ISSN 1846-8756   Январь 2020
Событие месяца

Okupili smo se kako bi rekli hvala građanima Zagreba

Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba tradicionalna je manifestacija koja se organizira uoči 10. prosinca, dana kada je usvojena i proglašena Opća deklaracija o ljudskim pravima. Ove, 2019. godine skup je po tradiciji organiziran u maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski 8. prosinca. 

Uz nazočnost članova Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i njihovih gostiju, skup je otvorio Juraj Bauhnik predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a pozdravne govore održali su predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

U ime Koordinacije prisutne je pozdravio novoizabrani predsjednik Juraj Bauhnik , inače Predsjednik Vijeća Češke nacionalne manjine grada Zagreba.

Ovom prigodom Juraj Bauhnik je podsjetio da je Zagreb grad širom otvorenih vrata gostoprimljiv za sve one dobronamjerne koji žele u njemu živjeti i doprinositi njegovom napretku. Tako su u njemu uz gostoprimstvo domicilnog hrvatskog naroda nastale i opstale različite nacionalne zajednice koje su u njemu našle dom  i očuvali svoju kulturu i tradiciju. Grad Zagreb je jedina jedinica regionalne samouprave Republike Hrvatske koja se može pohvaliti kako od 22 Ustavom određene nacionalne manjine ima 20 nacionalnih zajednica koje su stekle i na izborima ostvaruju pravo na svoja vijeća i predstavnike. A svi oni, 9 vijeća i 11 predstavnika u ovom sazivu odlučili su se udružiti u Koordinaciju vijeća i nacionalnih manjina Grada Zagreba koja je osnovana prije 16 godina 10. prosinca 2003. godine na međunarodni dan ljudskih prava te se otada ovaj datum u Zagrebu obilježava kao Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.  

Okupili smo se, - naglasio je predsjednik Koordinacije, - kako bi rekli hvala građanima Zagreba za prijateljstvo i svekoliku potporu koju nam pružaju u ostvarivanju naših prava, u našem radu na očuvanju naših kulturnih, jezičnih, vjerskih i drugih posebnosti koje prihvaćaju kao dio naših zajedničkih društvenih vrijednosti.

Okupili smo se i kako bi rekli da nije sve idealno. Da ima problema ali ćemo ih kao i do sada rješavati otvorenim dijalogom, poboljšavanjem propisa i prakse, da ćemo, na primjer riješiti pravni status naših kolega predstavnika nacionalnih manjina. Da, ovo što radimo ima smisla i nastavljamo zajedno dalje“.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, nakon što je pozdravio visoke uzvanike i sve prisutne, govorio je o tome da u Hrvatskoj što se tiče nacionalnih manjina nije sve idealno ali ipak od 2002. godine svjedočimo da manjine sudjeluju u javnom, kulturnom i političkom životu.

„Da li smo zadovoljni s tim, a govorim o cijeloj Hrvatskoj? Nismo. Da li smo mogli bolje? Jesmo. Da li su nam omogućili da bude bolje? Neki baš nisu. Zato je Grad Zagreb primjer da je sustav vijeća i predstavnika okupljenih u Koordinaciju može zaživjeti i dati rezultate. Zadovoljni i ponosni smo s rezultatom od 43 milijuna, 775 tisuća kuna koje smo dobili od Vlade za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina ali i vi ste za to zaslužni jer bez rada udruga, vijeća i predstavnika, onoga što mi prezentiramo to se ne bi moglo postići.  Naravno, ima onih koji misle da nacionalne manjine imaju nezasluženo veliki udio u političkom životu Hrvatske ali kineska poslovica govori da kada puše jaki vjetrovi, neki grade zidove, a neki vjetrenjače. Mi gradimo vjetrenjače i Grad Zagreb gradi vjetrenjače“. – naglasio je Tolnauer.

Prije no što je pozvala na binu gradonačelnika Bandića, voditeljica Karmela Vukov Colić je podsjetila prisutne da je prvi gradonačelnik Zagreba bioTalijan, a prvi biskup – Čeh. Grad je time  bogatiji jer u  njemu žive pripadnici nacionalnih manjina koje svoju kulturu, ljepotu nacionalnih običaja i svoje znanje njemu poklonili.

 

Gradonačelnik Milan Bandić u svom kratkom obraćanju naglasio je da dok drugi pričaju o multukulturalnosti, multikonfecionalnosti i multietičnosti, „mi u Zagrebu to živimo i to je naš zajednički projekt. Nacionalne zajednice nisu problem, oni su rješenje, mjerilo stupnja demokracije društva, zaštite prava nacionalnih manjina“.      

Skupu su prisustvovali predstavnici državnih i gradskih institucija veleposlanstava, manjinskih udruga, te vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

U svečanom programu nastupili su pjevački zbor Montenegro crnogorske manjine, dječja folklorna skupina mađarske manjine, dječja folklorna skupina Zagrebačko sunašce i skupina Jeteliček češke manjine, pjevački zbor Bulbuli bošnjačke manjine, pjevači Matic Zakonjšek, Renato Zahirović i Daniela Petkoska  predstavili su slovensku, romsku i makedonsku nacionalne manjine. 

Nenad M. Hlača

09 декабря 2019 г.

Podijeljene zahvalnice medijskim kućama i novinarima

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba dodijelila je 17. prosinca u palači Dverce u Zagrebu zahvalnice najzaslužnijoj medijskoj kući, emisiji i novinaru za praćenje manjinskih događaja u Zagrebu.

Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije i godišnjim izvještajima o ostvarivanju programa

U organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske u Zagrebu je 29.studenog 2019.godine, u Hotelu Panorama organiziran „Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2020.godinu i Godišnji izvještaji o ostvarivanju programa i utrošku sredstava iz državnog proračuna za 2019.godinu.“

III. Okrugli stol: Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam – prihvati me!“

Treći međunarodni okrugli stol Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam prihvati me“ održan je u prostoru Središnja knjižnica Srba u Republici Hrvatskoj.

Osnovano je Hrvatsko društvo „Aleksandar Skrjabin“

Sredinom studenog održana je Osnivačka skupština Hrvatskog društva "Aleksandar Skrjabin". Cilj Društva je promicanje umjetnosti velikog ruskog skladatelja i pijanista Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina (1872.-1915.), a podrška Društvu pisanim putem iz Moskve stigla je od Aleksandra Serafimoviča Skrjabina, skladateljevog pranećaka, kao i Muzeja A. N. Skrjabina i ravnatelja moskovskog muzeja „Memorijalnog muzeja A. N. Skrjabina” A. I. Lazareva.

Выставка «Обучение в России» в Загребе и Риеке

15 и 17 октября в городах Загребе (в Национальной Университетской библиотеке) и Риеке (в Университете Риеки) состоялась выставка «Обучение в России». Выставка прошла в рамках проводимой Правительством Хорватии Международной выставки-ярмарки «Высшее образование».

13. Festival Sanktpeterburške kazališne sezone

U Hrvatskom narodnom kazalištu u rujnu prošao je 13. međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone su otvorili: Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu St.Peterburga, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića te Viktor Minkov, direktor Međunarodnog festivala Sanktpeterburške kazališne sezone.

Nova kazališna sezona NHK

Kazališna sezona 2019./2020. predstavljena je konferencijom za medije u srijedu, 29. svibnja u 12 sati u foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

С праздником! С Днем России!

Вот уже восьмой год подряд депутат Городского собрания Города Загреба от русского национального меньшинства устраивает традиционный прием для своих избирателей в честь Дня России.

«Besmrtni partizanski odred» ponovo je prošao centrom Zagreba

Sudionici zagrebačke akcije koja je u Hrvatskoj dobila naziv „Besmrtni partizanski odred“ prošli su ulicama Zagreba 8. svibnja. Akcija je dobila naziv u spomen na sudionike rata koji su organizirali partizanski pokret za borbu protiv fašizma i koji je otišao u šumu 22. lipnja, na dan napada na Sovjetski Savez.

Кинушка «Фильмушка» в Загребе

С 27 по 31 марта, после большого перерыва, в Загребе прошел фестиваль русского кино «Фильмушка». Программу фестиваля составили современные художественные фильмы, а также фильмы, ставшие классикой советского кинематографа.

Maslenica ponovo u centru Zagreba

Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj zajedno s udrugom ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj, ruske vladine agencije za međunarodnu suradnju na području jezika, kulture, znanosti, umjetnosti, obrazovanja i sporta, a također za podršku ruskim sunarodnjacima u inozemstvu «Rossotrudničestvo» i turističkog informativnog centra Grada Zagreba organizirali su 10. ožujka u parku Zrinjevac Rusku «Maslenicu» - nešto poput Fašnika na koju su pozvali sunarodnjake i sve koji vole rusku kulturu i žele saznati nešto novo o ruskim narodnim običajima, odnosno za sve koji su se našli u nedjelju na Zrinjevcu.

Приезжайте к нам на ярмарку NAUTIKA

На росссийских сайтах, рекламирующих выставки яхт и катеров, как правило, нет Хорватии. А зря! Туристам хорошо известны чудесные пляжи, хорошая кухня, спокойный отдых на адриатическом побережье Хорватии, а вот посетить хорватские ярмарки-выставки туристам недосуг. Наверное, из России ехать с Хорватию посмотреть на кораблик и вправду далековато, но вот наши многочисленные соотечественники из Европы не пожалеют, если в феврале «заглянут на огонек» в Загреб.

Колонка редактора

Идея наша – реализация ваша

Мы тут намедни душевно пообщались с Викой Челан, и выяснилось, что многие из наших соотечественников просто горят желанием участвовать в общественной работе. Желание, конечно, похвальное, но вот его реализация предполагается по старому сценарию – мы даем идею, а вы ее воплощаетет в жизнь согласно нашим ценным указаниям.

Литературная гостиная
Katarina Todorcev Hlača

„Zulejha otvara oči“ i „Volguna djeca“ Guzelj Jahine u Puli i Zagrebu

Guzel Jahina, jedna od najčitanijih književnica u Rusiji, na Sa(n)am knjige u Pulu došla sa svojim drugim romanom „Volgina djeca“ u izdanju nakladničke kuće Hena com. Ovo je drugi put da književnica osvaja prestižnu nagradu nakon što je prije četiri godine nju osvojio njezin prvi roman „Zulejha otvara oči“.

Книжная полка

„Berlin – Pariz“ Irene Lukšić

Roman nedavno preminule književnice i urednice Irene Lukšić "Berlin - Pariz" u izdanju nakladnika Disput, originalan je intertekstualni eksperiment koji na materijalu manje poznate pripovijetke Vladimira Nabokova ispisuje epsku fresku europske stvarnosti 20-ih godina prošloga stoljeća.

Анонс событий

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Не дождетесь!!!

Наверняка многих из нас уже интересует вопрос наследства, тем более, что для некоторых в Хорватии это второй или третий брак, в котором есть дети из первых браков или родители.

 
Фонд Русский мир