ISSN 1846-8756   Март 2020
Событие месяца

Okupili smo se kako bi rekli hvala građanima Zagreba

Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba tradicionalna je manifestacija koja se organizira uoči 10. prosinca, dana kada je usvojena i proglašena Opća deklaracija o ljudskim pravima. Ove, 2019. godine skup je po tradiciji organiziran u maloj dvorani koncertne dvorane Vatroslav Lisinski 8. prosinca. 

Uz nazočnost članova Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i njihovih gostiju, skup je otvorio Juraj Bauhnik predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a pozdravne govore održali su predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

U ime Koordinacije prisutne je pozdravio novoizabrani predsjednik Juraj Bauhnik , inače Predsjednik Vijeća Češke nacionalne manjine grada Zagreba.

Ovom prigodom Juraj Bauhnik je podsjetio da je Zagreb grad širom otvorenih vrata gostoprimljiv za sve one dobronamjerne koji žele u njemu živjeti i doprinositi njegovom napretku. Tako su u njemu uz gostoprimstvo domicilnog hrvatskog naroda nastale i opstale različite nacionalne zajednice koje su u njemu našle dom  i očuvali svoju kulturu i tradiciju. Grad Zagreb je jedina jedinica regionalne samouprave Republike Hrvatske koja se može pohvaliti kako od 22 Ustavom određene nacionalne manjine ima 20 nacionalnih zajednica koje su stekle i na izborima ostvaruju pravo na svoja vijeća i predstavnike. A svi oni, 9 vijeća i 11 predstavnika u ovom sazivu odlučili su se udružiti u Koordinaciju vijeća i nacionalnih manjina Grada Zagreba koja je osnovana prije 16 godina 10. prosinca 2003. godine na međunarodni dan ljudskih prava te se otada ovaj datum u Zagrebu obilježava kao Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.  

Okupili smo se, - naglasio je predsjednik Koordinacije, - kako bi rekli hvala građanima Zagreba za prijateljstvo i svekoliku potporu koju nam pružaju u ostvarivanju naših prava, u našem radu na očuvanju naših kulturnih, jezičnih, vjerskih i drugih posebnosti koje prihvaćaju kao dio naših zajedničkih društvenih vrijednosti.

Okupili smo se i kako bi rekli da nije sve idealno. Da ima problema ali ćemo ih kao i do sada rješavati otvorenim dijalogom, poboljšavanjem propisa i prakse, da ćemo, na primjer riješiti pravni status naših kolega predstavnika nacionalnih manjina. Da, ovo što radimo ima smisla i nastavljamo zajedno dalje“.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, nakon što je pozdravio visoke uzvanike i sve prisutne, govorio je o tome da u Hrvatskoj što se tiče nacionalnih manjina nije sve idealno ali ipak od 2002. godine svjedočimo da manjine sudjeluju u javnom, kulturnom i političkom životu.

„Da li smo zadovoljni s tim, a govorim o cijeloj Hrvatskoj? Nismo. Da li smo mogli bolje? Jesmo. Da li su nam omogućili da bude bolje? Neki baš nisu. Zato je Grad Zagreb primjer da je sustav vijeća i predstavnika okupljenih u Koordinaciju može zaživjeti i dati rezultate. Zadovoljni i ponosni smo s rezultatom od 43 milijuna, 775 tisuća kuna koje smo dobili od Vlade za ostvarivanje kulturne autonomije nacionalnih manjina ali i vi ste za to zaslužni jer bez rada udruga, vijeća i predstavnika, onoga što mi prezentiramo to se ne bi moglo postići.  Naravno, ima onih koji misle da nacionalne manjine imaju nezasluženo veliki udio u političkom životu Hrvatske ali kineska poslovica govori da kada puše jaki vjetrovi, neki grade zidove, a neki vjetrenjače. Mi gradimo vjetrenjače i Grad Zagreb gradi vjetrenjače“. – naglasio je Tolnauer.

Prije no što je pozvala na binu gradonačelnika Bandića, voditeljica Karmela Vukov Colić je podsjetila prisutne da je prvi gradonačelnik Zagreba bioTalijan, a prvi biskup – Čeh. Grad je time  bogatiji jer u  njemu žive pripadnici nacionalnih manjina koje svoju kulturu, ljepotu nacionalnih običaja i svoje znanje njemu poklonili.

 

Gradonačelnik Milan Bandić u svom kratkom obraćanju naglasio je da dok drugi pričaju o multukulturalnosti, multikonfecionalnosti i multietičnosti, „mi u Zagrebu to živimo i to je naš zajednički projekt. Nacionalne zajednice nisu problem, oni su rješenje, mjerilo stupnja demokracije društva, zaštite prava nacionalnih manjina“.      

Skupu su prisustvovali predstavnici državnih i gradskih institucija veleposlanstava, manjinskih udruga, te vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

U svečanom programu nastupili su pjevački zbor Montenegro crnogorske manjine, dječja folklorna skupina mađarske manjine, dječja folklorna skupina Zagrebačko sunašce i skupina Jeteliček češke manjine, pjevački zbor Bulbuli bošnjačke manjine, pjevači Matic Zakonjšek, Renato Zahirović i Daniela Petkoska  predstavili su slovensku, romsku i makedonsku nacionalne manjine. 

Nenad M. Hlača

09 декабря 2019 г.

Koronavirus i mjere prevencije

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama objavljivat će najnovija saznanja u vezi koronavirusa. Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

Bista Jurija Gagarina nakon Zagreba i u Rijeci

U Parku Astronomskog centra Rijeka na Sv. Križu otkrivena je bista Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru. U sklopu svečanog programa koji se zbio u organizaciji Grada Rijeke, Astronomskog centra Rijeka i Veleposlanstva Ruske Federacije u RH, bistu Jurija Aleksejeviča Gagarina otkrili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, ruski veleposlanik Nj. E. Anvar Azimov te kozmonaut Anatolij Pavlovič Arcebarskij.

Нести добро, душевность и радость людям

Санкт-Петербургский государственный театр песни и танца «МОРОШКА» является абсолютно уникальным явлением в петербургской культуре – впервые в истории Ленинграда-Петербурга появилась профессиональная труппа, работающая в народно-сценическом жанре и имеющая в своем составе три равноправных творческих цеха – балет, оркестр русских инструментов и ансамбль вокалистов.

Белая Металлическая Крыса - символ 2020 года

В отличии от привычного нам европейского нового года, который наступает 1 января, начало Китайского нового год рассчитывается по лунному календарю - это второе новолуние после зимнего солнцестояния. Таким образом, китайский новый год 2020, а вместе с ним и год Белой Металлической Крысы наступил 25 января 2020 года в 00 часов 03 минуты.

Magellijevi „Malograđani“ izazvali oprečne reakcije, od oduševljenja do nerazumijevanja

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella novu sezonu 2019./2020. Otvorilo je predstavom „Malograđani“ Maksima Gorkog koju je režirao kontroverzni redatelj Paolo Magelli.

Božićne pjesme na materinskom jeziku

U Zagrebačkoj katedrali 8. siječnja pet zborova nacionalnih manjina održalo je božićni koncert u organizaciji Koordinacije savjeta i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Podijeljene zahvalnice medijskim kućama i novinarima

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba dodijelila je 17. prosinca u palači Dverce u Zagrebu zahvalnice najzaslužnijoj medijskoj kući, emisiji i novinaru za praćenje manjinskih događaja u Zagrebu.

Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije i godišnjim izvještajima o ostvarivanju programa

U organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske u Zagrebu je 29.studenog 2019.godine, u Hotelu Panorama organiziran „Edukativni seminar o interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2020.godinu i Godišnji izvještaji o ostvarivanju programa i utrošku sredstava iz državnog proračuna za 2019.godinu.“

III. Okrugli stol: Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam – prihvati me!“

Treći međunarodni okrugli stol Knjižnice za druge i drugačije – „Ovdje sam prihvati me“ održan je u prostoru Središnja knjižnica Srba u Republici Hrvatskoj.

Osnovano je Hrvatsko društvo „Aleksandar Skrjabin“

Sredinom studenog održana je Osnivačka skupština Hrvatskog društva "Aleksandar Skrjabin". Cilj Društva je promicanje umjetnosti velikog ruskog skladatelja i pijanista Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina (1872.-1915.), a podrška Društvu pisanim putem iz Moskve stigla je od Aleksandra Serafimoviča Skrjabina, skladateljevog pranećaka, kao i Muzeja A. N. Skrjabina i ravnatelja moskovskog muzeja „Memorijalnog muzeja A. N. Skrjabina” A. I. Lazareva.

Выставка «Обучение в России» в Загребе и Риеке

15 и 17 октября в городах Загребе (в Национальной Университетской библиотеке) и Риеке (в Университете Риеки) состоялась выставка «Обучение в России». Выставка прошла в рамках проводимой Правительством Хорватии Международной выставки-ярмарки «Высшее образование».

13. Festival Sanktpeterburške kazališne sezone

U Hrvatskom narodnom kazalištu u rujnu prošao je 13. međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone su otvorili: Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Zagrebu, Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu St.Peterburga, Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića te Viktor Minkov, direktor Međunarodnog festivala Sanktpeterburške kazališne sezone.

Колонка редактора

Все мы немножечко ведьмы!

На днях случайно натолкнулась на статью «7 женских способностей, говорящих о родстве с ведьмами». Оказалось, что ведьмы и сейчас живут среди нас. Вот только некоторые колдуньи даже не подозревают о том, что обладают тайными способностями. Дальше перечислялись особенности, указывающие на то, что вы, возможно, и есть ведьма.

Литературная гостиная

Žarko Milenić RIJETKA PTICA

Umjesto jednog učitelja sada nam u petom razredu predaje čak osam nastavnika. Novi smo i mi njima i oni nama. Osim trojice ponavljača koji su novi samo nama. Jednog, koji se zove Denis, nastavnici poznaju i previše dobro jer treći put pohađa peti razred.

Книжная полка

Презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель»

11 марта в 17:00 в Российском визовом центре (ул.Хебрангова, д.10) состоится презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель», и лекция главного редактора издательства «Вече», заслуженного работника культуры РФ, поэта Сергея Дмитриева.

Анонс событий

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир