oko 11 sati ušle u Zagreb. Istovremeno su prodrli u sam centar grada i borci Turopoljsko-posavskog odreda, iz sastava Desetog korpusa zagrebačkog, i zajedno s borcima 45. divizije zauzeli radio stanicu. Nešto poslije 13 sati svi stanovnici čuli su preko radio-stanice da je Zagreb napokon oslobođen.

Narodnim herojima proglašeno je 89 stanovnika Zagreba, 600  Zagrepčana su nosioci Partizanske spomenice 1941.   Od oko 300 tisuća  žitelja, koliko je Zagreb zajedno sa okolicom brojao u početku okupacije, čak 50 tisuća stanovnika Zagreba je sudjelovalo u Narodnooslobodilačkoj borbi. U borbi na ulicama, u zatvorima i logorima, u partizanskim jedinicama, poginulo ih je više od 20 tisuća. I prvi su partizanski odredi Druge operativne zone Hrvatske formirani 1941. godine; 13. proleterska brigada „Rade Končar“, brigade i divizije Desetog korpusa zagrebačkog   -  bile su, pretežno sastavljeno od Zagrepčana.

U svom govoru 21. svibnja 1945. godine, na Markovu trgu pred više od sto tisuća Zagrepčana, Tito je naglsio: „Sretan sam što mogu da vas pozdravim, da vam čestitam oslobođenje na ovom svetom mjestu gdje je nekada poginuo slavni sin hrvatskog naroda Matija Gubec. Poslije četiri godine pružila mi se mogućnost da ponovo budem u, nama svima dragom, Zagrebu.“…

Dana 16 rujna 1976. godine na svečanoj sjednici Gradske skupštine, Josip Broz Tito predao je Gradu Zagrebu Orden narodnog heroja, kojim ga je odlikovao u povodu 30. obljetnice oslobođenja, naglasivši pri tom da taj orden simbolizira priznanje svim sudionicima antifašističkih zbivanja, svima koji su doprinijeli pobjedi, a posebno onima koji su u toj borbi hrabro i nesebično dali svoje živote.

Nažalost, danas u Hrvatskoj, a tako i u Zagrebu se mijenja percepcija i uloga antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Dan Grada sa 8. Prebačen je na 31. svibnja. Nema više ni ulice 8. maja  a ni Trga maršala Tita.

U godini obilježavanja 75. obljetnice Velike Pobjede, predlažemo proći ulicama i parkovima Zagreba, po mjestima gdje su stradali stanovnici grada i gdje u čast njihove žrtve ali i pobjede podignuti su spomenici. 

Prva destinacija je Park prosinačkih žrtva, koji se nalazi iza tramvajskog okretišta u Dubravi, na mjestu prvoga javnog vješanja protivnika fašističkoga režima, koje se dogodilo u prosincu 1943. godine, kada je obješeno 16 osoba, između ostalih i Bogdan Ogrizović čije ime danas nosi jedna od zagrebačkih knjižnica. Ovo je bilo prvo masovnije javno vješanje u Zagrebu. Na dan vješanja, ustašama su uspjeli pobjeći dvojica talaca, arhitekt Milovan Kovačević i Pio Jurčić.

Početkom prosinca 1943. godine, politički komesar Turopoljsko-posavskog odreda, Marijan Badel, isplanirao je izvršenje diverzije na njemačkim skladištima municije kod sela Sopnice, koja su sadržavala oko 8500 tona municije. Uvečer 18. prosinca, pošto su razoružali garnizon domobrana i evakuirali stanovnike sela, diverzanti su u eksploziji uništile skladišta.

Kao osvetu za izvršenu diverziju, ustaško Glavno ravnateljstvo za javni red i sigurnost NDH odlučilo je isti dan, bez suđenja, da se objesi osamnaest antifašista, većinom intelektualaca, koji su držani kao taoci za ovakve slučajeve. Ti ljudi nisu imali nikakve veze sa izvršenom diverzijom, a bili su optuženi kao suradnici i začetnici diverzije.

Vijest o vješanju šesnaestorice antifašista bila je objavljena u nekoliko glasila NDH, poput „Nove Hrvatske“ i „Hrvatskog naroda“. U člancima nije bio spomenut bijeg dvojice s vješala. Njemački general Edmund Glaise von Horstenau izjavio je da Nijemci nisu imali nikakve veze s vješanjem, te da su o počinjenom zločinu saznali tek nakon njegova izvršenja. Vijest o vješanju brzo se proširila Zagrebom. Slavi Ogrizović, udovici Bogdana Ogrizovića, mnogi antifašistički raspoloženi građani Zagreba, od kojih većinu nije ni poznavala, slali su poklone na njenu adresu. Većina njih, u znak solidarnosti, nije kitila borove za Božić, a oni koji jesu, zbog djece, okitili su ih sa „šesnaest svjećica u spomen na šesnaest obješenih”. Vijest je ubrzo stigla i do partizana, pa je tako u Vjesniku 7. siječnja 1944. godine, bio objavljen članak o izvršenom zločinu.

U spomen na šesnaest obješenih, kipar Dušan Džamonja je izradio apstraktni spomenik, koji je 1960. godine postavljen na mjestu gdje je izvršeno vješanje, inače prvi javni apstraktni spomenik u tadašnjoj Jugoslaviji. Poslije rata, trg kod tramvajskog okretišta dobio je ime Trg prosinačkih žrtava. Isto ime je nosila i glavna ulica koja ide kroz Dubravu. Ime ulice je 1990. godine promijenjeno u Avenija Dubrava.

Sljedeća postaja je Spomen područje Dotrščina - najveći zagrebački gradski park. Mjesto je to najmasovnijeg zločina u modernoj povijesti Zagreba. Kako je utvrđeno u do sada najboljem i najšire koncipiranom istraživanju (obavljenom u Hrvatskom državnom arhivu do 1986. godine) imenom i prezimenom zabilježeno je 18.627 osoba ubijenih u Zagrebu od strane ustaških i nacističkih vlasti. Velik je dio strijeljanja izvršen na Dotrščini.

Ovamo su ustaše počevši od svibnja 1941. dovodili danju i noću svoje žrtve, te ih okrutno ubijali. Žrtve su najčešće bacane u zajedničke jame, te stoga ne postoji uvid gdje je tko sahranjen. Od poznatijih zagrebačkih intelektualca u Dorščini su našli smrt dr. Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica, Simo Crnogorac i August Cesarec.

Uređenje parka završeno je 1968. kada je konačno na visoravni kod ulaza sa Svetošimunske ceste podignut je spomenik svim žrtvama ubijenim u Dotršćini. Osim središnjeg spomenika kristaličnog oblika od nehrđajućeg čelika, kipar Vojin Bakić je u Dolini grobova, jednom od stratišta u Dotršćini, izradio šest do sedam kristaličnih skulptura. Čitav prostor i padine prekriveni su bršljanom ne bi li žrtve bile spokojnije. Osim spomen-obilježja, uz put koji ide Dolinom grobova postavljene su mramorne ploče s uklesanim stihovima Ivana Gorana Kovačića i Jure Kaštelana.

Spomen-park Dotršćina sastoji se od nekoliko spomeničkih kompleksa:

  • centralni spomenik (put mučeništva)
  • dolina grobova (strijeljani u ovoj šumi 1941.-1945.)
  • spomen obilježje poginulima u Zagrebu 1941.-1945.
  • spomen-obilježje revolucionarima i domoljubima poginulima u Zagrebu 1919.-1941.
  • spomenik poginulima za oslobođenje Zagreba 1945.

U planu su još bile izrade spomen-obilježja Zagrepčanima poginulima u NOB-u na ostalim frontama u Jugoslaviji, na savezničkim frontama izvan Jugoslavije, u Španjolskom građanskom ratu, u Oktobarskoj revoluciji i komemorativni i manifestacijski prostor s imenima žrtava, ali je uslijed ekonomsko-političkih promjena 1990. obustavljena daljnja izgradnja spomenika u parku.

Treća točka je svima poznati stadion Maksimir, gdje je za vrijeme obavezne srednjoškolske vježbe 1941. godine, koje su se održavale na maksimirskom stadionu od svibnja, stožernik Sveučilišnog ustaškog stožera Zdenko Blažeković nakon fašističkog govora pozvao da se od prisutnih srednjoškolaca izdvoje Srbi i Židovi i sami istupe na drugi kraj stadiona. Zahtjev je bio iznenađenje za prisutne koji su se potom počeli razvrstavati. No, za Srbima i Židovima prvo su istupili skojevci (pripadnici Saveza komunističke omladine Jugoslavije), a zatim i svi ostali te je namjera ustaških vlasti propala. Povjesničar Ivo Goldstein zaključuje da je to bio, bez ikakve sumnje, najjasniji izraz solidarnosti sa Srbima i Židovima u to vrijeme, ne samo u Zagrebu već i u Hrvatskoj. Sam drveni stadion je nešto kasnije spaljen u diverzantskoj akciji zagrebačkih skojevaca.

Oskarovac Dušan Vukotić je snimio prema ovom istinitom događaju film „Akcija stadion“ u kojem glumi i naša sunarodnjakinja Natalija Vorobjova Hržić. Iako romantiziran, film kroz vizualni filmski jezik živo interpretira svakodnevni život od nacista i njihovih pomagača okupiranog hrvatskog glavnog grada.

Sljedeća postaj je bivša zgrada "Badela" u Vlaškoj u kojoj se u vrijeme rata nalazio Radio Zagreb. Posredstvom ove radio postaje 10. travnja 1941. godine proglašena je Nezavisna država Hrvatska, a nakon oslobođenja Zagreba, proglašena je pobjeda nad fašizmom. Zanimljivo da je jedino ovdje se odvijala oružana bitka. Reklo bi se: gdje je počelo tu je i završilo.

Proći ćemo i ulicom Prisoj gdje se na kućnom broju 10, dan nakon proglašenja NDH -a u tajnosti održao sastanak Komunističke partije Jugoslavije na kojem je donesena odluka o organiziranju oružane borbe i nastavku otpora unatoč kapitulaciji monarhističke vlasti.

Spomen ploča u Prisoju 

Na današnjem Trgu žrtava fašizma nalazilo se središte Ustaške nadzorne službe – UNS, a sjedište zagrebačkoga Gestapa nalazilo se u zgradi bivše Trgovačke akademije na obližnjem Trgu Petra Krešimira IV. Trg je devedesetih isprva preimenovan u Trg hrvatskih vladara, pa u Trg hrvatskih velikana, a povrat starog imena tražen je na redovitim godišnjim demonstracijama u organizaciji Odbora za povrat imena Trgu žrtava fašizma. Ime je vraćeno 2000. godine.

U dvorištu zgrade u Ulici Račkoga, nalazilo se mučilište ustaške nadzorne službe. Tu su ustaše dovodile svoje žrtve i mučile ih, a onda odvodile na strijeljanje u Dotrščinu, Rakov Potok i druga mjesta. Na zidu ove tamnice su kasnije pronađena urezana imena zatvorenika, među njima i ime Augusta Cesarca.

Sljedeća postaja je današnji Studenski centar, nekada poznat kao Zagrebački zbor ili Velesajam. Zbor je tijekom NDH služio kao sabirno mjesto za deportacije Židova, Srba i antifašista u koncentracijske logore. Prve deportacije s toga mjesta započele su 22. i 23. lipnja 1941. kada je na željeznički kolosijek neposredno uz prostor Zbora stigao vlak s praznim teretnim vagonima u koje je ukrcano oko 200 Židova koji su otpremljeni prvo u Gospić, a potom u logore na Pagu i u Jadovnom. Ivo Goldstein u knjizi Holokaust u Zagrebu navodi da su do kraja lipnja otpremljena još tri ili četiri takva transporta, dakle ukupno oko 800 ljudi.


Mjesto Zbora

Na zagrebačkom groblju Mirogoj nalazi se spomenik narodnim herojima, a neposredno uz njega i grob prvoga predsjednika Prve hrvatske republike, Vladimira Nazora.
Grobnica narodnih heroja je rad kipara Đure Kavurića, izgrađena je 1950. godine. U grobnici su, uz narodne heroje, sahranjeni i neki od značajnijih pripadnika radničkog pokreta Hrvatske i Jugoslavije.


Mirogojski spomenik poginulima u antifašističkoj borbi


Nazorov grob

Spustimo se s Mirogoja i završimo našu spomen-ekskurziju u samom centru Zagreba na Trgu Josipa Jurja Strossmayera na suprotnoj strani Umjetničkog paviljona.

„Strijeljanje talaca” je skulptura postavljena na kamenu osnovu pred kamenim zidom, posvećena svim žrtvama fašističkog terora s područja grada Zagreba, svim 8.000 Zagrepčanima koje su između 1941. i 1945. godine pogubili ustaše.  Autor ove skulpturne kompozicije u stilu socijalističkog realizma je akademski kipar Frano Kršinić. Skulptura prikazuje dramatičnu skupinu stradalnika od šest muškaraca i dvije žene. Spomenik je postavljen 1954. godine. Ovo je prvi spomenik žrtvama fašizma podignut u najužoj gradskoj jezgri.

"Strijeljanje talaca", prvi spomenik žrtvama fašizma u povijesnom centru Zagreba.

08 мая 2020 г.

Obilježena je 80. obljetnica antifašističkog ustanka u Hrvatskoj

Antifašistička liga RH obilježila je u utorak Dan antifašističke borbe i 80. obljetnicu antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Dan antifašističke borbe obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u Brezovici pokraj Siska, osnovan prvi sisački partizanski odred - prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i među prvima u Europi.

«Пушкин — это русское слово в веках!»

Двойной праздник — Пушкинский день и День русского языка — собрал почитателей творчества великого русского классика в загребском парке Бундек, где семь лет назад установлен памятник великому русскому поэту. Прямо у памятника Александру Сергеевичу прозвучали стихотворения в исполнении членов Национальной русской общины из Загреба.

В Хорватии отметили День Победы

В честь 76-ой годовщины Победы в Великой Отечественной войне с 7 по 9 мая в Хорватии состоялись торжественные возложения венков и мемориальные мероприятия.

В Пуле торжественно открыли третий бюст Ю.А.Гагарина в Хорватии

В Пуле возле центра космических исследований для старшеклассников Посол Российской Федерации в Республике Хорватии А.А. Нестеренко торжественно открыл третий бюст Ю.А.Гагарина в Хорватии. В Риеке бюст Юрию Гагарину был открыт 6 марта 2020 года на территории Астрономического центра. Первый бюст Ю.А.Гагарина был открыт в парке Стара Трешневка в Загребе в 2016 году.

Новое прочтение русской классики в загребском ХНТ

Режиссер из России, а вернее, из Якутии (Республика Саха) Сергей Потапов покорил Загреб своей постановкой гоголевского «Ревизора».

Predstavljeno Manjinsko društvo pisaca

Manjinsko društvo pisaca (MDP), nova strukovna udruga koja ujedinjuje književne i društvene inicijative manjina u Hrvatskoj, a djeluje od početka ove godine, predstavljena je u Slovenskome domu Zagreb.

Od Rusije do Hrvatske – glazbena večer

Na fantastično glazbeno putovanje od Rusije do Hrvatske gledatelje 23. veljače poveli su operni solisti Tamara Franetović Felbinger, Stjepan Franetović, Luciano Batinić, uz klavirsku pratnju Nine Cossetto.

Праздник Крещения или Богоявление

Крещение Господне или Богоявление – один из древнейших и самых главных христианских праздников. Праздником Крещения заканчиваются Рождественские святки, продолжающиеся с 7 по 19 января. Крещенское купание по инициативе Евгения Ялунина было организовано и в Загребе. На озере Ярун. К Евгению присоединились Елена из Карловца и Сергей из Загреба.

Objavljen je izbor iz poezije Vladimira Visockog "Moj cilj – horizont"

U prestižnoj biblioteci Školske knjige „Vrhovi svjetske književnosti“ u dvojezičnom, rusko-hrvatskom izdanju objavljen je izbor iz poezije Vladimira Visockog "Moj cilj – horizont" u prijevodu akademika Luka Paljetka i pod uredničkom palicom Miroslave Vučić. Ruska pjesnikinja Natalija Vorobjova Hržić izabrala je 51 pjesmu iz golema opusa nastojeći ispuniti dva zahtjevna zadatka: pružiti hrvatskim čitateljima kvalitetan uvid u raznovrsnu pjesničku ostavštinu i obuhvatiti vrhunske domete nepresušna poetskog dara. Knjiga je „veličanstvena posveta nenadmašnom stvaralaštvu umjetničke ikone poststaljinske kulture“.

Высоцкий в бывшей Югославии

Мне одного рожденья мало, Расти бы мне из двух корней... Жаль, Черногория не стала Второю родиной моей.

Bogatstvo u različitosti

U povodu obilježavanja Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba 15. lipnja ispred fontana u Ulici hrvatske bratske zajednice održana je prezentacija Biltena aktivnosti nacionalnih zajednica u Zagrebu u 2019. godini.

Вышел 50-й номер журнала «Летопись»

Журнал русского национального меньшинства в Хорватии «Летопись» за 12 лет стал настоящим событием в жизни нашей диаспоры и тех хорватов, которые любят русскую культуру и традиции. В весьма сложной и напряженной политической обстановке, которая в настоящее время складывается в Хорватии, особенно после ее вступления в Евросоюз, и учитывая приверженность большинства населения к католической церкви, выпуск русскоязычного издания, одна из основных задач которого – укрепление «народной дипломатии», имеет решающее значение.

Торжественные мероприятия в честь 75-й годовщины Победы

В честь 75-й годовщины Победы в Великой Отечественной войне 9 мая в Хорватии состоялись торжественные возложения венков и мемориальные мероприятия в память о воинах Красной армии, погибших в Югославии.

Колонка редактора

А ваше имя какого цвета?

Имя человека - тайна, в которой множество оттенков. Давно известно, что каждое имя имеет не только определенную вибрацию, но и свой цвет, свою энергетику.

Литературная гостиная

«Тебе, Россия, посвящаю...»

Группа Культура КСОРС Хорватия пригласила всех желающих принять участие в творческой акции, посвященной Дню России - попробовать себя в роли поэта и сердечно, простым языком, передать всю палитру ощущений, которые посвящены красотам, величию и любви к родной земле, имя которой — Россия.

Книжная полка
Andrea Divić

Turbulentna godina, a posebna zbirka

Natalija Vorobjova, glumica čiji filmovi imaju antologijsku vrijednost, pjesnikinja i spisateljica, dobitnica najviših priznanja, uvrštena u ruske i hrvatske antologije. Urednik Luko Paljetak i Naklada Bošković donose najnoviju, treću zbirku priča jednostavnog naslova "2020"., nastalu u turbulentnoj prošloj godini.

Анонс событий

II Олимпиада по русскому языку как иностранному пройдет в Хорватии

22 мая состоится II Олимпиада по русскому языку как иностранному на платформе Zoom. Организаторы конференции - Хорватская ассоциация преподавателей русского языка и литературы, Центр "Институт А.С. Пушкина" (философский факультет университета Пулы им. Юрая Добрилы) совместно с Представительством Россотрудничества в Хорватии.

Юридическая консультация

Правила въезда в Хорватию

Хорватия одна из стран, куда туристы с удовольствием едут отдыхать летом (а некоторые даже путают туризм с постоянным местом жительства). Для того, чтобы в «ковидное» время не попасть впросак, лучше всего изучить правила въезда.

 
Фонд Русский мир