ISSN 1846-8756   Июль 2020
Хорватия: культура, туризм, экономика

Ruske delicije u hrvatskom jelovniku

Koliko su puta Rusi u Zagrebu mogli ćuti od svojih poznanika: da li imate u Zagrebu ruski dućan? Donedavna na to pitanje Rusi su mogli samo slijegati ramenima i sjetljivo uzdisati.
Međutim u rujnu 2013. godine situacija se promijenila zahvaljujući mladoj poduzetnici Anastasiji Knežević – Ruskinje i Zagrepčanke „u prvoj generaciji“ koja se iz dalekog Sibira doselila s mamom u Zagorje, a nakon završetka škole upisala je i završila u Zagrebu fakultet financija i marketinga.
Pronaći posao s dvoje male djece nije baš bio lagan zadatak, ali Anastasija, kao prava Sibirjačka, pronašla izlaz iz situacije. Što iz razloga da primijeni dobivena na fakultetu znanja, što (kako sama priznaje) iz nostalgije, došla je na ideju otvoriti u Zagrebu dućan „Ruske delicije“. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju pogodovao je takvom poduzetničkom projektu jer sada postoji mogućnost bez puno komplikacija uvoziti iz Njemačke ruske prehrambene proizvode koji se što uvoze na veliko, što se proizvode prema licenzi.
Dućan je otvoren u samom centru Zagreba, u Vlaškoj ulici na broju 19. Istina, da znatiželjni kupci moraju proći kroz arku u dubinu zagrebačkog dvorišta, ali to ne bi trebao biti problem, jer na vanjskoj fasadi zgrade njima se smiješi velika ruska „Matrjoška“, koja služi kao putokaz.
Naravno, prvo što bi svatko rekao kad bi čuo ruska kuhinja, bilo bi „votka“ i „kavijar“. Sve to upravo i nudi ruski zagrebački dućan, ali i još puno različitih delicija koje nisu tako dobro poznate u Hrvatskoj, ali zaslužuju pozornost pravih gurmana.
Osim kavijara i originalne votke, (koju su se čak ni poduzetni Nijemci nisu usudili proizvoditi sami), u dućanu se može naći jedan od najekskluzivnijih svjetskih proizvoda – jetra bakalara. Kao djeca sigurno nismo bili oduševljene progutati pokoju žlicu tog ulja koje nazivaju najstarijim dodatkom prehrani, ali kao odrasli mogli bi smo uživati u ovoj nježnoj deliciji koja se izvrsno „slaže“ ruskom votkom.

Kad smo već kod ribe, svakom, tko uživa u okusima njenog sočnog dimljenog mesa preporučili bi provati hladno dimljeni file skuše, jesetre ili haringe, a onima koje vole konzerviranu ribu – dimljene „šproty“.
Kao prilog ribljem jelu izvrsno ide salata od morskih alga koje su jako popularne na Dalekom istoku Rusije, a dospjele su u tamošnju kuhinju pod utjecajem japanske.
Tko je jedanput probao kod prijatelja, na nekoj ruskoj zabavi ili na Božićnom sajmu ruske „peljmenji“, traži priliku da ponovo osjeti taj neobični okus. Sada svi zainteresirani imaju priliku kupiti smrznute peljemene u ruskom dućanu i pripremiti kod kuće prema svojim željama s različitim dodacima.

Od tradicionalnih ruskih slatkiša u dućanu se mogu naći zefir, halva i kondenzirano mlijeko – nekad popularna u bivšem Sovjetskom Savezu „sguščonka“ – omiljeno jelo dječurlije koje se moralo „papati“ poskrivečki od odraslih. Izvrsno se „slaže“ s pecivom i palačinkama, a koristi se i za kremu za tortu „mađaricu“. Ovi proizvodi bili su predstavljeni i na Sajmu čokolade u veljači i zaokupili su pažnju posjetitelja.
Bomboni svakako nisu nešto čime bi se mogli zadiviti „Zagrebčance“ odrasle na svjetski poznatom „Krašu“, ali svakako se isplati probati bombone načinjene sa suhom šljivom, marelicom ili višnjom.
Ali kakva je hrana bez dobrog pića? Osim originalne ruske votke, poznatih sorti konjaka i čuvenog sovjetskog šampanjca, u dućanu se može kupiti rusko nacionalno slaboalkoholno piće kvas, koje su Rusi pili odavno, čak prije nego su Amerikanci izmislili Coca colu. Kvas se dobiva fermentacijom mješavine raženog brašna i šećera, te ima ugodan osvježavajući okus, poboljšava metabolizam i blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav. Svakako trebate ga probati.
Dućan „Ruske delicije“ nudi pregršt i drugih prehrambenih proizvoda koji su inače dobro poznati, kao što su konzervirano povrće začini, čokolada ili pivo, ali sve to ima drugačiji okus, te svakako preporučljivo probati ljubiteljima noviteta i istinskim gurmanima.
I, naravno, u dućanu se prodaje i nekada pučka hrana ruskih ribara, a danas luksuzna delikatesa i statusni simbol – kavijar.
Sama Anastasija Knežević tvrdi da je svjesna da se od ovog posla ne može se mnogo zaraditi, ali želi upoznati Zagrepčane s ruskim specijalitetima, a preko hrane i s ruskom tradicijom i ruskim mentalitetom. Obzirom da je većina prehrambenih proizvoda ipak je nepoznanica za nepce potencijalnog kupca, vlasnica je odredila pravilo: tko god dođe u dućan može prvo degustirati kako bi doživio okus, te odlučio da li mu se sviđa.

Ostalo je dodati da prodavaonica otvorena od ponedjeljka do petka od 9.00 do 19.00 sati, a subotom od 8.00 do 13.00. Dobrodošli!

Katarina Todorcev Hlača

28 марта 2014 г.

Prva hrvatska olimpijada iz znanja ruskog jezika

5. lipnja 2020., uoči Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana, provedena je Prva hrvatska Olimpijada iz znanja ruskog jezika. Organizatori I. Olimpijade iz znanja ruskog jezika u Hrvatskoj bili su Rossotrudničestvo u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti i Centar „Institut Puškin“ Pula, Hrvatska.

Землетрясение в Загребе. Кто виноват и что делать?

С 22 марта прошло две недели. Коронавирус и землетрясение разделили жизнь в Загребе на «до» и «после». И дело даже не в том, что эти события произошли, а в том, что мы в один ужасный день проснулись с осознанием, что после окончания пандемии и обновления Загреба это может произойти вновь и никто не знает, когда и где. Больше того, если с вирусом государство все-таки успешно пока справляется и человек может быть относительно спокоен, что в случае заразы будут приняты меры, то с землетрясением все обстоит иначе.

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata, pokrenut u želji da gledatelji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imaju priliku gledati predstave i u vrijeme kada je kazalište zatvoreno, u samo nekoliko dana izazvao je iznimno veliki interes gledatelja..

Izložba grafika Meera Akselroda u galeriji " Shira»

Izložba "Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda" otvorena je 27.veljače u izložbenoj galeriji Shira. Posjetitelji izložbe u Hrvatskoj dobili su priliku vidjeti tridesetak slikarskih i grafičkih radova iz ciklusa „Njemačka okupacija“ koje odražavaju užas života na okupiranim područjima ali i masovni pokret otpora.

GRUNTOVČANI u Kerempuhu

„U tijeku su glumačke probe nove Kerempuhove predstave “Gruntovčani” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, premijera koje će se održati u nedjelju, 8. ožujka 2020., u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. Kazališni tekst nastao je adaptacijom Kerstnerove žufke komedije “Weekend u Gruntovcu” koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana“

Predstavom „Idiot“ Zagrebački HNK završio 2019.

Predstava „Idiot“ Dostojevskog kojim u režiji Vasilija Senina zagrebački HNK završio 2019. Godinu izazvala je toliko polarne reakcije kritike, što nevoljko se može usporediti s romanom Bulgakova „Majstor i Margarita“ prema kojem nitko od onih tko uopće čita knjige nije ostao ravnodušan. Njega ili se voli, ili se mrzi.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena Zagreb

Prvog dana prosinca Međunarodni klub žena Zagreb pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike u prostorijama Zagrebačkog Velesajma organizirao je već tradicionalni Božićni sajam koji ima humanitarni karakter.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Колонка редактора

Ой, что делать?

Начитавшись всего и вся о коронавирусе и пройдя фазу «ой, что делать? ой, что делать?», я решила выработать для себя стратегию профилактики, которая, кстати, может помочь и в случае гриппа и всех последующих вирусов, которые периодически появляются, и почему-то все из Китая.

Литературная гостиная

Юлия Тодорцева

Как бы безнадежна ни была ситуация, конец у нити всегда где-то есть

Книжная полка

"Ništa nikada nikamo ne odlazi". Zbirka koja ostavlja dojam

Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo.

Анонс событий

Оформить подписку на «Аргументы и факты Европа»

Для тех, кто любит читать российскую прессу далко от родины, популярное издание „Аргументы и Факты Европа“ , принимая во внимание, что сейчас сложно купить печатное издание в киоске, предлагает оформить юбилейную подписку на 25 номеров газеты „Аргументы и Факты Европа“ за 45 евро.

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир