ISSN 1846-8756   Август 2020
Хорватия: культура, туризм, экономика

Ja od jutra nisam STAO

Aktualna, genijalna, smiješna, tužna, zbunjujuća, neshvatljiva i kristalno jasna nova predstava kazališta “Kerempuh” Ja od jutra nisam stao izaziva buru emocija kod gledatelja oba spola. A te emocije su dijametralne.
Predstava već od početka puno obeća gledatelju koji vapi za „normalnim“ kazalištem, jer u zadnje vrijeme sve češće na sceni vidimo vrlo uvjetne dekoracije koje najavljuju autorsku, odnosno eksperimentalnu predstavu.
Zaplet ne nagoviješta ništa spektakularno. Trojica prijatelja jednom mjesečno naprave tulum bez žena. Jedan od njih je profesionalni kuhar, pa je sasvim prirodno da se okupljaju kod njega jer on priprema finu klopu. Međutim, već oko pete minute mutna slika počne dobivati obrise. Događa se nešto jako „poznato“. Muškarci su zapravo preuzeli uvriježene ženske uloge!
Kao i svaka dobra predstava ova postavlja puno pitanja na koja svatko sam mora pronaći odgovor. Likovi u predstavi nemaju imena. Muškarci se zovu: Jedinica, Dvojka, Trojka, Četvorka. Ali! Žena od Jedinice je Prva. Prva, jer kreira obiteljsku situaciju, a Jedinica mora to poštivati i prihvaćati. Imena bisu bitna. Likovi su sukus određene osobnosti i problematike. Sve kao u stvarnom životu, smo što u 90 posto slučajeva uloge su obrnute.  
Skoro svaka rečenica a i pokret glumaca nosi neku poruku. U početku „vidiš“ samo one koje leže na površini, ali kako vrijeme odmiče svaku sitnicu doživljavaš kao cjelinu.
Recimo, Jedinica kojeg sjajno utjelovio Jerko Marčić, dva puta je morao žrtvovati karijeru, jer je uzimao rodiljni dopust. Situacija, ako dobro promislimo, je zapravo sasvim normalna. Žena ima karijeru u usponu, zarađuje puno više novaca, pa je sasvim logično da s djetetom ostane muškarac - ako već par odlučio imati djecu. Međutim, gledatelji se smiju kad Jedinica priča da mora voziti djecu na svakakve aktivnosti i čistiti kad njima pozli jer žena „ima osjetljiv želudac“.
A znate što je najsmješnije? Gledatelj ga uopće ne sažalijeva, jer situacija u svakodnevnom životu je nemoguća apriori. Da je na mjestu Jedinice njegova žena, bili bi smo puni suosjećanja, a ovako doživljavamo to samo kao dobar štos na sceni satiričkog kazališta. A znate zašto? Zato što u „najgorem“ slučaju, kada oboje rade i imaju karijere, obaveze su ravnopravno podijeljene i nijedna žena se neće tako ponašati prema partneru dok za muškarca situacija „ja od jutra nisam STALA“ je sasvim normalna.
Genijalna je linija lika kojeg glumi naš sjajan glumac Hrvoje Kečkeš. Umjetnik boem koji skače iz kreveta u krevet, počevši od Akademije. Doduše, izgleda da kad je pokušao „studirati“ iz profesoričinog kreveta, dobio je odbijenicu te odonda se osvećuje svim ženama. Ali, ženski dio publike je sigurno uživao u priči, da je i njega netko odbio kako je „predroljast“ a on, jadničak, pokušao je joj dokazati obratno, tako da nije imao usputni seks godinu dana.  
Na tu temu ima dobar vic. Muškarac piše na društvenim mrežama: žene, djevojke, sve koga kod sam uvrijedio, tko je noćima plakao zbog mene, koga sam okrutno odbacio, ako vas to ikako može utješiti – našla se jedna rospija koja je vas sve osvetila.
Vrlo je prepoznatljiva, ali okrenuta naglavačke situacija kad jedan od dugogodišnjih prijatelja (Dvojka kojeg razigrano glumi Makro Makovičić), zaljubi se u ženu od Trojke (Ozren Opačić). Ali kako to biva u životu, ljubav postoji samo u njegovoj mašti, a prijatelj (čitaj prijateljica) sve zna, ali izgovori to samo kad već „pukne film“.
Skoro pa surealistično izgleda scena kad dolazi susjeda koja se predstavlja kao Sedma. Kroz fantastičnu glumu Linde Begonje prisutni u gledalištu muškarci mogli uvidjeti što doživljava žena, kojoj se uvaljuje neki kreten koji misli da je neodoljivi mačo i svaka bit će sretna kad on ju tretira kao komad mesa za seks.
Final prpošne satiričke predstave je neuobičajeno jak i neočekivan.
U razoreni stan dolazi Prva (Ornela Vištica). Ne obraćajući pažnju na rusvaj, ona mirno sjeda i zapali cigaretu. Tek sada se gledatelj sjeti kako Jedinica je bio od početka jako zabrinut, da je ona izgleda opet trudna i on će morati odbiti napredovanje.
Ovdje prvi put mi vidimo slabi pokušaj pobune. Situacija je banalna - podređeni partner pokušava se zauzeti za sebe. Jedinica objavi da će prihvatiti mjesto šefa restorana i ovaj puta žena će morati na porodiljni. Gledatelj zadrži dah dok čeka rasplet, ali dramaturg Una Vizek i redateljica Nana Šoljev, očigledno su jako dobro upoznate s takvom situacijom i nude najučinkovitije rješenje.
„Zar ti zaista smatraš da sam takva gadura da ću uništiti tebi karijeru?“
Ali nemojte se prerano umiljavati. Ispostavi se da ona uopće nije trudna, pa gledatelj se sigurno pita da li bi to rekla kada bi ipak bila, a onda slijedi niz činjenica koje suprotnu stranu natjeraju da se posrami svoje pobune.
„Tko ti je našao posao u ovom restoranu? Tko svaki catering naručuje kod vas?“
Očekivalo bi se da on odgovori: a tko te oslobodio svih obaveza u kući, tko je dva puta žrtvovao karijeru zbog djece, tko se njima bavi dok si na sastancima i konferencijama? Ali ne. „Žrtva“ opet prihvaća krivnju i moli za oprost. Opet poslužuje vino i hranu, opet ponizno sprema nered.
Međutim, iznenađenjima nije kraj.
Iznenada, pred očima gledatelja Jedinica se pretvara u ogavnog grubijana i nasilnika. Dvorana doslovce zadrži dah… Uostalom, kraj morate doživjeti sami, jer je svaka predstava neponovljiva i svaki kraj je točka na I koji, ili natjera da se zamislimo ili ostavi dojam nedorečenosti.
Sve u svemu, gledatelj sigurno lovi sebe na pomisli da njemu uopće nije žao tih muškaraca. Ali u stvarnom životu, koliko možemo zaključiti iz prepiranja oko Istambulske konvencije, priziva se savjest ginekologa (onda su morali izabrati drugu specijalizaciju), reakcija na obiteljsko nasilje, niti žene bolje ne prolaze.
Sve u svemu predstava nosi najmanje tri snažne poruke. Prvu - nemojte u partneru „vidjeti“ ono što ne postoji, jer kasnije vaša mašta vama će se i odbiti o glavu. Drugu - „odredite“ sebi cijenu, obavezno imajte financijsku neovisnost i nemojte nikomu dopustiti da vas gazi i ponižava. I treću – odlučite se - da li želite biti žrtva koju svi sažaljevaju ili ravnopravni partner, i najbolja osoba može pokleknuti pred iskušenjem tlačiti onoga tko o njoj potpuno ovisi.  

Katarina Todorcev Hlača

29 марта 2019 г.

Prva hrvatska olimpijada iz znanja ruskog jezika

5. lipnja 2020., uoči Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana, provedena je Prva hrvatska Olimpijada iz znanja ruskog jezika. Organizatori I. Olimpijade iz znanja ruskog jezika u Hrvatskoj bili su Rossotrudničestvo u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti i Centar „Institut Puškin“ Pula, Hrvatska.

Землетрясение в Загребе. Кто виноват и что делать?

С 22 марта прошло две недели. Коронавирус и землетрясение разделили жизнь в Загребе на «до» и «после». И дело даже не в том, что эти события произошли, а в том, что мы в один ужасный день проснулись с осознанием, что после окончания пандемии и обновления Загреба это может произойти вновь и никто не знает, когда и где. Больше того, если с вирусом государство все-таки успешно пока справляется и человек может быть относительно спокоен, что в случае заразы будут приняты меры, то с землетрясением все обстоит иначе.

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata, pokrenut u želji da gledatelji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imaju priliku gledati predstave i u vrijeme kada je kazalište zatvoreno, u samo nekoliko dana izazvao je iznimno veliki interes gledatelja..

Izložba grafika Meera Akselroda u galeriji " Shira»

Izložba "Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda" otvorena je 27.veljače u izložbenoj galeriji Shira. Posjetitelji izložbe u Hrvatskoj dobili su priliku vidjeti tridesetak slikarskih i grafičkih radova iz ciklusa „Njemačka okupacija“ koje odražavaju užas života na okupiranim područjima ali i masovni pokret otpora.

GRUNTOVČANI u Kerempuhu

„U tijeku su glumačke probe nove Kerempuhove predstave “Gruntovčani” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, premijera koje će se održati u nedjelju, 8. ožujka 2020., u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. Kazališni tekst nastao je adaptacijom Kerstnerove žufke komedije “Weekend u Gruntovcu” koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana“

Predstavom „Idiot“ Zagrebački HNK završio 2019.

Predstava „Idiot“ Dostojevskog kojim u režiji Vasilija Senina zagrebački HNK završio 2019. Godinu izazvala je toliko polarne reakcije kritike, što nevoljko se može usporediti s romanom Bulgakova „Majstor i Margarita“ prema kojem nitko od onih tko uopće čita knjige nije ostao ravnodušan. Njega ili se voli, ili se mrzi.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena Zagreb

Prvog dana prosinca Međunarodni klub žena Zagreb pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike u prostorijama Zagrebačkog Velesajma organizirao je već tradicionalni Božićni sajam koji ima humanitarni karakter.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Колонка редактора

Ой, что делать?

Начитавшись всего и вся о коронавирусе и пройдя фазу «ой, что делать? ой, что делать?», я решила выработать для себя стратегию профилактики, которая, кстати, может помочь и в случае гриппа и всех последующих вирусов, которые периодически появляются, и почему-то все из Китая.

Литературная гостиная

Юлия Тодорцева

Как бы безнадежна ни была ситуация, конец у нити всегда где-то есть

Книжная полка

"Ništa nikada nikamo ne odlazi". Zbirka koja ostavlja dojam

Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo.

Анонс событий

Оформить подписку на «Аргументы и факты Европа»

Для тех, кто любит читать российскую прессу далко от родины, популярное издание „Аргументы и Факты Европа“ , принимая во внимание, что сейчас сложно купить печатное издание в киоске, предлагает оформить юбилейную подписку на 25 номеров газеты „Аргументы и Факты Европа“ за 45 евро.

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир