ISSN 1846-8756   Сентябрь 2019
Хорватия: культура, туризм, экономика

Ja od jutra nisam STAO

Aktualna, genijalna, smiješna, tužna, zbunjujuća, neshvatljiva i kristalno jasna nova predstava kazališta “Kerempuh” Ja od jutra nisam stao izaziva buru emocija kod gledatelja oba spola. A te emocije su dijametralne.
Predstava već od početka puno obeća gledatelju koji vapi za „normalnim“ kazalištem, jer u zadnje vrijeme sve češće na sceni vidimo vrlo uvjetne dekoracije koje najavljuju autorsku, odnosno eksperimentalnu predstavu.
Zaplet ne nagoviješta ništa spektakularno. Trojica prijatelja jednom mjesečno naprave tulum bez žena. Jedan od njih je profesionalni kuhar, pa je sasvim prirodno da se okupljaju kod njega jer on priprema finu klopu. Međutim, već oko pete minute mutna slika počne dobivati obrise. Događa se nešto jako „poznato“. Muškarci su zapravo preuzeli uvriježene ženske uloge!
Kao i svaka dobra predstava ova postavlja puno pitanja na koja svatko sam mora pronaći odgovor. Likovi u predstavi nemaju imena. Muškarci se zovu: Jedinica, Dvojka, Trojka, Četvorka. Ali! Žena od Jedinice je Prva. Prva, jer kreira obiteljsku situaciju, a Jedinica mora to poštivati i prihvaćati. Imena bisu bitna. Likovi su sukus određene osobnosti i problematike. Sve kao u stvarnom životu, smo što u 90 posto slučajeva uloge su obrnute.  
Skoro svaka rečenica a i pokret glumaca nosi neku poruku. U početku „vidiš“ samo one koje leže na površini, ali kako vrijeme odmiče svaku sitnicu doživljavaš kao cjelinu.
Recimo, Jedinica kojeg sjajno utjelovio Jerko Marčić, dva puta je morao žrtvovati karijeru, jer je uzimao rodiljni dopust. Situacija, ako dobro promislimo, je zapravo sasvim normalna. Žena ima karijeru u usponu, zarađuje puno više novaca, pa je sasvim logično da s djetetom ostane muškarac - ako već par odlučio imati djecu. Međutim, gledatelji se smiju kad Jedinica priča da mora voziti djecu na svakakve aktivnosti i čistiti kad njima pozli jer žena „ima osjetljiv želudac“.
A znate što je najsmješnije? Gledatelj ga uopće ne sažalijeva, jer situacija u svakodnevnom životu je nemoguća apriori. Da je na mjestu Jedinice njegova žena, bili bi smo puni suosjećanja, a ovako doživljavamo to samo kao dobar štos na sceni satiričkog kazališta. A znate zašto? Zato što u „najgorem“ slučaju, kada oboje rade i imaju karijere, obaveze su ravnopravno podijeljene i nijedna žena se neće tako ponašati prema partneru dok za muškarca situacija „ja od jutra nisam STALA“ je sasvim normalna.
Genijalna je linija lika kojeg glumi naš sjajan glumac Hrvoje Kečkeš. Umjetnik boem koji skače iz kreveta u krevet, počevši od Akademije. Doduše, izgleda da kad je pokušao „studirati“ iz profesoričinog kreveta, dobio je odbijenicu te odonda se osvećuje svim ženama. Ali, ženski dio publike je sigurno uživao u priči, da je i njega netko odbio kako je „predroljast“ a on, jadničak, pokušao je joj dokazati obratno, tako da nije imao usputni seks godinu dana.  
Na tu temu ima dobar vic. Muškarac piše na društvenim mrežama: žene, djevojke, sve koga kod sam uvrijedio, tko je noćima plakao zbog mene, koga sam okrutno odbacio, ako vas to ikako može utješiti – našla se jedna rospija koja je vas sve osvetila.
Vrlo je prepoznatljiva, ali okrenuta naglavačke situacija kad jedan od dugogodišnjih prijatelja (Dvojka kojeg razigrano glumi Makro Makovičić), zaljubi se u ženu od Trojke (Ozren Opačić). Ali kako to biva u životu, ljubav postoji samo u njegovoj mašti, a prijatelj (čitaj prijateljica) sve zna, ali izgovori to samo kad već „pukne film“.
Skoro pa surealistično izgleda scena kad dolazi susjeda koja se predstavlja kao Sedma. Kroz fantastičnu glumu Linde Begonje prisutni u gledalištu muškarci mogli uvidjeti što doživljava žena, kojoj se uvaljuje neki kreten koji misli da je neodoljivi mačo i svaka bit će sretna kad on ju tretira kao komad mesa za seks.
Final prpošne satiričke predstave je neuobičajeno jak i neočekivan.
U razoreni stan dolazi Prva (Ornela Vištica). Ne obraćajući pažnju na rusvaj, ona mirno sjeda i zapali cigaretu. Tek sada se gledatelj sjeti kako Jedinica je bio od početka jako zabrinut, da je ona izgleda opet trudna i on će morati odbiti napredovanje.
Ovdje prvi put mi vidimo slabi pokušaj pobune. Situacija je banalna - podređeni partner pokušava se zauzeti za sebe. Jedinica objavi da će prihvatiti mjesto šefa restorana i ovaj puta žena će morati na porodiljni. Gledatelj zadrži dah dok čeka rasplet, ali dramaturg Una Vizek i redateljica Nana Šoljev, očigledno su jako dobro upoznate s takvom situacijom i nude najučinkovitije rješenje.
„Zar ti zaista smatraš da sam takva gadura da ću uništiti tebi karijeru?“
Ali nemojte se prerano umiljavati. Ispostavi se da ona uopće nije trudna, pa gledatelj se sigurno pita da li bi to rekla kada bi ipak bila, a onda slijedi niz činjenica koje suprotnu stranu natjeraju da se posrami svoje pobune.
„Tko ti je našao posao u ovom restoranu? Tko svaki catering naručuje kod vas?“
Očekivalo bi se da on odgovori: a tko te oslobodio svih obaveza u kući, tko je dva puta žrtvovao karijeru zbog djece, tko se njima bavi dok si na sastancima i konferencijama? Ali ne. „Žrtva“ opet prihvaća krivnju i moli za oprost. Opet poslužuje vino i hranu, opet ponizno sprema nered.
Međutim, iznenađenjima nije kraj.
Iznenada, pred očima gledatelja Jedinica se pretvara u ogavnog grubijana i nasilnika. Dvorana doslovce zadrži dah… Uostalom, kraj morate doživjeti sami, jer je svaka predstava neponovljiva i svaki kraj je točka na I koji, ili natjera da se zamislimo ili ostavi dojam nedorečenosti.
Sve u svemu, gledatelj sigurno lovi sebe na pomisli da njemu uopće nije žao tih muškaraca. Ali u stvarnom životu, koliko možemo zaključiti iz prepiranja oko Istambulske konvencije, priziva se savjest ginekologa (onda su morali izabrati drugu specijalizaciju), reakcija na obiteljsko nasilje, niti žene bolje ne prolaze.
Sve u svemu predstava nosi najmanje tri snažne poruke. Prvu - nemojte u partneru „vidjeti“ ono što ne postoji, jer kasnije vaša mašta vama će se i odbiti o glavu. Drugu - „odredite“ sebi cijenu, obavezno imajte financijsku neovisnost i nemojte nikomu dopustiti da vas gazi i ponižava. I treću – odlučite se - da li želite biti žrtva koju svi sažaljevaju ili ravnopravni partner, i najbolja osoba može pokleknuti pred iskušenjem tlačiti onoga tko o njoj potpuno ovisi.  

29 марта 2019 г.

Великий шелковый путь прошел через Хорватию

В Хорватии 2019 год отмечается как год хорватско-китайской культуры и туризма, поскольку наша страна является важным стратегическим партнером Китая и чрезвычайно интересным деловым туристическим направлением. Китайские туристы любят путешествовать даже вне сезона, интересуются природными и культурными достопримечательностями, гастрономией и являются хорошими потребителями.

Izložba Aleksandra Rodčenka u MUO

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 17. lipnja svečano je otvorena izložba fotografija jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde Aleksandra Rodčenka. Rodčenko je uveo ideale konstruktivizma u fotografiju te razvio postupke i alate za njihovu primjenu. Svakom sljedećom fotografskom serijom postavljao je nove zadatke i pisao manifeste kako ih ostvariti.

Autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu «TRI SESTRE»

Novi autorski projekt redatelja Bobe Jelčića Tri sestre kazališni je laboratorij koji istražuje mjesto nacionalnog kazališta u kontekstu 21. stoljeća. Osim izmicanja iz zadanih okvira, polazišna točka iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje nije samo sudbina Čehovljevih junakinja i junaka, već i svih nas.

Приезжайте к нам на ярмарку

На росссийских сайтах, рекламирующих выставки яхт и катеров, как правило, нет Хорватии. А зря! Туристам хорошо известны чудесные пляжи, хорошая кухня, спокойный отдых на адриатическом побережье Хорватии, а вот посетить хорватские ярмарки-выставки туристам недосуг. Наверное, из России ехать с Хорватию посмотреть на кораблик и вправду далековато, но вот наши многочисленные соотечественники из Европы не пожалеют, если в феврале «заглянут на огонек» в Загреб.

Veza preko „Cabareta“.

Treći tjedan u veljači obilježila su dva naizgled sasvim različita događaja. Ali, to je samo naizgled. Ako dobro pogledamo, radi se o istoj društvenoj pojavi. Naime, u subotu cijela Hrvatska preko ekrana pratila je izbor DORA koju je eto, nakon 8. godina ponovo imamo. Drugi po meni je jako bitan događaj je nova predstava „Kerempuha“ i kazališta „Morugva“ „Cabaret preko veze“.

„Sirena i Viktorija“ – vrijeme tranzicije koje nikako da prođe

Predstava „Sirena i Viktorija“ koju je po tekstu suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina postavio u Teatru „Rugantino“ Filip Grinvald – premijera s kojom kazalište ulazi u novu sezonu nakon što 2018. godini obilježio 20 godina rada.

Dan koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Zagreba

U maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskoga 9. prosinca, po 15 put svečanim programom obilježen je Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba. Kroz ovu manifestaciju Koordinacija, koju čine vijeća i predstavnici 18 nacionalnih zajednica Grada Zagreba, tradicionalno obilježava svoj Dan 10. prosinac, koji je ujedno i Međunarodni dan ljudskih prava.

Okrugli stol “A. I. Solženjicin: Pro et contra. Recepcija pisca u Hrvatskoj”

Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti i Društvo hrvatskih književnika održali su okrugli stol „A. I. Solženjicin: Pro et contra. Recepcija pisca u Hrvatskoj“ 6. studenog u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Петербургский театр «Карлсон Хаус» на фестивале кукольных театров «PIF» в Хорватии победил сразу в двух номинациях

Маленький и обаятельный театр кукол для детей и родителей под руководством директора и продюсера Анны Павинской на фестивале кукольных театров «PIF» (Pupteatra Internacia Festivalo) в Хорватии победил сразу в двух номинациях. Гран-при фестиваля и приз за лучшую режиссуру получил моноспектакль «Ваня» - синтез драматического и кукольного театров, лауреат Российской национальной театральной премии «Золотая маска».

Festival vatrometa 18 put ukrasio nebo nad Zagrebom

I ove godine Međunarodni festival vatrometa ponovo je ukrasio nebo nad Zagrebom. U pirotehničkim krugovima Festival vatrometa na Bundeku, priznat je u svijetu.

ЭКОТУРИЗМ В ХОРВАТИИ. Проблемы и перспективы

Есть много прекрасных мест на земле, о которых жители говорят, что, когда Бог захотел создать кусочек земли для себя, он создал их страну. Одной из таких стран, несомненно, является Хорватия.

Demokracija društva ogleda se u pravu manjina - Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba

Omiljeni zagrebački paviljon na Zrinjevcu 9. lipnja bio je središnje mjesto manifestacije Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba u kojoj je sudjelovalo 17 nacionalnih zajednica: albanska, austrijska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska i ukrajinska, koje su predstavile svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo, tiskovine te autohtona jela.

Колонка редактора
Катарина Тодорцева Хлача

Для тех, кто интересуется политикой национальных меньшинств в Хорватии

Недавно рассказали историю, которая с одной стороны рассмешила, а с другой, вынудила опять вернуться к теме политики национальных меньшинств в Хорватии.

Литературная гостиная
Nenad M. Hlača

„Dimitije Art“ je oduševio publiku

Zagrebački Muzej Mimara predstavio je najnoviju monografiju „Dimitrije Art“ posvećenu 50 godina rada Dimitrija Popovića, slikara i pisca i umjetnika.

Книжная полка

Ljudmila Ulickaja „Jakovljeve ljestve“

Svatko tko je ikada čitao Ulickuju zna da Jakovljeve ljestve nisu tek još jedna obiteljska saga na kakve smo se navikli. U živote svojih veličanstvenih junaka, u svaku od sudbina koje maestralno ocrtava, najznačajnija je suvremena ruska autorica utkala pitanje koje pisce i filozofe zaokuplja otkako je svijeta: može li čovjek biti slobodan?

Анонс событий

XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone

Od 12. do 17. rujna 2019. godine u Zagrebu će se održati XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt-Peterburga, Sjeverne prijestolnice Ruske federacije te izložba mladog ruskog umjetnika, fotografa, Pavla Frančišina.

Юридическая консультация

Чем отличается двойное от второго гражданства?

Многие россияне мечтают иммигрировать в развитые страны и впоследствии стать их подданными. Однако не все из них готовы отказываться от гражданства РФ. Наличие подданства нескольких государство удобно для бизнесменов, инвесторов и лиц, семьи которых живут за границей. Разрешено ли в России двойное гражданство? Каким правовым статусом обладают бипатриды? Двойное гражданство и два гражданства: в чём разница?

 
Фонд Русский мир