ISSN 1846-8756   Январь 2020
Событие месяца

III. Okrugli stol: Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam – prihvati me!“

Treći međunarodni okrugli stol Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam prihvati me“ održan je u prostoru Središnja knjižnica Srba u Republici Hrvatskoj.

U okviru narodnih knjižnica kao javnih ustanova koje sudjeluju u izgradnji demokratskog društva i pružaju usluge kojima nastoje zadovoljiti kulturne, obrazovne i informativne potrebe svakog pojedinca, djeluju i središnje knjižnice nacionalnih manjina. Rad središnjih manjinskih knjižnica i dosezi nisu ograničeni samo na posebnu skupinu korisnika – pripadnike manjine, već se reflektiraju na cjelokupnu društvenu zajednicu. Organizacijom Okruglog stola „Knjižnice za druge i drugačije“ knjižničari žele podsjetiti javnost na značaj i svrhu manjinskih knjižnica koje su praktičan primjer poštivanja Nacionalnog programa promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina u našoj zemlji.

U sklopu okruglog stola, bez obzira da je nositelj projekta Radna grupa za manjinske knjižnice Sekcije za Narodne knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva, sudionici iz Hrvatske i Srbije prezentirali su projekte i programe narodnih knjižnica te srodnih ustanova namijenjenih predstavnicima nacionalnih manjina, doseljenicima, azilantima, migrantima, starijom populacijom, korisnicima s posebnim potrebama i ostalim marginaliziranim skupinama društva.

Teme skupa vezana je za rad s posebnim skupinama korisnika s naglaskom da je njihovo postojanje dio stvarnog života, te knjižnica kao socijalno osjetljiva ustanova u kulturi ima misiju prednjačiti u procesu prihvaćanja i uključivanja takvih skupina korisnika odnosno potencijalnih korisnika u proces integracije u hrvatsko društvo bile su obrađene kroz niz izlaganja.        

Kolege iz Srbije Ivana Nikolić, Elizabeta Georgiev, Radmila Urošević, Marina Neđić te Marijana Purić kao i knjižničari iz Hrvatske  Snježana Čiča, Ira Tuzlančić, Ksenija Banović, Željka Miščin, Liana Diković, Goranka Buljan, Bojan Lazić, Silvija Šokić, Katarina Todorcev Hlača, Vedrana Kovać Vrana, Fanika Stehna i druge, govorili su o programskim aktivnostima za osobe starije životne dobi, suradnje knjižnica u regiji i dijaspori, o knjižnici kao mjestu za sve, te njihovoj ulozi u socijalizaciji, socijalnoj inkluziji i koheziji.

Sudionici su razmijenili iskustva o programima senzibilizaciji u knjižnicama, o teškoćama čitanja i disleksija kod osoba u dvojezičnim obiteljima, o tome kako se formira i što čini današnji fond knjižnice, o problemima u nabavi građe- Veliko zanimanje izazvalo je izlaganje Marijane Purić: Terapijski psi i psi pomagači u ustanovama prosvete i kulture: dobrobit za sve gdje je ona prikupila podatke o sličnim programima u državama Europe.       

Domaćini su povodom 70. godišnjice Središnje knjižnice Srba u RH predstavili posebni projekt: Centralna biblioteka Srpskog kulturnog društva Prosvjeta – nasljednica brojnih knjižnica

Cilj trećeg okruglog stola bio je uspostaviti konstruktivnu suradnju narodnih knjižnica, udruga i ustanova koje se bave problematikom novih pripadnika nacionalnih manjina, doseljenika, azilanata, migranta, stranaca na privremenom radu, marginaliziranih skupina društva te potaknuti proces međusobnog upoznavanja doseljenika i domicilnog stanovništva i pokretanja procesa integracije.
 

Sudionici Okruglog stola razmijenili su informacije i primjere dobre prakse vezane uz navedenu temu te je nakon prikazanih izlaganja i rasprave zaključeno da je potrebno je unaprijediti povezanost i komunikaciju s nadležnim institucijama,  uključiti se u zajedničko odlučivanje o strateškim razvojnim pravcima narodnih knjižnica u Hrvatskoj.

Potrebno je donijeti smjernice/upute za rad Središnjih knjižnica nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj jer je hrvatski  model kao takav jedinstven i razlikuje se od drugih oblika rada narodnih knjižnica u multikulturalnim zajednicama.

Također, potrebno je unaprijediti rad i usluge koje središnje knjižnice nacionalnih manjina pružaju svim građanima, nastaviti raditi na umreženosti, pri čemu je nužna podrška nadležnih institucija i države koja mora i dalje ulagati u rad ovih knjižnica kako bi se osigurala kontinuirana sredstva za nabavu knjižnične građe na jezicima nacionalnih manjina i za realizaciju programa i aktivnosti koje svaka knjižnica mora provoditi u cilju senzibiliziranja javnosti, ali i u sklopu svoje temeljne djelatnosti.

Katarina Todorcev Hlača

02 декабря 2019 г.

Podijeljene zahvalnice medijskim kućama i novinarima

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba dodijelila je 17. prosinca u palači Dverce u Zagrebu zahvalnice najzaslužnijoj medijskoj kući, emisiji i novinaru za praćenje manjinskih događaja u Zagrebu.

Okupili smo se kako bi rekli hvala građanima Zagreba

Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba tradicionalna je manifestacija koja se organizira uoči 10. prosinca, dana kada je usvojena i proglašena Opća deklaracija o ljudskim pravima. Ove, 2019. godine skup je po tradiciji organiziran u maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski 8. prosinca.

Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije i godišnjim izvještajima o ostvarivanju programa

U organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske u Zagrebu je 29.studenog 2019.godine, u Hotelu Panorama organiziran „Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2020.godinu i Godišnji izvještaji o ostvarivanju programa i utrošku sredstava iz državnog proračuna za 2019.godinu.“

Osnovano je Hrvatsko društvo „Aleksandar Skrjabin“

Sredinom studenog održana je Osnivačka skupština Hrvatskog društva "Aleksandar Skrjabin". Cilj Društva je promicanje umjetnosti velikog ruskog skladatelja i pijanista Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina (1872.-1915.), a podrška Društvu pisanim putem iz Moskve stigla je od Aleksandra Serafimoviča Skrjabina, skladateljevog pranećaka, kao i Muzeja A. N. Skrjabina i ravnatelja moskovskog muzeja „Memorijalnog muzeja A. N. Skrjabina” A. I. Lazareva.

Выставка «Обучение в России» в Загребе и Риеке

15 и 17 октября в городах Загребе (в Национальной Университетской библиотеке) и Риеке (в Университете Риеки) состоялась выставка «Обучение в России». Выставка прошла в рамках проводимой Правительством Хорватии Международной выставки-ярмарки «Высшее образование».

13. Festival Sanktpeterburške kazališne sezone

U Hrvatskom narodnom kazalištu u rujnu prošao je 13. međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone su otvorili: Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu St.Peterburga, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića te Viktor Minkov, direktor Međunarodnog festivala Sanktpeterburške kazališne sezone.

Nova kazališna sezona NHK

Kazališna sezona 2019./2020. predstavljena je konferencijom za medije u srijedu, 29. svibnja u 12 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

С праздником! С Днем России!

Вот уже восьмой год подряд депутат Городского собрания Города Загреба от русского национального меньшинства устраивает традиционный прием для своих избирателей в честь Дня России.

«Besmrtni partizanski odred» ponovo je prošao centrom Zagreba

Sudionici zagrebačke akcije koja je u Hrvatskoj dobila naziv „Besmrtni partizanski odred“ prošli su ulicama Zagreba 8. svibnja. Akcija je dobila naziv u spomen na sudionike rata koji su organizirali partizanski pokret za borbu protiv fašizma i koji je otišao u šumu 22. lipnja, na dan napada na Sovjetski Savez.

Кинушка «Фильмушка» в Загребе

С 27 по 31 марта, после большого перерыва, в Загребе прошел фестиваль русского кино «Фильмушка». Программу фестиваля составили современные художественные фильмы, а также фильмы, ставшие классикой советского кинематографа.

Maslenica ponovo u centru Zagreba

Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj zajedno s udrugom ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, ruske vladine agencije za međunarodnu suradnju na području jezika, kulture, znanosti, umjetnosti, obrazovanja i sporta, a također za podršku ruskim sunarodnjacima u inozemstvu «Rossotrudničestvo» i turističkog informativnog centra Grada Zagreba organizirali su 10. ožujka u parku Zrinjevac Rusku «Maslenicu» - nešto poput Fašnika na koju su pozvali sunarodnjake i sve koji vole rusku kulturu i žele saznati nešto novo o ruskim narodnim običajima, odnosno za sve koji su se našli u nedjelju na Zrinjevcu.

Приезжайте к нам на ярмарку NAUTIKA

На росссийских сайтах, рекламирующих выставки яхт и катеров, как правило, нет Хорватии. А зря! Туристам хорошо известны чудесные пляжи, хорошая кухня, спокойный отдых на адриатическом побережье Хорватии, а вот посетить хорватские ярмарки-выставки туристам недосуг. Наверное, из России ехать с Хорватию посмотреть на кораблик и вправду далековато, но вот наши многочисленные соотечественники из Европы не пожалеют, если в феврале «заглянут на огонек» в Загреб.

Колонка редактора

Идея наша – реализация ваша

Мы тут намедни душевно пообщались с Викой Челан, и выяснилось, что многие из наших соотечественников просто горят желанием участвовать в общественной работе. Желание, конечно, похвальное, но вот его реализация предполагается по старому сценарию – мы даем идею, а вы ее воплощаетет в жизнь согласно нашим ценным указаниям.

Литературная гостиная
Katarina Todorcev Hlača

„Zulejha otvara oči“ i „Volguna djeca“ Guzelj Jahine u Puli i Zagrebu

Guzel Jahina, jedna od najčitanijih književnica u Rusiji, na Sa(n)am knjige u Pulu došla sa svojim drugim romanom „Volgina djeca“ u izdanju nakladničke kuće Hena com. Ovo je drugi put da književnica osvaja prestižnu nagradu nakon što je prije četiri godine nju osvojio njezin prvi roman „Zulejha otvara oči“.

Книжная полка

„Berlin – Pariz“ Irene Lukšić

Roman nedavno preminule književnice i urednice Irene Lukšić "Berlin - Pariz" u izdanju nakladnika Disput, originalan je intertekstualni eksperiment koji na materijalu manje poznate pripovijetke Vladimira Nabokova ispisuje epsku fresku europske stvarnosti 20-ih godina prošloga stoljeća.

Анонс событий

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Не дождетесь!!!

Наверняка многих из нас уже интересует вопрос наследства, тем более, что для некоторых в Хорватии это второй или третий брак, в котором есть дети из первых браков или родители.

 
Фонд Русский мир