ISSN 1846-8756   Февраль 2020
Хорватия: культура, туризм, экономика

Ja od jutra nisam STAO

Aktualna, genijalna, smiješna, tužna, zbunjujuća, neshvatljiva i kristalno jasna nova predstava kazališta “Kerempuh” Ja od jutra nisam stao izaziva buru emocija kod gledatelja oba spola. A te emocije su dijametralne.
Predstava već od početka puno obeća gledatelju koji vapi za „normalnim“ kazalištem, jer u zadnje vrijeme sve češće na sceni vidimo vrlo uvjetne dekoracije koje najavljuju autorsku, odnosno eksperimentalnu predstavu.
Zaplet ne nagoviješta ništa spektakularno. Trojica prijatelja jednom mjesečno naprave tulum bez žena. Jedan od njih je profesionalni kuhar, pa je sasvim prirodno da se okupljaju kod njega jer on priprema finu klopu. Međutim, već oko pete minute mutna slika počne dobivati obrise. Događa se nešto jako „poznato“. Muškarci su zapravo preuzeli uvriježene ženske uloge!
Kao i svaka dobra predstava ova postavlja puno pitanja na koja svatko sam mora pronaći odgovor. Likovi u predstavi nemaju imena. Muškarci se zovu: Jedinica, Dvojka, Trojka, Četvorka. Ali! Žena od Jedinice je Prva. Prva, jer kreira obiteljsku situaciju, a Jedinica mora to poštivati i prihvaćati. Imena bisu bitna. Likovi su sukus određene osobnosti i problematike. Sve kao u stvarnom životu, smo što u 90 posto slučajeva uloge su obrnute.  
Skoro svaka rečenica a i pokret glumaca nosi neku poruku. U početku „vidiš“ samo one koje leže na površini, ali kako vrijeme odmiče svaku sitnicu doživljavaš kao cjelinu.
Recimo, Jedinica kojeg sjajno utjelovio Jerko Marčić, dva puta je morao žrtvovati karijeru, jer je uzimao rodiljni dopust. Situacija, ako dobro promislimo, je zapravo sasvim normalna. Žena ima karijeru u usponu, zarađuje puno više novaca, pa je sasvim logično da s djetetom ostane muškarac - ako već par odlučio imati djecu. Međutim, gledatelji se smiju kad Jedinica priča da mora voziti djecu na svakakve aktivnosti i čistiti kad njima pozli jer žena „ima osjetljiv želudac“.
A znate što je najsmješnije? Gledatelj ga uopće ne sažalijeva, jer situacija u svakodnevnom životu je nemoguća apriori. Da je na mjestu Jedinice njegova žena, bili bi smo puni suosjećanja, a ovako doživljavamo to samo kao dobar štos na sceni satiričkog kazališta. A znate zašto? Zato što u „najgorem“ slučaju, kada oboje rade i imaju karijere, obaveze su ravnopravno podijeljene i nijedna žena se neće tako ponašati prema partneru dok za muškarca situacija „ja od jutra nisam STALA“ je sasvim normalna.
Genijalna je linija lika kojeg glumi naš sjajan glumac Hrvoje Kečkeš. Umjetnik boem koji skače iz kreveta u krevet, počevši od Akademije. Doduše, izgleda da kad je pokušao „studirati“ iz profesoričinog kreveta, dobio je odbijenicu te odonda se osvećuje svim ženama. Ali, ženski dio publike je sigurno uživao u priči, da je i njega netko odbio kako je „predroljast“ a on, jadničak, pokušao je joj dokazati obratno, tako da nije imao usputni seks godinu dana.  
Na tu temu ima dobar vic. Muškarac piše na društvenim mrežama: žene, djevojke, sve koga kod sam uvrijedio, tko je noćima plakao zbog mene, koga sam okrutno odbacio, ako vas to ikako može utješiti – našla se jedna rospija koja je vas sve osvetila.
Vrlo je prepoznatljiva, ali okrenuta naglavačke situacija kad jedan od dugogodišnjih prijatelja (Dvojka kojeg razigrano glumi Makro Makovičić), zaljubi se u ženu od Trojke (Ozren Opačić). Ali kako to biva u životu, ljubav postoji samo u njegovoj mašti, a prijatelj (čitaj prijateljica) sve zna, ali izgovori to samo kad već „pukne film“.
Skoro pa surealistično izgleda scena kad dolazi susjeda koja se predstavlja kao Sedma. Kroz fantastičnu glumu Linde Begonje prisutni u gledalištu muškarci mogli uvidjeti što doživljava žena, kojoj se uvaljuje neki kreten koji misli da je neodoljivi mačo i svaka bit će sretna kad on ju tretira kao komad mesa za seks.
Final prpošne satiričke predstave je neuobičajeno jak i neočekivan.
U razoreni stan dolazi Prva (Ornela Vištica). Ne obraćajući pažnju na rusvaj, ona mirno sjeda i zapali cigaretu. Tek sada se gledatelj sjeti kako Jedinica je bio od početka jako zabrinut, da je ona izgleda opet trudna i on će morati odbiti napredovanje.
Ovdje prvi put mi vidimo slabi pokušaj pobune. Situacija je banalna - podređeni partner pokušava se zauzeti za sebe. Jedinica objavi da će prihvatiti mjesto šefa restorana i ovaj puta žena će morati na porodiljni. Gledatelj zadrži dah dok čeka rasplet, ali dramaturg Una Vizek i redateljica Nana Šoljev, očigledno su jako dobro upoznate s takvom situacijom i nude najučinkovitije rješenje.
„Zar ti zaista smatraš da sam takva gadura da ću uništiti tebi karijeru?“
Ali nemojte se prerano umiljavati. Ispostavi se da ona uopće nije trudna, pa gledatelj se sigurno pita da li bi to rekla kada bi ipak bila, a onda slijedi niz činjenica koje suprotnu stranu natjeraju da se posrami svoje pobune.
„Tko ti je našao posao u ovom restoranu? Tko svaki catering naručuje kod vas?“
Očekivalo bi se da on odgovori: a tko te oslobodio svih obaveza u kući, tko je dva puta žrtvovao karijeru zbog djece, tko se njima bavi dok si na sastancima i konferencijama? Ali ne. „Žrtva“ opet prihvaća krivnju i moli za oprost. Opet poslužuje vino i hranu, opet ponizno sprema nered.
Međutim, iznenađenjima nije kraj.
Iznenada, pred očima gledatelja Jedinica se pretvara u ogavnog grubijana i nasilnika. Dvorana doslovce zadrži dah… Uostalom, kraj morate doživjeti sami, jer je svaka predstava neponovljiva i svaki kraj je točka na I koji, ili natjera da se zamislimo ili ostavi dojam nedorečenosti.
Sve u svemu, gledatelj sigurno lovi sebe na pomisli da njemu uopće nije žao tih muškaraca. Ali u stvarnom životu, koliko možemo zaključiti iz prepiranja oko Istambulske konvencije, priziva se savjest ginekologa (onda su morali izabrati drugu specijalizaciju), reakcija na obiteljsko nasilje, niti žene bolje ne prolaze.
Sve u svemu predstava nosi najmanje tri snažne poruke. Prvu - nemojte u partneru „vidjeti“ ono što ne postoji, jer kasnije vaša mašta vama će se i odbiti o glavu. Drugu - „odredite“ sebi cijenu, obavezno imajte financijsku neovisnost i nemojte nikomu dopustiti da vas gazi i ponižava. I treću – odlučite se - da li želite biti žrtva koju svi sažaljevaju ili ravnopravni partner, i najbolja osoba može pokleknuti pred iskušenjem tlačiti onoga tko o njoj potpuno ovisi.  

Katarina Todorcev Hlača

29 марта 2019 г.

Predstavom „Idiot“ Zagrebački HNK završio 2019.

Predstava „Idiot“ Dostojevskog kojim u režiji Vasilija Senina zagrebački HNK završio 2019. Godinu izazvala je toliko polarne reakcije kritike, što nevoljko se može usporediti s romanom Bulgakova „Majstor i Margarita“ prema kojem nitko od onih tko uopće čita knjige nije ostao ravnodušan. Njega ili se voli, ili se mrzi.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena Zagreb

Prvog dana prosinca Međunarodni klub žena Zagreb pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike u prostorijama Zagrebačkog Velesajma organizirao je već tradicionalni Božićni sajam koji ima humanitarni karakter.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Великий шелковый путь прошел через Хорватию

В Хорватии 2019 год отмечается как год хорватско-китайской культуры и туризма, поскольку наша страна является важным стратегическим партнером Китая и чрезвычайно интересным деловым туристическим направлением. Китайские туристы любят путешествовать даже вне сезона, интересуются природными и культурными достопримечательностями, гастрономией и являются хорошими потребителями.

Izložba Aleksandra Rodčenka u MUO

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 17. lipnja svečano je otvorena izložba fotografija jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde Aleksandra Rodčenka. Rodčenko je uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Svakom sljedećom fotografskom serijom postavljao je nove zadatke i pisao manifeste kako ih ostvariti.

Autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu «TRI SESTRE»

Novi autorski projekt redatelja Bobe Jelčića Tri sestre kazališni je laboratorij koji istražuje mjesto nacionalnog kazališta u kontekstu 21. stoljeća. Osim izmicanja iz zadanih okvira, polazišna točka iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje nije samo sudbina Čehovljevih junakinja i junaka, već i svih nas.

Приезжайте к нам на ярмарку

На росссийских сайтах, рекламирующих выставки яхт и катеров, как правило, нет Хорватии. А зря! Туристам хорошо известны чудесные пляжи, хорошая кухня, спокойный отдых на адриатическом побережье Хорватии, а вот посетить хорватские ярмарки-выставки туристам недосуг. Наверное, из России ехать с Хорватию посмотреть на кораблик и вправду далековато, но вот наши многочисленные соотечественники из Европы не пожалеют, если в феврале «заглянут на огонек» в Загреб.

Колонка редактора

Можно ли верить всему, что говорят политики?

Вскоре нас ожидают интересные и весьма неизвестные выборы в парламент и, если вы всерьез собираетесь опираться на предвыборные обещания при принятии решения, думаю, такая информация может пригодиться. А можете просто развлечься.

Литературная гостиная

Roman „Lavr“ Jevgenija Vodolazkina premijerno predstavljen u Puli

Laureat Velike knjige Jevgenij Vodolazkin s romanom «Avijatičar» 2016. godine osvojio je drugo mjesto, dok je tri godine ranije nagradu osvojio njegov roman «Lavr» premijerno u hrvatskom prijevodu Naklade Ljevak predstavljen na pulskom 25. Sajmu knjiga u sklopu programa «Slavenski đardin».

Книжная полка

„Berlin – Pariz“ Irene Lukšić

Roman nedavno preminule književnice i urednice Irene Lukšić "Berlin - Pariz" u izdanju nakladnika Disput, originalan je intertekstualni eksperiment koji na materijalu manje poznate pripovijetke Vladimira Nabokova ispisuje epsku fresku europske stvarnosti 20-ih godina prošloga stoljeća.

Анонс событий

Nautika 19.02. - 23.02.2020.

Zagrebački velesajam započinje novu poslovnu godinu u veljači sa sajmom Nautike, najposjećenijim i najposlovnijim nautičkim sajmom u Hrvatskoj. Očekuje vas prava marina u srcu Zagreba s uvijek inovativnom izložbenom ponudom.

Новый сезон Международного конкурса юных чтецов «Живая классика»

Организаторы рады приветствовать всех участников прошлых лет, а также новых желающих показать свои способности в декламации русской прозы! Регистрация на конкурс продлится до 15 января 2020 года

Юридическая консультация

Не дождетесь!!!

Наверняка многих из нас уже интересует вопрос наследства, тем более, что для некоторых в Хорватии это второй или третий брак, в котором есть дети из первых браков или родители.

 
Фонд Русский мир