ISSN 1846-8756   Август 2020
Хорватия: культура, туризм, экономика

„Sirena i Viktorija“ – vrijeme tranzicije koje nikako da prođe

Predstava „Sirena i Viktorija“ koju je po tekstu suvremenog ruskog dramatičara Aleksandra Galina postavio u Teatru „Rugantino“ Filip Grinvald – premijera s kojom kazalište ulazi u novu sezonu nakon što 2018. godini obilježio 20 godina rada.

Osnivači nezavisnog kazališta Gordana Gadžić i danas već nažalost pokojni Ivica Vidović 1997. godine započeli su rad na zajedničkom samostalnom projektu "Ay, Carmela" - komad o prikraćenom življenju u neslobodi i okruženju gdje klauni i beskičmenjaci prolaze, dok časni i uspravni bivaju zaustavljeni, što ujedno obilježava i početak Teatra Rugantino koji je registriran kao neovisna umjetnička organizacija.

Zanimljiv je i sam naziv koji su izabrali za svoj projekt etablirani glumci. Rugantino je lik iz rimskog razdoblja Comedia Dell Arte koja se kao kazališna forma pojavila u Italiji sredinom 16. stoljeća. Ime Rugantino potječe iz ruganza  - oholost ili protest s arogancijom. Glumci nastupaju pod maskama, improvizirajući na temelju skica ili scenarija. Talijanski kazališni povjesničari vjeruju da je pravac razvijen kao odgovor na političke i ekonomske krize toga vremena.
Situacija u Hrvatskoj 1998. godine je očigledno doprinijela da se obnovi davno zaboravljeni oblik kazališta, a i sama riječ „rugantino“ - podsjeća na hrvatski glagol rugati se i nedvojbeno opredjeljuje izbor kazališnih komada za repertoar.

Kako naša mala ruska zajednica u Zagrebu revno prati sva događanja, posebice ustanova u kulturi, koja su na bilo koji način vezana za Rusiju, morali smo vidjeti predstavu ruskog autora Aleksandra Galina u interpretaciji hrvatskih umjetnika.

Zanimljivo da je i sam dramaturg neordinarna pojava u Rusiji. Rođen kao Aleksandar Purer u malom mjestu u okolici Rostova, još je u školi shvatio da ima dar izmišljati smiješne situacije i njih prikazivati prijateljima. Zbog toga je odlučio postati glumcem, a kako je upisati glumački faks u Moskvi i Sankt-Peterburgu bilo je isto što i dobiti na lotu, Aleksandar, nakon što je pao na ispitima, uspio se zaposliti u lutkarskom kazalištu gdje je imitirao glasove životinja. Tek pete godine uspio je upisati redateljski fakultet Leningradskog instituta kulture gdje je upoznao svoji ženu – Galinu – Galu. Odavde i pseudonim – Galin.

Postao je jako poznat nakon kazališnog komada „Retro“ koji je premjerno pokazan 1981. godine u Moskvi.

Zaplet je tipičan za Rusiju nakon perestrojke i početaka divljeg kapitalizma, a u Rusiji predstava koja se već igra nekoliko godina još uvijek skuplja pune dvorane.  U čemu je tajna?

U središtu priče su dvije neudane žene srednjih godina.  Sirena (Gordana Gadžić) – uspješna biznesvumen, koja se od prodavačice na placu uspjela probiti do vlasnice agencije za nekretnine odnosno iz opanaka ravno u štikle. Zarađen ne baš uvijek pošteno novac (dobro zna što je to zatvor) daje mogućnost uslijed mnogobrojnih malverzacija s nekretninama da se useli u stan s pogledom na Kremlj i njegove slavne zvijezde i unajmiti doktora znanosti kao tutora da nju nauči engleski jezik, jer u naše vrijeme bez znanja engleskog jezika u poslovnom  svijetu nema što raditi.

Doktorica filologije Victoria (Dubravka Ostojić) potpuna joj je suprotnost. Skromna intelektualka koja životne probleme prihvaća mirno i ne misli da novac može sve riješiti. Koja bez sjene razmišljanja odbacuje ponudu bogatog poslovnog čovjeka znakovitog prezimena  Žohar, ali od prve se ne ustručava priznati ljubav profesoru astronomije, Konstantinu Nikolajeviču (Filip Grinvald) isto tako neprilagođenom, kao i ona, novoj tržišnoj stvarnosti ... 

Baš profesor uvodi u zaplet intrigu. Njegov oglas da šiša foksterijere s dolaskom u kuću  tiskan u popularnoj reviji odmah do oglasa o pružanju erotske usluge nekog Pastuha koji za novac „ispunjava sve seksualne fantazije“. Sirena koja želi zabaviti depresivnu nastavnicu, a sada već i prijateljicu čiji je muž našao mladu ženu, a one ne želi uzeto od njega čak ni novac, pod utjecajem alkohola, što je za nju prirodno stanje, bira pogrešan broj i umjesto seksualnog „Pastuha“ u stan stiže vremešni astronom, koji urušavanje socijalistički ustrojenog svijeta preživljava šišajući pse bogataša po kućama.

Razgovor Konstantina sa Sirenom podsjeća na razgovor slijepog s gluhim, gdje žena čuje aluziju na seks, dok on misli na psa. Naime, dijalozi su u predstavi napisani s takvom vještinom, da gledateljima koji su već shvatili da se radi o nesporazumu, nije nimalo dosadno promatrati situaciju. Čudna zbrka odigrava se majstorski – u iskrenosti nerazumijevanja junaka gledatelj nimalo ne sumnja. Tko je od nas barem jednom u životu nije dospio u sličnu situaciju?

Žanr komada je označen kao komedija, što je, iz pozicije čovjeka koji je sam doživio krah sovjetskog sustava, nije sasvim točno. Коmizam, kako u igri glumaca, tako i u predstavi leži na površini, ali u stvari, sve je puno dublje. Neka likove iz današnje perspektive izgledaju pomalo arhaično: moderni biznismeni su se civilizirali. Visoka naobrazba i znanje stranih jezika više je pravilo, nego iznimka, da i doktori znanosti više nemaju potrebu zarađivati šišanjem pasa ili davanjem instrukcija.  Ali, bez obzira na promjene, sve je jako prepoznatljivo. Gorčinu usamljenosti ne može ugušiti ni alkohol, ni vrlo veliki novac. Dramski pisac se ne srami pokazati život takav, kakav je u stvarnosti,  ali ga majstorski transformira u živ, a ne banalan oblik, gdje se potrošačka strana prekriva samoironijom.

Uspjeh zagrebačke verzija u velikoj mjeri određuje briljantna igra glumaca. „Sirenu i Viktoriju“ izvodi vrlo skladan sastav.  Ekspresivna Gordana Gadžić, zbunjena i osjećajna Dubravka Ostojić i Filip Grinvald u ulozi tipičnog „botanika“ – sve je vrlo autentično.

Kažu da je Aleksandar Galin často govori da kada piše svoje drame, misli, prije svega na glumce. Njegov je moto: bogatstvo kazalište - u glumi, u čovjeku na sceni. Sudeći po uspjehu predstave, glumci odgovaraju autoru istom mjerom.

Zagrebačka publika jako je dobro primila predstavu, ali nažalost, ili na sreću, mnogi nisu shvatili sav podtekst. Naravno, teško je čovjeku neupućenom u cijelu situaciju primijetiti male nijanse kojima obiluje predstava. Evo, samo nekoliko najviše uočljivih.

Ime Sireninog suradnika kojem je ona zakasnila na sastanak nije slučajno odabrano. Ašot je  armensko ime, a predstavnici kavkaskih naroda početkom 90-h godina u Moskvi zauzeli su mnoge vodeće pozicije u ne baš legalnom biznisu. Sirena se bavi nekretninama – a Konstantin nema krova nad glavom i spava u Observatoriji, što navodi na pomisao da, kao i mnogi drugi, postao je žrtva nelegalne kriminalne aktivnosti takvih „sirena“ i više nema izlaza iz situacije.

A da ne govorimo o tragediji koja uz smijeh izbije na površinu: doktori znanosti moraju preživljavati tako da poslužuju polupismene nuvoriše koji su još jučer prodavale na tržnici.       

Osobno sam vidjela tragediju koja je pogodila moje roditelje, njihove prijatelje, a djelom i moje prijatelje koji su izgubili svoj način života s krajem Sovjetskog Saveza. Gledajući profesora astronomije po koji put sam se sjetila kakav bi život imao moj otac, akademik i stručnjak za automatizaciju nuklearnih elektrana ako bi se rodio u normalnoj državi koja cijeni svoje intelektualce. 

Čak i kraj je za komediju neočekivan. Dok se gledatelj nada da Viktorija i Konstantin mogu dalje nastaviti zajedno, autor uvodi svršetak u realniju dimenziju.  Dvije tragedije ne mogu više u zbroju dati sreću. Zato Konstantin odlazi svom gladnom učeniku u Zvjezdarnicu, a Viktorija ostaje sa Sirenom.    

Troje junaka komedije Aleksanda Galina  suočava nas s vjerojatno najvažnijom željom ljudske vrste: da volimo i da budemo voljeni uz snažnu pozadinsku poruku o moralnom slomu u vremenu tranzicije koja nikako da prođe.

Katarina Todorcev Hlača

29 января 2019 г.

Prva hrvatska olimpijada iz znanja ruskog jezika

5. lipnja 2020., uoči Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana, provedena je Prva hrvatska Olimpijada iz znanja ruskog jezika. Organizatori I. Olimpijade iz znanja ruskog jezika u Hrvatskoj bili su Rossotrudničestvo u Hrvatskoj, Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti i Centar „Institut Puškin“ Pula, Hrvatska.

Землетрясение в Загребе. Кто виноват и что делать?

С 22 марта прошло две недели. Коронавирус и землетрясение разделили жизнь в Загребе на «до» и «после». И дело даже не в том, что эти события произошли, а в том, что мы в один ужасный день проснулись с осознанием, что после окончания пандемии и обновления Загреба это может произойти вновь и никто не знает, когда и где. Больше того, если с вирусом государство все-таки успешно пока справляется и человек может быть относительно спокоен, что в случае заразы будут приняты меры, то с землетрясением все обстоит иначе.

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata

Jedinstveni projekt HNK u Zagrebu i 24sata, pokrenut u želji da gledatelji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imaju priliku gledati predstave i u vrijeme kada je kazalište zatvoreno, u samo nekoliko dana izazvao je iznimno veliki interes gledatelja..

Izložba grafika Meera Akselroda u galeriji " Shira»

Izložba "Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda" otvorena je 27.veljače u izložbenoj galeriji Shira. Posjetitelji izložbe u Hrvatskoj dobili su priliku vidjeti tridesetak slikarskih i grafičkih radova iz ciklusa „Njemačka okupacija“ koje odražavaju užas života na okupiranim područjima ali i masovni pokret otpora.

GRUNTOVČANI u Kerempuhu

„U tijeku su glumačke probe nove Kerempuhove predstave “Gruntovčani” Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana, premijera koje će se održati u nedjelju, 8. ožujka 2020., u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića. Kazališni tekst nastao je adaptacijom Kerstnerove žufke komedije “Weekend u Gruntovcu” koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana“

Predstavom „Idiot“ Zagrebački HNK završio 2019.

Predstava „Idiot“ Dostojevskog kojim u režiji Vasilija Senina zagrebački HNK završio 2019. Godinu izazvala je toliko polarne reakcije kritike, što nevoljko se može usporediti s romanom Bulgakova „Majstor i Margarita“ prema kojem nitko od onih tko uopće čita knjige nije ostao ravnodušan. Njega ili se voli, ili se mrzi.

Dvije premjere baleta „Orašar“ u Hrvatskoj

U zagrebačkom HNK „Orašar“, jedan od najljepših baleta na svijetu, premijerno izveden 29. studenog u koreografiji Vladimira Malakhova pod ravnanjem Diana Tchobanova, dok premjera predstave „Orašar“ u izvedbi Baleta uz orkestar riječkog HNK Ivana pl. Zajca nastala je u koprodukciji s INK – Gradskim kazalištem u Puli održana je 7 prosinca.

Božićni sajam Međunarodnog kluba žena Zagreb

Prvog dana prosinca Međunarodni klub žena Zagreb pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike u prostorijama Zagrebačkog Velesajma organizirao je već tradicionalni Božićni sajam koji ima humanitarni karakter.

Nagrada Tito Strozzi dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića „Tri sestre“

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2018./2019. dodijeljena je autorskom projektu Bobe Jelčića Tri sestre te cijelom autorskom timu i glumcima koji su sudjelovali u realizaciji predstave.

Фестиваль «Musica Maxima» в 11-й раз в Загребе

Популярный фестиваль «Musica Maxima» в одиннадцатый раз распахнул свои двери загребским любителям классической музыки и гостям хорватской столицы. В его названии – имя вдохновителя и художественного руководителя фестиваля, блистательного российского музыканта Максима Федотова, которого в прессе часто называют «русским Паганини», в чьих руках скрипка творит чудеса. Во время проведения фестиваля в столицу Хорватии съезжаются знаменитые исполнители со всего мира, а российских музыкантов здесь давно знают и любят.

„Tusta“ Andreja Korovljeva

Biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti svoju će svjetsku premijeru imao je u Motovunu, a u ponedjeljak, 30. rujna u Kinu Studentskog Centra pred mnogobrojnom publikom održana je svečana zagrebačka premijera dugometražnog biografskog dokumentarca „Tusta“.

Manije traže više prostora u javnim medijima

Nacionalne manjine premalo su zastupljene u javnim medijima zaključak je okruglog stola o istoimenoj temi održanoga 24. kolovoza u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima u okviru manifestacije Lipovljanski susreti 2019.

Lipovljanski susreti 2019

Lipovljanski susreti 2019. tradicionalna manifestacija trajali su od 22. do 25. kolovoza 2019. Manifestaciju je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, pokroviteljice Lipovljanski susreti 2019.

Колонка редактора

Ой, что делать?

Начитавшись всего и вся о коронавирусе и пройдя фазу «ой, что делать? ой, что делать?», я решила выработать для себя стратегию профилактики, которая, кстати, может помочь и в случае гриппа и всех последующих вирусов, которые периодически появляются, и почему-то все из Китая.

Литературная гостиная

Юлия Тодорцева

Как бы безнадежна ни была ситуация, конец у нити всегда где-то есть

Книжная полка

"Ništa nikada nikamo ne odlazi". Zbirka koja ostavlja dojam

Autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli jer smatra da ličnost stvaraju i udarci i kušnje. A ona upravo o kušnjama i udarcima piše u ovoj knjizi, a njih je, vidjet ćete, bilo mnogo.

Анонс событий

Оформить подписку на «Аргументы и факты Европа»

Для тех, кто любит читать российскую прессу далко от родины, популярное издание „Аргументы и Факты Европа“ , принимая во внимание, что сейчас сложно купить печатное издание в киоске, предлагает оформить юбилейную подписку на 25 номеров газеты „Аргументы и Факты Европа“ за 45 евро.

ПОЛОЖЕНИЕ О IV МЕЖДУНАРОДНОМ ТВОРЧЕСКОМ КОНКУРСЕ «ВСЕМИРНЫЙ ПУШКИН»

Настоящее Положение определяет условия, порядок организации и проведения Международного творческого конкурса «Всемирный Пушкин» (далее – Конкурс), посвященного в 2020 году 75 - летию Победы советского народа в Великой Отечественной войне.

Юридическая консультация

Мы, русские, в союзе с другими братскими народами ...

Наконец-то народные избранники в Думе занялись вопросом русских, проживающих в Российской Федерации и составляющих 80 процентов населения. Мне это особенно приятно, поскольку я уже неоднократно обращала внимание читателей, что русские и россияне или русскоязычные - это не одно и то же. Мое внимание привлекло предложение по поправке в Конституцию Константина Затулина.

 
Фонд Русский мир