ISSN 1846-8756   Март 2020
Хорватия: культура, туризм, экономика

Izložba grafika Meera Akselroda u galeriji " Shira»

Izložba "Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda" otvorena je 27.veljače u izložbenoj galeriji Shira. Otvaranju izložbe nazočili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnica Ureda za kulturu grada Zagreba Milana Vuković Runjić, ruski veleposlanik Anvar Azimov, unuk umjetnika Mihail Axelrod, predstavnik Rossotrudnichestva u Hrvatskoj Natalia Yakimchuk, voditelj Zaklade Aleksandar Pechersky Ilya Vasilyev, bivši veleposlanik Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević sa suprugom, poznata rusko-hrvatska pjesnikinja Natalia Vorobjova Hržić, kao i brojni ruski sunarodnjaci koji žive u Hrvatskoj i prijatelji Rusije.

Posjetitelji izložbe u Hrvatskoj dobili su priliku vidjeti tridesetak slikarskih i grafičkih radova iz ciklusa „Njemačka okupacija“ koje odražavaju užas života na okupiranim područjima ali i masovni pokret otpora. Najveću pažnju privukao je jedini sačuvani portret legendarnog vođe pokreta otpora u nacističkom logoru smrti Sobibor Aleksandra Pečerskog (slika „Zatvorenik), o čemu je svjedočio igrani film „Sobibora“ koji je bio prikazan prošle godine u sklopu kino festivala „Filmuška“. Zapravo, zahvaljujući ovom portretu u Zakladi Pechersky i rođena je ideja takve izložbe.

Veliki dio izloženih radova nastao je u razdoblju od 1942.-1943. godine u gradu Alma-Ata gdje je Akselrod radio dekoracije za film Sergeja Ezenštejna „Ivan Grozni“.

Serija zbog koje su umjetnika nazivali „Goyom 20. Stoljeća“ nije samo izuzetno umjetničko djelo ali i gotovo dokumentarno svjedočanstvo na sudu povijesti nacizmu.  Do nedavno, čak i stručnjaci nisu znali o postojanju ciklusa: radovi su pohranjeni u arhivi obitelji umjetnika i nisu bili izloženi. Tijekom sovjetskog razdoblja, vlast izbacila je Akselroda na margine umjetničkog života, ali unatoč teškoćama, slikar je gotovo pola stoljeća radio svjedočanstva o tragičnoj sudbini Židova koji su umrli kao rezultat zločina vlasti i godinama Holokausta.

U pozdravnoj riječi, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov naglasio je da je ovo prvi u nizu događaja kojima će se u Hrvatskoj proslaviti 75. obljetnica pobjede u Drugom svjetskom ratu. Veleposlanik nije mogao odoljeti, a da ne podsjeti prisutne, da Hrvatska, zajedno s drugim zemljama Europske unije, šutjela, dok su u UN-u SAD i Ukrajina, glasali protiv donošenja rezolucije o suzbijanju veličanja nacizma. Uz brojne događaje koje veleposlanstvo planira održati u čast 75. obljetnice pobjede, planira se polaganje vijenaca na 13 spomenika vojnicima Crvene Armije u Hrvatskoj, mimohod "Besmrtni Partizanski puk" i svečana akademija u suradnji sa Savezom antifašista i antifašističkih boraca.

Unuk Meera Akskelroda, umjetnik Mikhail Yahilevich Akselrod, kratko je ispričao prisutnima o tome kako su nastala mnoga djela.

Njegov djed, Mikhail, nakon upisa 1926. godine na Visoki umjetnički institut u Moskvi, svake godine bi došao na odmor roditeljima u Bjelorusiji, otišao na selo, te slikao u židovskim mjestima djecu, starce, stvorio stotine portreta stanovnika tih mjesta. Kada je počeo rat Akselrod je radio u informativnoj agenciji "prozori TASS", te je odjednom shvatio da su svi ovi ljudi ubijeni i „žive“ samo na njegovim slikama. Skoro nitko od židovske populacije u Bjelorusiji nije preživio. „Sreću“ su imali samo koji su se vratili živi s ratišta. Meer Akselrod je počeo stvarati djela o Holokaustu tijekom rata, a nastavio raditi sve do smrti. Čak je na štafelaju ostala nedovršena slika ... Tako je stvoren jedinstveni ciklus "Njemačka okupacija",koji je predstavljen u Zagrebu.

 Ilya Vasiljev, kustos izložbe i predsjendik Zaklade Alexander Pechersky, skrenuo je pozornost prisutnih da bi umjetnička djela Meera Akselroda mogla biti korištena u procesu  u Nürnbergu kao svjedočanstvo masovnog uništenja civila.

Zagrebačka izložba je prva u Europi. Prije toga izložba "Njemačka okupacija" uspješno je održana u Moskvi, Bjelorusiji, Nižnjem Novgorodu i Izraelu, te u Sankt-Peterburgu prilikom obilježavanja75.obljetnice proboja blokade Lenjingrada.

Vasiliev je također naglsio da Zagreb nije slučajno odabran za prvu europsku destinaciju izložbe "Njemačka okupacija", jer se ovdje ne pamte samo događaji od prije 80 godina, već i vojni sukob koji je izbio na ovom prostoru u sjećanju današnjih generacija. 

Dr. Kotel Da-Don, glavni rabin židovske zajednice Beth Israel u Hrvatskoj, zahvalio je ruskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, Zakladi Alexander Pechersky i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti za otvaranje izložbe Meera Akselroda u Hrvatskoj.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a povodom otvaranja pripremljen je i prigodni glazbeni program.

Nenad M. Hlača

01 марта 2020 г.

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata, pokrenut u želji da gledatelji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imaju priliku gledati predstave i u vrijeme kada je kazalište zatvoreno, u samo nekoliko dana izazvao je iznimno veliki interes gledatelja..

GRUNTOVČANI u Kerempuhu

„U tijeku su glumačke probe nove Kerempuhove predstave “Gruntovčani” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, premijera koje će se održati u nedjelju, 8. ožujka 2020., u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. Kazališni tekst nastao je adaptacijom Kerstnerove žufke komedije “Weekend u Gruntovcu” koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana“

Predstavom „Idiot“ Zagrebački HNK završio 2019.

Predstava „Idiot“ Dostojevskog kojim u režiji Vasilija Senina zagrebački HNK završio 2019. Godinu izazvala je toliko polarne reakcije kritike, što nevoljko se može usporediti s romanom Bulgakova „Majstor i Margarita“ prema kojem nitko od onih tko uopće čita knjige nije ostao ravnodušan. Njega ili se voli, ili se mrzi.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena Zagreb

Prvog dana prosinca Međunarodni klub žena Zagreb pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike u prostorijama Zagrebačkog Velesajma organizirao je već tradicionalni Božićni sajam koji ima humanitarni karakter.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Великий шелковый путь прошел через Хорватию

В Хорватии 2019 год отмечается как год хорватско-китайской культуры и туризма, поскольку наша страна является важным стратегическим партнером Китая и чрезвычайно интересным деловым туристическим направлением. Китайские туристы любят путешествовать даже вне сезона, интересуются природными и культурными достопримечательностями, гастрономией и являются хорошими потребителями.

Izložba Aleksandra Rodčenka u MUO

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 17. lipnja svečano je otvorena izložba fotografija jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde Aleksandra Rodčenka. Rodčenko je uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Svakom sljedećom fotografskom serijom postavljao je nove zadatke i pisao manifeste kako ih ostvariti.

Колонка редактора

Все мы немножечко ведьмы!

На днях случайно натолкнулась на статью «7 женских способностей, говорящих о родстве с ведьмами». Оказалось, что ведьмы и сейчас живут среди нас. Вот только некоторые колдуньи даже не подозревают о том, что обладают тайными способностями. Дальше перечислялись особенности, указывающие на то, что вы, возможно, и есть ведьма.

Литературная гостиная

Žarko Milenić RIJETKA PTICA

Umjesto jednog učitelja sada nam u petom razredu predaje čak osam nastavnika. Novi smo i mi njima i oni nama. Osim trojice ponavljača koji su novi samo nama. Jednog, koji se zove Denis, nastavnici poznaju i previše dobro jer treći put pohađa peti razred.

Книжная полка

Презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель»

11 марта в 17:00 в Российском визовом центре (ул.Хебрангова, д.10) состоится презентация новой книги Ольги Обуховой «Хорватия: исторический путеводитель», и лекция главного редактора издательства «Вече», заслуженного работника культуры РФ, поэта Сергея Дмитриева.

Анонс событий

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир