ISSN 1846-8756   Март 2020
Событие месяца

III. Okrugli stol: Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam – prihvati me!“

Treći međunarodni okrugli stol Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam prihvati me“ održan je u prostoru Središnja knjižnica Srba u Republici Hrvatskoj.

U okviru narodnih knjižnica kao javnih ustanova koje sudjeluju u izgradnji demokratskog društva i pružaju usluge kojima nastoje zadovoljiti kulturne, obrazovne i informativne potrebe svakog pojedinca, djeluju i središnje knjižnice nacionalnih manjina. Rad središnjih manjinskih knjižnica i dosezi nisu ograničeni samo na posebnu skupinu korisnika – pripadnike manjine, već se reflektiraju na cjelokupnu društvenu zajednicu. Organizacijom Okruglog stola „Knjižnice za druge i drugačije“ knjižničari žele podsjetiti javnost na značaj i svrhu manjinskih knjižnica koje su praktičan primjer poštivanja Nacionalnog programa promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u našoj zemlji.

U sklopu okruglog stola, bez obzira da je nositelj projekta Radna grupa za manjinske knjižnice Sekcije za Narodne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva, sudionici iz Hrvatske i Srbije prezentirali su projekte i programe narodnih knjižnica te srodnih ustanova namijenjenih predstavnicima nacionalnih manjina, doseljenicima, azilantima, migrantima, starijom populacijom, korisnicima s posebnim potrebama i ostalim marginaliziranim skupinama društva.

Teme skupa vezana je za rad s posebnim skupinama korisnika s naglaskom da je njihovo postojanje dio stvarnog života, te knjižnica kao socijalno osjetljiva ustanova u kulturi ima misiju prednjačiti u procesu prihvaćanja i uključivanja takvih skupina korisnika odnosno potencijalnih korisnika u proces integracije u hrvatsko društvo bile su obrađene kroz niz izlaganja.        

Kolege iz Srbije Ivana Nikolić, Elizabeta Georgiev, Radmila Urošević, Marina Neđić te Marijana Purić kao i knjižničari iz Hrvatske  Snježana Čiča, Ira Tuzlančić, Ksenija Banović, Željka Miščin, Liana Diković, Goranka Buljan, Bojan Lazić, Silvija Šokić, Katarina Todorcev Hlača, Vedrana Kovać Vrana, Fanika Stehna i druge, govorili su o programskim aktivnostima za osobe starije životne dobi, suradnje knjižnica u regiji i dijaspori, o knjižnici kao mjestu za sve, te njihovoj ulozi u socijalizaciji, socijalnoj inkluziji i koheziji.

Sudionici su razmijenili iskustva o programima senzibilizaciji u knjižnicama, o teškoćama čitanja i disleksija kod osoba u dvojezičnim obiteljima, o tome kako se formira i što čini današnji fond knjižnice, o problemima u nabavi građe- Veliko zanimanje izazvalo je izlaganje Marijane Purić: Terapijski psi i psi pomagači u ustanovama prosvete i kulture: dobrobit za sve gdje je ona prikupila podatke o sličnim programima u državama Europe.       

Domaćini su povodom 70. godišnjice Središnje knjižnice Srba u RH predstavili posebni projekt: Centralna biblioteka Srpskog kulturnog društva Prosvjeta – nasljednica brojnih knjižnica

Cilj trećeg okruglog stola bio je uspostaviti konstruktivnu suradnju narodnih knjižnica, udruga i ustanova koje se bave problematikom novih pripadnika nacionalnih manjina, doseljenika, azilanata, migranta, stranaca na privremenom radu, marginaliziranih skupina društva te potaknuti proces međusobnog upoznavanja doseljenika i domicilnog stanovništva i pokretanja procesa integracije.
 

Sudionici Okruglog stola razmijenili su informacije i primjere dobre prakse vezane uz navedenu temu te je nakon prikazanih izlaganja i rasprave zaključeno da je potrebno je unaprijediti povezanost i komunikaciju s nadležnim institucijama,  uključiti se u zajedničko odlučivanje o strateškim razvojnim pravcima narodnih knjižnica u Hrvatskoj.

Potrebno je donijeti smjernice/upute za rad Središnjih knjižnica nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj jer je hrvatski  model kao takav jedinstven i razlikuje se od drugih oblika rada narodnih knjižnica u multikulturalnim zajednicama.

Također, potrebno je unaprijediti rad i usluge koje središnje knjižnice nacionalnih manjina pružaju svim građanima, nastaviti raditi na umreženosti, pri čemu je nužna podrška nadležnih institucija i države koja mora i dalje ulagati u rad ovih knjižnica kako bi se osigurala kontinuirana sredstva za nabavu knjižnične građe na jezicima nacionalnih manjina i za realizaciju programa i aktivnosti koje svaka knjižnica mora provoditi u cilju senzibiliziranja javnosti, ali i u sklopu svoje temeljne djelatnosti.

Katarina Todorcev Hlača

02 декабря 2019 г.

Koronavirus i mjere prevencije

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavljivat će najnovija saznanja u vezi koronavirusa. Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Bista Jurija Gagarina nakon Zagreba i u Rijeci

U Parku Astronomskog centra Rijeka na Sv. Križu otkrivena je bista Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru. U sklopu svečanog programa koji se zbio u organizaciji Grada Rijeke, Astronomskog centra Rijeka i Veleposlanstva Ruske Federacije u RH, bistu Jurija Aleksejeviča Gagarina otkrili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, ruski veleposlanik Nj. E. Anvar Azimov te kozmonaut Anatolij Pavlovič Arcebarskij.

Нести добро, душевность и радость людям

Санкт-Петербургский государственный театр песни и танца «МОРОШКА» является абсолютно уникальным явлением в петербургской культуре – впервые в истории Ленинграда-Петербурга появилась профессиональная труппа, работающая в народно-сценическом жанре и имеющая в своем составе три равноправных творческих цеха – балет, оркестр русских инструментов и ансамбль вокалистов.

Белая Металлическая Крыса - символ 2020 года

В отличии от привычного нам европейского нового года, который наступает 1 января, начало Китайского нового год рассчитывается по лунному календарю - это второе новолуние после зимнего солнцестояния. Таким образом, китайский новый год 2020, а вместе с ним и год Белой Металлической Крысы наступил 25 января 2020 года в 00 часов 03 минуты.

Magellijevi „Malograđani“ izazvali oprečne reakcije, od oduševljenja do nerazumijevanja

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella novu sezonu 2019./2020. Otvorilo je predstavom „Malograđani“ Maksima Gorkog koju je režirao kontroverzni redatelj Paolo Magelli.

Božićne pjesme na materinskom jeziku

U Zagrebačkoj katedrali 8. siječnja pet zborova nacionalnih manjina održalo je božićni koncert u organizaciji Koordinacije savjeta i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Podijeljene zahvalnice medijskim kućama i novinarima

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba dodijelila je 17. prosinca u palači Dverce u Zagrebu zahvalnice najzaslužnijoj medijskoj kući, emisiji i novinaru za praćenje manjinskih događaja u Zagrebu.

Okupili smo se kako bi rekli hvala građanima Zagreba

Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba tradicionalna je manifestacija koja se organizira uoči 10. prosinca, dana kada je usvojena i proglašena Opća deklaracija o ljudskim pravima. Ove, 2019. godine skup je po tradiciji organiziran u maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski 8. prosinca.

Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije i godišnjim izvještajima o ostvarivanju programa

U organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske u Zagrebu je 29.studenog 2019.godine, u Hotelu Panorama organiziran „Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2020.godinu i Godišnji izvještaji o ostvarivanju programa i utrošku sredstava iz državnog proračuna za 2019.godinu.“

Osnovano je Hrvatsko društvo „Aleksandar Skrjabin“

Sredinom studenog održana je Osnivačka skupština Hrvatskog društva "Aleksandar Skrjabin". Cilj Društva je promicanje umjetnosti velikog ruskog skladatelja i pijanista Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina (1872.-1915.), a podrška Društvu pisanim putem iz Moskve stigla je od Aleksandra Serafimoviča Skrjabina, skladateljevog pranećaka, kao i Muzeja A. N. Skrjabina i ravnatelja moskovskog muzeja „Memorijalnog muzeja A. N. Skrjabina” A. I. Lazareva.

Выставка «Обучение в России» в Загребе и Риеке

15 и 17 октября в городах Загребе (в Национальной Университетской библиотеке) и Риеке (в Университете Риеки) состоялась выставка «Обучение в России». Выставка прошла в рамках проводимой Правительством Хорватии Международной выставки-ярмарки «Высшее образование».

13. Festival Sanktpeterburške kazališne sezone

U Hrvatskom narodnom kazalištu u rujnu prošao je 13. međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone su otvorili: Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu St.Peterburga, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića te Viktor Minkov, direktor Međunarodnog festivala Sanktpeterburške kazališne sezone.

Колонка редактора

Все мы немножечко ведьмы!

На днях случайно натолкнулась на статью «7 женских способностей, говорящих о родстве с ведьмами». Оказалось, что ведьмы и сейчас живут среди нас. Вот только некоторые колдуньи даже не подозревают о том, что обладают тайными способностями. Дальше перечислялись особенности, указывающие на то, что вы, возможно, и есть ведьма.

Литературная гостиная

Žarko Milenić RIJETKA PTICA

Umjesto jednog učitelja sada nam u petom razredu predaje čak osam nastavnika. Novi smo i mi njima i oni nama. Osim trojice ponavljača koji su novi samo nama. Jednog, koji se zove Denis, nastavnici poznaju i previše dobro jer treći put pohađa peti razred.

Книжная полка

Презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель»

11 марта в 17:00 в Российском визовом центре (ул.Хебрангова, д.10) состоится презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель», и лекция главного редактора издательства «Вече», заслуженного работника культуры РФ, поэта Сергея Дмитриева.

Анонс событий

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир