Апрель 2018


ISSN  1846-8756

Хорватия: культура, туризм, экономика

Zrnca pijeska i obale vječnosti Natalije Vorobjove-Hržić

Početkom svibnja u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljena je nova knjiga Natalije Vorobjove-Hržić Zrnca pijeska na obalama vječnosti. Na ruskom jeziku knjiga je bila prezentirana u Moskvi u Veleposlanstvu Republike Hrvatske krajem 2015 godine. Dok je prijevod Dubravke Plešo na hrvatski jezik za zagrebačku publiku, omogućila je izdavačka kuća Mozaik knjiga.

Nova zbirka autobiografskih priča - iako autorica smatra da nam upravo "zaborav pomažepreživjeti i ići dalje" - predstavlja trenutke njenog odrastanja, školovanja i postajanja jedne od najvećih ruskih filmskih zvijezda sovjetskog perioda. Za hrvatskog čitatelja njezina zbirka predstavlja interes zbog načina na koji Natalija u svojim pričama podsjeća i opisuje svoja druženja s velikanima Hrvatske ali i svjetske kulture, poznatim redateljima, slikarima i pjesnicima. Pri čemu autorica ne štedi ni sebe ni druge, otkriva ono što bi mnogi rado prešutjeli, jer smatra kako ličnost stvaraju udarci i kušnje.

Značaj zbirke za hrvatsku književnost naglasila je i "prezentacijska ekipa" u reprezentativnom sastavu: autorica kultne radioemisije "Na Sljemenu sa Sonjom“, višekratna dobitnica Večernjakove Ruže Sonja Šarunić - poznata hrvatska prozaistica, sveučilišna profesorica i znanstvenica dr.sc. Julijana Matanović i glavni urednik nakladničke kuće Mozaik knjiga Zoran Maljković.

Moderatorica Sonja Šarunić prisutnima je predstavila autoricu kao ženu koja je prije 40 godina došla u Hrvatsku,"udala se za nas i još uvijek je u braku s nama", a njezinu zbirku predstavlja kao poklon "koji je nama Nataša nesebično darovala".

Recenzentica Julijana Matanović naglasila je da je autorica izložila pred čitatelje najintimniji dio svoje ženske biografije, a po načinu izlaganja knjiga bi mogla poslužiti primjerom načina na koji treba pisati kratke priče, pogotovo one koje govore o vlastitom životu. Spisateljica je, prema riječima Julijane Matanović, svjesna kako nakon nas ostaje samo sjećanje i ono će živjeti onoliko koliko žive priče. Autorica daje naputke za različite životne situacije koje možda sami i nećemo doživjeti.
"Natalija je prekinula uspješnu glumačku karijeru u Moskvi ali danas ima više čitatelja nego neki filmovi imaju gledatelja. Ovo je jedan dio njezine duše" - stavila je završni akord kolegica iz spisateljskog ceha.

Glavni urednik Mozaik knjige Zoran Maljković odgovorio je na pitanje moderatorice: na koji se način u biblioteci hrvatskih pisaca ipak našla jedna Ruskinja koja prema svom vlastitom priznanju "sanja na hrvatskom, misli na hrvatskom ali piše na ruskom“.

"Ovo nije prvi slučaj da mi prevodimo knjigu na hrvatski - pojasnio je urednik - uglavnom se radi o autobiografijama i memoarima. Ove priče su nedvojbeno dio hrvatske kulture i prošlosti. Natalija piše o drugima ali i o sebi, svojim strahovima, očekivanjima. Vjerujem da svatko od čitatelja može pronaći ponešto o sebi i za sebe“.

Nakon govora urednika došao je red i same autorice odgovarati na pitanja. Tako je na pitanje Sonje Šarunić: "Kako si probrala baš ta zrnca sa svoje obale?" Natalija Vorobjova se na trenutak zamislila.
"Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Zašto neki manji događaj ostane u sjećanju, a neki veliki jednostavno prođu bez traga. Vjerojatno ljudska komponenta u kontaktu otvori se na neki drugi način nego što nju doživljava javnost. Moja "zrnca“ su se skupila sama po sebi. Došla sam kao vrlo mlada ruska glumica koja je već ostvarila karijeru, očigledno sam bila zanimljiva. Stvari su se počeli događati sami od sebe i planula je ljubav između mene i Zagreba. Kako si rekla - udala sam se za vas. Ponekad uopće nije bitno kakvi smo mi ustvari, puno bitnije je kakav dojam ostavljamo na druge - kako nas ljudi doživljavaju. Ali u životu je važno imati sreće. Jednom sam čestitala rođendan gospodinu u godinama i rekla "želim ti puno zdravlja“, na što je slavljenik uzvratio: "Ma koje zdravlje! Poželi mi puno sreće! Na Titaniku je bilo puno mladih i zdravih, a jednostavno nisu imali sreće". Vjerojatno ja imam sreće".

Jedno od "zrnaca" na Natalijinim obalama našla se i poznata hrvatska glumica i redateljica Marija Sekelez, ona je interpretirala na predstavljanju nekoliko priča iz nove zbirke.

Osim Marije Sekelez upućeni su zapazili u dvorani još nekoliko "zrnaca“ – protagonista priča s kojima je život povezao Nataliju i poklonio trajno prijateljstvo.

                                                                    Davor Štern

                                                      Božo Biškupić

                                            Dimitrije Popović

Po završetku predstavljanja kod stola se stvorio red čitatelja koji su željeli dobiti svoj primjerak s autogramom autorice.

Katarina Todorcev Hlača

31 мая 2016г.

Ove godine Maslenica (Ruski fašnik) je u Hrvatskoj proslavljena zaista naširoko i nadaleko kao to i priliči jednom od najradosnijih i najveselijih ruskih praznika. Tijekom masleničnog tjedna ispraćamo hladnu zimu i dočekujemo dugo očekivano proljeće. Po tradiciji u to doba peku se palačinke i priređuju pučke zabave. Uobičajeno je dočekivati goste i posjećivati prijatelje. Proslava Maslenice održana je 17. veljače u nedavno osnovanom Hrvatsko-ruskom društvu prijateljstva Zadar i Nacionalnoj zajednici Rusa u Hrvatskoj, a kulminacija praznika bila je u nedjelju 18. veljače - Široka Maslenica u Zagrebu, na platou Gradec u povijesnoj jezgri grada.
Međunarodni klub žena Zagreb 3. prosinca je tradicionalno, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, organizirao Božićni sajam na Zagrebačkom Velesajmu. Osim što posjetitelji imali priliku probati tradicionalnu hranu i kupiti proizvode iz cijeloga svijeta, sajam je dobrotvornog karaktera, a prikupljen novac doniran Centru Vinko Bek, RETO Centru, Palijativnom timu LiPa te udruzi Sve za nju.
Svečanim paljenjem prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića, započeo je iščekivani „Advent u Zagrebu“, u sklopu kojega se do 7. siječnja 2018. samo središte grada Zagreba pretvara u pravu božićnu bajku. Uz već popularne adventske sadržaje i lokacije, Zagreb je bogatiji za još jednu istinsku adventsku atrakciju - KUL ADVENT, koji je do 23. prosinca, održavao ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sve pod motom „I kultura je Kul“!
U subotu, 30. rujna Zagreb je ponovo postao dio svjetske priče u sklopu projekta Bijela noć (Nuit Blanche) koja je ujedinila raznovrsne umjetničke uratke, kulturna događanja, performanse i instalacije.
Рассказ о кружеве хочется начать, прежде всего, с того, что Хорватия является единственной страной в мире, где одновременно существует три вида кружева по технике его исполнения. Это - плетение кружева на коклюшках, с главным центром в г. Лепоглава в Хорватском Загорье, где сохраняется традиция его создания; шитьё иглой – традиция на острове Паг; кружево из агавы, точнее, из нитей, получаемых из этого растения, производимое на острове Хвар. Все три вида кружева внесены в Список нематериального культурного наследия ЮНЕСКО. В этой статье рассказ пойдёт о пажском кружеве.
U okviru obilježavanja 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Hrvatske, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu održana je međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom: 'Zapad i Rusija: Izazovi i prilike'.
12 июня в зале фешенебельного загребского отеля «Шератон» Посольством Российской Федерации в Хорватии был организован торжественный прием по случаю Дня России. По приглашению посла Российской Федерации Анвара Сарваровича Азимова в мероприятии приняли участие сотрудники Посольства, руководители правящей партии, министры, члены дипломатического корпуса, руководители министерств и ведомств, депутаты Хорватского Сабора, лидеры политических партий, представители академических кругов и общественных организаций, а также многочисленные соотечественники.
U auli Gradske uprave u ponedjeljak, 8. svibnja gradonačelnik Milan Bandić otvorio je izložbu fotografija nacionalnih zajednica Grada Zagreba. Na izložbi je izloženo 38 fotografija fotografa i ratnog fotoreportera Tonija Hnojčika iz života i aktivnosti 18 nacionalnih zajednica Grada Zagreba, a organizator izložbe je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.
U zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog 9. travnja održana je svečana akademija u povodu Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja Zagreba.
Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu prvi je put u svojoj dugoj povijesti nastupio s cjelovečernjom baletnom predstavom u svjetskoj baletnoj metropoli, gradu Sankt-Peterburgu, s popularnim baletom Ana Karenjina u koreografiji Lea Mujića.
“Hrvatska kuća” već treću godinu za redom otvara vrata prezentaciji kulturne baštine i običaja nacionalnih manjina, čime pridonosi i obogaćivanju turističke ponude grada Zagreba i razvijanju prijateljstva i suradnje s pripadnicima manjina.
В середине марта в загребском Национальном театре состоялась премьера спектакля на музыку Петра Ильича Чайковского «Лебединое озеро» в постановке легенды мирового балета Владимира Малахова.
Живя в Хорватии, через некоторое время начинает казаться, что страна живет по принципу «в жизни всегда есть место празднику». Казалось бы, не успели отдохнуть от рождественского веселья, то бишь не успели заткнуть дыру в личном бюджете, изрядно отощавшем после Адвента, Рождества, Нового года и зимних каникул, как уже надо шить карнавальные костюмы.

Страницы

< Предыдущая  |  Следующая >

1 | 2 | 3 |

"Колобок" журнал для детей

-----------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------

Колонка редактора
Катарина Тодорцева Хлача
На днях довелось встретиться с одной соотечественницей и эта встреча навела на размышления, которыми хочу поделиться. Рассказ дамы о ее нелегкой судьбе и всевозможных неприятностях, встретившихся на ее тернистом хорватском пути, настолько запутанный, что я даже не берусь судить, что там правда, а что ложь, но то, что половина ложь – в этом даже не сомневаюсь.
Литературная гостиная
Katarina Todorcev Hlača
Vladimir Vysocky: bard, glumac, pjesnik, genije, huligan, vizionar, buntovnik, ukratko – POJAVA, glas naroda u to vrijeme dok cijeli Sovjetski Savez nalikovao na „Arhipelag Gulag“. Izreka kaže „našao se u krivo vrijeme na krivom mjestu“. Za Vysockog je vrijedilo upravo obrnuto, on se „dogodio“ u pravo vrijeme i na pravom mjestu jer, izgleda, da bez tog mjesta i vremena ne bi se rodile mnoge njegove pjesme ali, nažalost, platio je to životom.
Книжная полка
Radnja romana „Vrtlar iz Očakova“ jednim se dijelom događa u 1957. u ukrajinskom primorskom gradu Očakovu. Mitska je godina Sovjetskog Saveza. Godina Sputnika. SSSR je na svom historijskom vrhuncu. Nakon velike pobjede nad nacističkom Njemačkom, Sovjeti sada pobjeđuju SAD u osvajanju svemira. U sljedećih par godina – između Sputnika, Lajke i Gagarina – ostvaruju se nezamislivi, halucinantni snovi kozmičkog komunizma. Sve postaje moguće.
Анонс событий
Povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba Galerija Klovićevi dvori ugostit će u travnju 2018. godine veliku izložbu djela iz jednog od najvećih svjetskih muzeja – Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga. KATARINA VELIKA, CARICA SVIH RUSA Izložba iz Državnog muzeja Ermitaž 12. travnja – 29. srpnja 2018.
Zagreb Auto show - međunarodni salon automobila koji se organizira svake druge godine, održat će se u Zagrebu od 10. do 15. travnja 2018. godine. ZAGREB AUTO SHOW najposjećeniji je i najatraktivniji sajam Zagrebačkog velesajma. Nacionalna dragocjenost i međunarodno priznati događaj od posebnog društvenog i medijskog značenja.
Юридическая консультация
Президент Владимир Путин подписал закон, освобождающий от налогового контроля с 2018 г. россиян, которые больше 183 дней в год живут за рубежом. Документ опубликован на официальном портале правовой информации.
ЛЕТОПИСЬ, ISSN 1846-8756
ИЗДАТЕЛЬ
РУССКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ КРУГ
www.ruskaljetopis.hr

Главный редактор
Катарина Тодорцева Хлача
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Модераторы
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева
Отдел новостей и реклама
Виктория Тодорцева

Дизайн, фотографии
Елена Литвинова
Ненад Марьян Хлача
Корректура
Евгения Чуто (русский)
Ненад Марьян Хлача (хорватский)

Перевод
Катарина Тодорцева Хлача
Виктория Тодорцева

Техническая поддержка
Тимошенко Дмитрий
Интернет-журнал издается при содействии
Фонда «РУССКИЙ МИР»

Все авторские права защищены законом
 
IMPESUM
LJETOPIS, ISSN 1846-8756
IZDAVAČ
RUSKI KULTURNI KRUG
www.ruskaljetopis.hr

Glavna urednica
Katarina Todorcev Hlača
rinahlača@gmail.com
ruskikulturnikrug@gmail.com
GSM +385 921753826
Moderatori
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Odjel „Novosti iz Rusije“
i reklama
Viktorija Todorceva

Dizajn, fotografiji
Jelena Litvinova
Nenad Marijan Hlača
Lektura
Eugenija Ćuto (ruski)
Nenad Marijan Hlača (hrvatski)

Prijevod
Katarina Todorcev Hlača
Viktorija Todorceva

Tehnička podrška
Timoshenko Dmitrij
Časopis izlazi u skladu sa
«Zakonom o elektroničkim medijima»
NN 153/09, 84/11, 94/13, 136/13

Sva autorska prava zakonom su zaštićena